Spelbolaget Hazelights omsättning exploderade i fjol efter släppet av ”A Way Out”. Ägaren Josef Fares kan glädja sig åt en vinstmarginal på 82 procent och 26 miljoner kronor i utdelning.
Sven Carlsson
Text
Josef Fares är vd och grundare av spelbolaget Hazelight.Foto:Patrik Olsson
Efter drygt tre års produktion släppte det svenska spelbolaget Hazelight sin titel ”A Way Out” i mars 2018.
Bara under de första tre veckorna sålde spelet en miljon exemplar.
Nu står det klart att Hazelight, som grundades av den tidigare filmregissören Josef Fares, såg sin omsättning rusa till 211 miljoner kronor under 2018.
Det framgår av en färsk årsredovisning som Breakit var först att rapportera om.
När alla kostnader hade dragits av behåller Hazelight 174 miljoner kronor i vinst. Av dessa delar man ut 26 Mkr till Josef Fares, enligt bokslutet.
Som jämförelse redovisade bolaget drygt 2 Mkr i vinst för det föregående räkenskapsåret.
Hazelight uppger att man nu har täckt samtliga kostnader kopplade till spelets utveckling.
”Bolagets första spel A Way Out lanserades den 23 mars 2018, spelets mottagande har varit över förväntan och bolaget har återvunnit sin investering i spelet under räkenskapsåret”, skriver bolaget.
”A Way Out” ges ut av speljätten Electronic Arts, som även äger den svenska studion Dice.
Egen konsultfirma – hur mycket måste du ta betalt?
Många som driver tjänste- och konsultbolag vet inte ifall deras timpriser kan täcka bolagets löpande utgifter, vilket kan få förödande konsekvenser för deras ekonomi. Anders Nilsson från den automatiserade bokföringstjänsten Wint berättar hur du kan försäkra dig om att du tar rätt timpris för dina tjänster.
Det är vanligare än man kan tro att den som startar upp ett tjänsteföretag väljer att erbjuda ett timpris helt baserat på magkänsla – eller genom att lägga sig på samma nivå som sina konkurrenter.
– Det man då glömmer bort är att timpriset inte bara är en siffra i en offert, utan någonting som ska se till att du har råd att betala ut din lön och täcka bolagets kostnader varje månad, säger Anders Nilsson, skatte- och redovisningsexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint.
Hur mycket behöver du fakturera varje månad?
Det bästa sättet för att bestämma ditt timpris är enligt Anders att börja bakifrån och ställa dig följande frågor:
1. Hur hög lön vill jag och mina eventuella kollegor kunna ta ut varje månad, före skatt?
2. Vilka fasta kostnader, utöver lönekostnader och arbetsgivaravgifter, har jag i firman? (hyra av kontor, telefonräkning, bokföringskostnader, programvaror, etc.)
– När du har dessa summor klara för dig finns flera kalkylverktyg på nätet som du kan använda för att räkna ut hur mycket du behöver fakturera varje månad för att täcka såväl de fasta kostnaderna som din lön och arbetsgivaravgifterna, säger han.
– Ponera att du är ensam i bolaget och vill plocka ut en lön på 40 000 kr före skatt. Dessutom har du fasta kostnader på 15 000 kr i månaden. Då skulle du behöva fakturera för ungefär 76 100 kr/månad för att gå plus minus noll. Men helst vill du såklart gå ytterligare lite plus varje månad för att få ett bra resultat och möjlighet till en utdelning i slutet av året, så vi höjer den siffran till minst 80 000 kr.
Nu när du vet detta blir nästa steg att avgöra hur många timmar i månaden du kommer kunna ta betalt för. En genomsnittlig arbetsmånad består av 167 timmar, varav ganska många kommer behöva vara odebiterade, då du arbetar med administration, försäljning, reser, går på kundmöten eller på annat sätt lägger ner tid som du inte kan ta betalt för.
När du räknar ut ditt timpris måste du med andra ord ta höjd för vilken debiteringsgrad du kommer kunna upprätthålla.
– Man skulle kunna hävda att en sjuttioprocentig debiteringsgrad är ett riktmärke att sträva mot. Det skulle i så fall innebära att du ska försöka ta betalt för ca 117 av dina 167 timmar varje månad, vilket ger dig ett lägsta timpris på ca 685 kr/h (80 000 / 117 ≈ 683,8). För att klara break-even varje månad alltså, påpekar Anders.
Tänk på marginalerna
Nu när du vet allt detta kan du börja kolla vad du har för marginaler att höja ditt timpris ytterligare. 685 kr/h är ditt minimum, men du vill ju kunna gå plus när du har en bra månad så att du har en extra buffert att spela på ifall någon månad skulle gå sämre. Helst vill du alltså höja priset lite till.
– Det är nu du kan börja snegla på konkurrenterna. Tar de 800, 900 eller till och med 1100 kr/h? Då finns såklart utrymme för dig att höja ditt pris också. Ju högre du har utrymme att gå, desto bättre för dina marginaler, säger Anders.
Han påpekar också att det finns fler parametrar att ta hänsyn till när det gäller just marginalerna, till exempel att försöka öka debiteringsgraden. Eftersom tid bokstavligt talat är pengar för den som säljer tjänster finns mycket att vinna på att minimera den arbetstid som du inte kan ta betalt för.
– Ju fler administrationstimmar du kan kapa bort, desto mer tid kan du lägga på att hjälpa dina kunder – vilket innebär extra klirr i kassan för dig. Genom att automatisera din bokföring och ekonomihantering slipper du mycket pappersarbete som du istället kan lägga på det du gör bäst.