Många snabbväxande techbolag har haft det det tufft till följd av det ändrade marknadsklimatet. Men för Matsmart, som säljer rabatterad mat på nätet, har året inletts tvärtom.
”Det makroekonomiska läget tillsammans med viljan att göra något för att minska klimatförändringarna driver intresset framåt.”
Bolagets affärsmodell utgår från att man säljer vidare varor med korta eller passerade bäst före-datum eller felaktiga förpackningar, ett koncept som fått ett uppsving när inflationen fått fler att se över sina utgifter. Just nu plockar man runt 5.000 ordrar dagligen för att täcka behovet på den nordiska marknaden. Men redan 2021 visade bolaget på en intäktsökning om 47 procent i koncernen.
”Det makroekonomiska läget tillsammans med viljan att göra något för att minska klimatförändringarna driver intresset framåt för vårt bolag. Vi har, liksom många andra e-handlare, växt starkt under pandemin. Men kvartalet efter pandemin var vårt starkaste någonsin, vilket bekräftar att vår modell fungerar”, säger Karl Andersson, grundare och vd på Matsmart.
E-handlaren finns sedan tidigare i Sverige, Finland, Danmark och Tyskland. För runt två månader sedan gick man in i Storbritannien, där Karl Andersson beskriver mottagandet som starkt. Framöver ligger fokus på att fortsätta växa utanför Sverige.
Till sin hjälp fyller därför Matsmart nu kassan med 400 miljoner kronor i en renodlad nyemission med befintliga ägare. Rundan leds av SEB Private Equity och Exor Group men även Gullspång Re:Food Invest och Blume Equity investerar.
”De här pengarna möjliggör att vi kan fortsätta vår expansion. Vi vill fortsätta att utveckla verksamheten i de länder som vi befinner oss i och fortsätta visa lönsamhet på den svenska marknaden.”
Dessutom står ett helautomatiserat lager i Örebro nu färdigt, vilket behövs för att kunna fortsätta växa på de befintliga marknaderna. Karl Andersson delar sedan i juni på vd-ansvaret med den tidigare operativa chefen Peter Beckius.
”Mitt fokus har de senaste åren legat på finansierings- och samarbetsfrågor. Peter kommer att ta ett större ansvar för att leda organisationen och vidareutveckla verksamheten globalt.”
Karl Andersson vill inte kommentera värderingen. Enligt en källa till Di höjs den runt 15 procent till 3,2 miljarder kronor, utan det nya kapitalet inräknat.
Totalt har Matsmart nu tagit in 1,35 miljarder kronor. Största ägare efter rundan blir SEB Private Equity.
Enligt Konjunkturinstitutet kommer svenska hushåll att dra ned på konsumtionen i höst och vinter, vilket bidrar till att svensk ekonomi går in i en lågkonjunktur nästa år. Med mindre pengar i plånboken lär konsumenterna fortsätta att se över alternativ som pressar plånboken, vilket i längden kan fortsätta lyfta Matsmarts verksamhet. Det spår Karl Andersson.
”Vi ser ett fortsatt starkt intresse runt bolaget och att handla mat på det här sättet, liksom att äta mer hållbart. Det kommer vi fortsätta att investera i.”