Annons

Vinner på inflationen: Matsmart fyller kassan med 400 miljoner

Matsmart tar in färska miljoner från sina befintliga delägare och fortsätter att satsa på att växa i Europa.

”Vi ser ett fortsatt starkt intresse runt bolaget och att handla mat på det här sättet, liksom att äta mer hållbart. Det kommer vi fortsätta att investera i”, säger vd:n Karl Andersson. 

Numera delar Karl Andersson på vd-ansvaret med den tidigare operativa chefen Peter Beckius.
Numera delar Karl Andersson på vd-ansvaret med den tidigare operativa chefen Peter Beckius.Foto:Magnus Sandberg/Jack Mikrut

Många snabbväxande techbolag har haft det det tufft till följd av det ändrade marknadsklimatet. Men för Matsmart, som säljer rabatterad mat på nätet, har året inletts tvärtom. 

”Det makroekonomiska läget tillsammans med viljan att göra något för att minska klimatförändringarna driver intresset framåt.”

Bolagets affärsmodell utgår från att man säljer vidare varor med korta eller passerade bäst före-datum eller felaktiga förpackningar, ett koncept som fått ett uppsving när inflationen fått fler att se över sina utgifter. Just nu plockar man runt 5.000 ordrar dagligen för att täcka behovet på den nordiska marknaden. Men redan 2021 visade bolaget på en intäktsökning om 47 procent i koncernen.

”Det makroekonomiska läget tillsammans med viljan att göra något för att minska klimatförändringarna driver intresset framåt för vårt bolag. Vi har, liksom många andra e-handlare, växt starkt under pandemin. Men kvartalet efter pandemin var vårt starkaste någonsin, vilket bekräftar att vår modell fungerar”, säger Karl Andersson, grundare och vd på Matsmart. 

E-handlaren finns sedan tidigare i Sverige, Finland, Danmark och Tyskland. För runt två månader sedan gick man in i Storbritannien, där Karl Andersson beskriver mottagandet som starkt. Framöver ligger fokus på att fortsätta växa utanför Sverige. 

Till sin hjälp fyller därför Matsmart nu kassan med 400 miljoner kronor i en renodlad nyemission med befintliga ägare. Rundan leds av SEB Private Equity och Exor Group men även Gullspång Re:Food Invest och Blume Equity investerar.  

”De här pengarna möjliggör att vi kan fortsätta vår expansion. Vi vill fortsätta att utveckla verksamheten i de länder som vi befinner oss i och fortsätta visa lönsamhet på den svenska marknaden.” 

Dessutom står ett helautomatiserat lager i Örebro nu färdigt, vilket behövs för att kunna fortsätta växa på de befintliga marknaderna. Karl Andersson delar sedan i juni på vd-ansvaret med den tidigare operativa chefen Peter Beckius.  

”Mitt fokus har de senaste åren legat på finansierings- och samarbetsfrågor. Peter kommer att ta ett större ansvar för att leda organisationen och vidareutveckla verksamheten globalt.”

Karl Andersson vill inte kommentera värderingen. Enligt en källa till Di höjs den runt 15 procent till 3,2 miljarder kronor, utan det nya kapitalet inräknat. 

Totalt har Matsmart nu tagit in 1,35 miljarder kronor. Största ägare efter rundan blir SEB Private Equity. 

Enligt Konjunkturinstitutet kommer svenska hushåll att dra ned på konsumtionen i höst och vinter, vilket bidrar till att svensk ekonomi går in i en lågkonjunktur nästa år. Med mindre pengar i plånboken lär konsumenterna fortsätta att se över alternativ som pressar plånboken, vilket i längden kan fortsätta lyfta Matsmarts verksamhet. Det spår Karl Andersson. 

”Vi ser ett fortsatt starkt intresse runt bolaget och att handla mat på det här sättet, liksom att äta mer hållbart. Det kommer vi fortsätta att investera i.”

Läs mer: Här är apparna som pressar matpriserna 

Innehåll från FlexionAnnons

Uppstickaren som revolutionerar spelindustrin

Sedan mobilspelsdoldisen Flexion Mobile börsnoterades på Nasdaq First North 2018 har man ökat sin kvartalsomsättning mer än 30 gånger. Det tack vare bolagets unika affärsidé och patenterade teknologi. Nu satsar Flexion på fortsatt hög tillväxt genom förvärv inom influencer marketing och investeringar i ny distribution och fler spel.

Flexion visar i sitt nyligen redovisade bokslut för 2022 att bolaget klarar av att fortsatt hålla en mycket hög tillväxttakt. Omsättningen ökade med 110 procent jämfört med året innan. Därmed har Flexion under de tre senaste kalenderåren haft en årlig tillväxt på 105 procent, något som mycket få börsbolag klarar av. Vinsten före skatt stannade på motsvarande cirka 22 miljoner kronor, vilket innebär att Flexion har ett positivt kassaflöde. 

Branschen för mobilspel är en av de snabbast växande sektorerna i världen. Flexion verkar globalt på den konjunkturstabila Android-marknaden med en affärsmodell som gör det möjligt för spelutvecklare att tjäna mer pengar på sina spel genom att nå ut till en större publik. 

– Spelutvecklarna kan fokusera på spelutveckling, medan vi tar hand om marknadsföringen av spelen i nya distributionskalaner. Detta tillvägagångssätt gynnar både spelutvecklare och slutanvändare, säger Jens Lauritzson, vd och en av grundarna av Flexion.

Flexions investerare kan dra nytta av den starka utvecklingen på spelmarknaden utan att behöva välja enskilda spelaktier, vilket helt enkelt minskar risken samtidigt som man får del av en snabbväxande marknad.

Förvärv av Audiencly

2022 förvärvades influencer marketing-byrån Audiencly, vilket ger Flexion ytterligare möjligheter att erbjuda spelutvecklare ett bredare stöd för att marknadsföra sina spel – och skapa större synlighet hos nya målgrupper. När det kommer till annonsering ställer dagens ungdomar högre krav på autenticitet än tidigare generationer. Traditionell annonsering, som banners, är helt enkelt inte tillräckligt engagerande eller övertygande.

– Vi tror att influencer marketing är framtiden inom marknadsföring av spel. Förvärvet utökar Flexions kapacitet och gör det möjligt för oss att erbjuda spelutvecklare omfattande marknadsföringstjänster som når framtidens konsumenter. Det tillför ytterligare ett lager av värde till vår affärsmodell, menar Jens Lauritzson.

Hög tillväxttakt framåt

Flexion är ensamma om sin unika distributionstjänst, vilket skapar goda förutsättningar för att upprätthålla en hög tillväxttakt framåt. Den globala marknaden för mobilspel blomstrar och förväntas enligt Statista generera över motsvarande 1 000 miljarder kronor i intäkter år 2023. 

EU:s Digital Markets Act, som trädde i kraft i november 2022, är ytterligare en faktor som sannolikt kommer påverka marknaden till det bättre – både för spelutvecklare och konsumenter. Det innebär nämligen att dominanta plattformar som Google Play och App Store tvingas öppna upp för konkurrenter. 

– Vår modell är att kunna erbjuda spelutvecklare distribution i så många kanaler som möjligt. De nya EU-reglerna innebär en jättemöjlighet att tjäna mer pengar för både spelutvecklare och Flexion, avslutar Jens Lauritzson.

Läs mer här 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Flexion och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera