Annons

Ville mäta hållbarhet i klädindustrin – går i konkurs efter ett halvår

Mindre än ett halvår efter lanseringen tvingas jämförelsesajten Bencha kasta in handduken. Trots konkursen tror grundaren Amanda Thorén fortsatt på sin idé.

”Vi fortsätter att undersöka möjligheten att driva vidare det här på annat vis”, säger hon. 

Amanda Thorén har grundat jämförelsesajten Bencha som vill hjälpa konsumenter att välja mer hållbara alternativ när de köper nya kläder.
Amanda Thorén har grundat jämförelsesajten Bencha som vill hjälpa konsumenter att välja mer hållbara alternativ när de köper nya kläder.Foto:Press och TT.

Idén till Bencha föddes när vd:n Amanda Thorén skulle köpa gummistövlar till sina barn och ville ta reda på vilken produkt som var minst dålig för miljön. 

Resultatet blev en jämförelsesajt där användare kan jämföra bland annat mängden kemikalier och koldioxidavtryck för olika klädesplagg. 

Hemsidan lanserades i april och har lockat till sig runt 70 varumärken som betalat för att synas på sajten, vilket Di rapporterade om. En testversion av hemsidan, med färre funktioner, har funnits sedan våren 2021. 

Men intäkterna har inte täckt upp för kostnaderna och efter att ha misslyckats med att stänga en kapitalanskaffningsrunda innan sommaren ansöker Bencha nu om konkurs. 

”Kapitalmarknaden blev väldigt avvaktande innan sommaren på grund av omvärldsläget. Bolaget har behövt en långsiktig plan, men det har inte gått att sätta utan kapital”, säger Amanda Thorén och fortsätter: 

”Jag tror fortfarande väldigt starkt på det här. Både kunder och konsumenter har visat intresse och jag ser fortfarande att min vision är lika stark. Det är såklart frustrerande och jag tror inte att vi hade hamnat här och läget hade sett annorlunda ut.” 

Nu tar en konkursförvaltare över som ska gå igenom Benchas tillgångar. 

Amanda Thorén utesluter dock inte att verksamheten kan leva vidare på annat vis. Än så länge ligger sajten fortfarande uppe. 

”Motgångar tvingar en att bli mer kreativ. Kan vi applicera det här konceptet på andra industrier? Kan vi anpassa vår teknik för att ge större effekt för kunder? Vi fortsätter att undersöka möjligheten att driva vidare det här på annat vis.” 

Totalt har Bencha tagit in 8,5 Mkr i riskkapital, bland annat från Nakd-veteranen Caroline Hansson.

Innehåll från ZeptagramAnnons

Planerad notering av Zeptagram: ”Musikrättigheter nytt tillgångsslag”

Zeptagrams VD och grundare Christina Löwenström.
Zeptagrams VD och grundare Christina Löwenström.

Zeptagram gör musikrättigheter tillgängliga för musikintresserade investerare och allmänheten. Bolaget genomför en nyemission inför en planerad notering. Musikrättigheter har potential att bli nästa stora tillgångsslag och Zeptagram siktar på att bli en av marknadsledarna.

Zeptagram identifierade i ett tidigt skede möjligheten att förändra musikindustrin med hjälp av blockkedjetekniken. Bolaget har utvecklat två egna plattformar för handel med NFT:er och DNFT:er som hjälper artister att skapa nya intäktsmodeller och tidigarelägga sina intäkter från royalties. Bolaget planerar en notering under nästa år.

Hits som framför av artister som Britney Spears och Justin Bieber

Zeptagrams användare har redan fått möjlighet att köpa musikrättigheter från en rad artister på plattformen, bland annat i några hits som framförs av världskända artister men också ”up-and-coming”-artister som Annyett Royale – som under året har haft topplaceringar på hitlistorna i USA.

– Investerare och fans ges möjlighet att köpa royaltybringande rättigheter och digitala samlarobjekt. Vi är stolta över de rättigheter som våra användare har fått köpa och framgångar för ”vår” artist Annyett Royale, säger Christina Löwenström, VD och grundare av Zeptagram.

Stabil tillväxt och låg korrelation med traditionella tillgångsslag

Royalties betalas ut när musiken spelas och utgör avkastningen för investerare. Royalties följer inte ekonomiska trender i någon större utsträckning. Ökad tillgång till musik via streamingtjänster och sociala medier bäddar för en fortsatt stigande efterfrågan på musik samt växande royalties, menar Christina Löwenström.

Intäkter från streamingtjänster förväntas fortsätta öka i en snabb takt och 2030 stå för mer än 80 procent av intäkterna inom musikbranschen, enligt analysfirman MIDiA. Intäkterna förväntas öka till 89,1 miljarder dollar till 2030 från 51,8 miljarder dollar under 2021.

Musikrättigheter och NFT:er på två plattformar

Musikmarknadsplatsen är ekosystemet för handel med musikrättigheter samt distribution av royalties. Musikmarknadsplatsen bygger på smarta kontrakt som möjliggör delägande av värdefulla rättigheter.

NFT-marknadsplatsen riktar sig till artister och kreatörer som vill skapa digital konst. Investerare och fans kan investera i digital konst genom NFT:er. Utöver digital konst kan NFT:er skapas av albumomslag, specialinnehåll, biljetter, autografer, böcker, digitala souvenirer et cetera.

Zeptacoin – egen grön kryptovaluta

Bolaget har skapat en egen kryptovaluta, Zeptacoin, som finns noterad på fem olika handelsplatser för kryptovaluta, däribland Bitmart, Bittrex och LBank. 

– Zeptacoin är en så kallad grön kryptovaluta vilket innebär att den är energieffektiv, CO2-neutral, snabb och har en bråkdel av transaktionskostnader jämfört med de stora kryptovalutorna, förklarar Christina Löwenström.

Värdet av bolagets innehav av egna Zeptacoin uppgår till uppskattat 30 MSEK (per 10 november 2022).

Handel med aktier innebär alltid en risk. En investering i aktier kan både öka och minska i värde och det är inte alltid säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.

 

Mer från Zeptagram

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zeptagram och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera