1515

Vill transformera Sveriges energimarknad – tar in 12 miljoner till solceller

Solcellsföretaget Save by Solar vill utmana de stora elföretagen genom att låta näringsidkare producera sin egen el. Nästa år vill bolaget tredubbla sin omsättning och nu tar de in 12 miljoner kronor.

Save by Solars grundare Linus Werner, vd, och Hugo Larsson, marknad.
Save by Solars grundare Linus Werner, vd, och Hugo Larsson, marknad.Foto:Press

Di Digital har tidigare rapporterat om energibolaget Eneo Solutions som uppför och förvaltar anläggningar för solceller åt bland annat fastighetbolag, köpcentrum och mataffärer. 

Läs mer: 100 miljoner i projektpengar till "Sveriges Solar City"

De är dock inte ensamma om sin idé. Solcellsföretaget Save by Solar riktar också de helt och hållet in sig på företag och kommersiella fastighetsägare, inte privatbostäder. Anledningen är att villor och lägenheter inte drar lika mycket el under den tid som solceller producerar energi, nämligen på dagen och under sommarhalvåret.

“Det byggs mycket solceller på villor och bostadsrättsföreningar men hur använder man el i bostäder? Man går upp på morgonen, kokar sitt ägg och sin gröt och sedan går man till jobbet. Det är kommersiella fastigheter och handelsfastigheter som konsumerar el framför allt mitt på dagen under sommarhalvåret. Där borde vi fokusera”, säger Hugo Larsson, medgrundare av Save by Solar.

Nu tar de in 12 miljoner kronor från Blue, ett nytt investmentbolag som satsar på hållbara och miljövänliga affärsidéer. Pengarna ska gå till att skala upp Save by Solars verksamhet i Sverige.

Läs även: Familjen Wallenberg investerar i solcellsbolag

“Vi omsätter 21 miljoner och det vill vi tredubbla till nästa år, men det krävs en organisation. Vi har fått väldigt bra gehör, många har hört av sig och vi vill kunna möta den efterfrågan. Vi behöver många personer, duktiga projektingenjörer, elektriker och montörer, tekniska säljare”, säger Hugo Larsson.

Tillsammans med Linus Werner, vd, grundade han Save by Solar 2014 och i dag har bolaget ett 30-tal solcellsanläggningar mellan Gävle och Malmö. I kundkretsen hittar man bland annat Ica, fastighetsbolaget Castellum och Svenska Handelsfastigheter. I somras försåg företaget Ica Maxi i Barkaby med en 3000 kvadratmeter stor solcellsanläggning och de erbjuder även mjukvara för att övervaka och få en översikt av fastighetens elkonsumtion. 

Enligt Hugo Larsson ligger en stor del av lockelsen för fastighetsägarna att skaffa solceller både i klimatfördelen, men även den ekonomiska vinningen. Vid lokalt producerad energi behöver man inte betala varken överföringsavgift eller energiskatt.

Läs även: Apotea bygger Sveriges största solcellstak

Vid årsskiftet får bolaget ett nytt kontor i Lund och de sneglar även på västkusten, med en framtida dröm att gå ut i Norden och resten av Europa.

“Visionen är att förändra den svenska elmarknaden och flytta makten från de stora elbolagen till slutkonsumenten”, säger Hugo Larsson.

Uppskattar de stora elbolagen det?

“Det gör de verkligen inte. Det finns en stor rädsla när konsumenter producerar sin energi själva och minskar köpet av deras produkter. En Ica-handlare som producerar 10-20 procent av sin energi själv behöver ju inte köpa det från dem.”


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?