Göteborgsbaserade Noui är ett av sex bolag som har valts ut att pitcha på Female Founders den 30 november.
Grundaren Kyoko Jansson intresserade för det som kallas ”human body communication” under en projektutvecklingskurs på Chalmers redan i slutet av 2010-talet.
Hon har en bakgrund som marknadsförings- och kommunikationsexpert och jobbade många år med att göra Ericsson känt i Japan. Kyoko Jansson kommer ursprungligen från Japan och har bott i Sverige sedan 2005. På senare år har hon drivit ett eget konsultföretag där hon hjälpt svenska företag att etablera sig i Japan.
”Det här är min sista chans att bidra till samtalet. Ett av de senaste japanska bolagen ville sälja en inkontensprodukt och det var därför jag kom in på det spåret”, säger hon.
Japan, Korea och Kina leder teknikutvecklingen med att använda människans kropp för att få fram hälsoinformation. Under 2019 var Kyoko Jansson i Japan i nästan ett år och träffade flera gånger en forskare som hon diskuterade området med.
”Jag besökte ett ålderdomshem där de boende satt i blöta blöjor i timmar. Deras värdighet ignorerades och en del av dem som använder kateter skulle också kunna gå på toaletten själva om de får en signal när det är dags”, säger hon.
Hon kom tillbaka till Göteborg i januari 2020 och började göra egna efterforskningar.
I oktober 2020 drog hon igång Noui – en liten pryl som mäter hur mycket urin som finns i urinblåsan. I teamet har hon med sig mjukvaru- och elektronikutvecklaren Mohammed El Shobaki, den operativa chefen Rebecca Adamson och Maria Calsel som klinisk expert.
De har utvecklat Noui tillsammans med Sveriges forskningsinstitut Rise och med stöd av pengar från Vinnova. Den första prototypen var klar i maj 2021.
”Vi har gjort labbtester och testat produkten på friska människor. Prototypen fungerar bra i labbtester, men vi behöver modifiera några saker enligt kunder och användares krav.”
Till det behövs pengar och Noui ansöker nu om EU-bidrag. Man har tagit masterstudenter från Halmstad till hjälp för att snabba på utvecklingen. Bolaget har också en rådgivande grupp av experter som träffas varje månad för att diskutera teknik, data, klinisk utveckling och affärsutveckling.
Noui använder elektromagnetiska vågor som sänder signaler. En elektrisk impuls går igenom urinblåsan och skapar ett elektriskt fält runt kroppen. Med hjälp av tekniken kan Noui upptäcka onormala nivåer av urin i blåsan och meddela vårdpersonalen eller personen som använder prylen.
”Vårt mål är att Noui ska erbjuda säkerhet, komfort och värdighet för en person som lider av inkontinens och neurologiska sjukdomar”, säger Kyoko Jansson.
Möjliga kunder är ålderdomshem, sjukhus och läkemedelsföretag.
”Neurokirurgiska- och diabetesavdelningar på sjukhusen har letat efter alternativa lösningar för att ge patienter en smärtfri och snabb behandling.”
I dag lider över 500 miljoner människor av överaktiv blåsa och ett par miljarder av det som kallas nedre urinvägssymtom. 61 miljoner patienter har neurologiska sjukdomar.
Det finns ett par produkter på marknaden i dag som mäter nivån i urinblåsan – ett japanskt bolag och holländska Novioscan, som köptes upp av det svenska hygien- och hälsobolaget Essity i april 2020 för runt 70 miljoner kronor.
Det var en nyhet som gladde Kyoko Jansson.
”Jag var så glad över att de förstår problemet. Men de befintliga produkterna bygger på ultraljud och är stora och otympliga. Vi gör en produkt som är mindre, lättare och har längre batteritid.”
Läs om de andra bolagen som ska vara med i pitchtävlingen på Female Founders:
Scalinq: Utvecklar ”moderkort” för kvantdatorer – hittat flaskhals
Kliently: De vill demokratisera tillgången till juridik
Endbright: Skilsmässoentreprenören tog hem segern i Female Founders i Skåne
Envue Technologies: Utvecklar teknik för att snabbare få fram vacciner
Meela: En algoritm ska hjälpa kvinnor att hitta rätt terapeut