1515

Vill bli som ett Google för aktieägare – lockar techprofiler

Det svenska techföretaget Quartr beskriver sig själva som ”framtidens plattform för publika företag att nå investerare”. I samband med en kapitalrunda på 14 Mkr inleds en global lansering av appen som ska göra livet lättare för aktieägare.

Medgrundaren och vd:n Sami Osman.
Medgrundaren och vd:n Sami Osman.Foto:Press

Quartrs ambition är att göra bolagsinformation som är av intresse för aktieägare, såsom delårsrapporter och presentationer, mer lättillgänglig. Materialet presenteras som ljudklipp och textdokument i en app som har tagits fram av företaget.

Bolagets grundare – Sami Osman, Oliver Hamrin, Oscar Küntzel, August Nordström och David Dag – träffades genom en diskussion om lättillgänglig bolagsinformation på Twitter. 

”Hela projektet grundar sig egentligen i att vi såg en orättvisa i hur information inte var lika tillgänglig för alla och att hela den befintliga uppsättningen av verktyg var föråldrad. Vi tror att Quartr är lösningen och ser fram emot att förändra spelplanen för att ge alla samma förutsättningar att hitta rätt på aktiemarknaden – samtidigt som vi erbjuder ett verktyg för ir-avdelningarna att bättre förstå hur deras kommunikation tas emot”, säger Quartrs vd Sami Osman i ett uttalande.

Nu tar Quartr in 14 Mkr i nytt kapital från bland andra Dan Castillo, som var med och grundade leveranstjänsten Onlinepizza. Bland övriga investerare återfinns den tidigare Spotify-toppen Peter Sterky, som i dag leder investmentbolaget Trift Capital, liksom Epidemic sounds tidigare finanschef Jacob Hellqvist. Därutöver har två amerikanska investerare, finansprofilerna Michael Batnick och Ben Carlson, deltagit i investeringsrundan.

”Vi har mycket intressant på gång och ser fram emot att växla upp ytterligare. Jag är väldigt stolt över det team jag lyckats samla runt idén om att demokratisera hela ir-processen”, säger vd:n Sami Osman i uttalandet.

Nyemissionen har genomförts i samband med Quartrs globala lansering. I dagsläget tillhandahåller appen rapportmaterial från bolag baserade i Sverige, Danmark, Norge, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Spanien, Storbritannien, USA, Kanada, Australien, Japan, Indien och Brasilien.


Innehåll från TaniumAnnons

Full datavisibilitet kritiskt för god cybersäkerhet

Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young
Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young

Kombinationen av företagens snabba digitala transformationstakt och nya arbetsverktyg såsom exempelvis molnlösningar, IoT och IIoT genererar enorma mängder data. Samtidigt ökar förväntningarna på kontinuerlig access till system och information, oavsett enhet och plats. Vikten av att kartlägga hur data genereras, används och analyseras blir således extremt viktigt, inte minst med tanke på att riktlinjer och regelverk skärps allt mer.

Har företag inte full visibilitet av vad de lagrar och bearbetar är risken stor att de inte efterlever rådande lagar. Därför är det kritiskt att ha god översikt av – och insikt i – den data man genererar och delar. 

– I takt med att information dessutom blir allt mer gränslös och vi lever i ett samhälle som präglas av hyper-connectivity, gäller det att vara väldigt noga med varifrån och hur data accessas – risken är annars stor att säkerheten äventyras, konstaterar Abhishek Ramavat, Associate Partner Ernst&Young Norge, Cybersecurity.

Vet vad ni ska skydda

Kollegan Tim Best, Associate Partner Nordic Cybersecurity Leader, Ernst&Young, adderar att en grundläggande komponent i att skydda sina tillgångar är att veta exakt vad det är man vill skydda. 

– Full visibilitet är centralt för att kartlägga vilka delar av sina data man vill säkra. Detta är i förlängningen inget nytt, men ändå ägnar många företag betydande tid och resurser åt att jaga data i sina nätverk för att avgöra vad de ska skydda. Frågor man först bör ställa sig är dock: är detta affärskritiska data? Om vi tappar dem, tappar vi tillgänglighet, funktioner eller servicenivå? När man väl vet vad som ska skyddas kan man ägna sig åt nödvändiga sårbarhetsåtgärder.

Oliver Cronk, Chief IT Architect EMEA hos Tanium, tar analysen ett steg längre. Med rätt data och heltäckande visibilitet får man ett bättre beslutsunderlag vad gäller all riskhantering.

– Riskhantering har historiskt varit ganska subjektivt; olika experter har sett olika säkerhetsrisker. Ger man dock relevant data till skickliga medarbetare tar de också smarta och informerade beslut, samtidigt som man lättare upptäcker potentiella risker – och möjligheter.

Insikter som konkurrensfördel

Tim Best konstaterar att dylika möjligheter inkluderar att använda sina insikter som en konkurrensfördel. 

– Full visibilitet och regelefterlevnad genom hela tillverknings- och leveranskedjan förmedlar att man tar säkerheten på allvar och erbjuder trygga data såväl som stabila och pålitliga tjänster. Följden blir ökad tillit från kunderna, vilket i sin tur kan leda till fler marknadsandelar.

En annan avsevärd fördel är möjligheten att helt omdana rutinerna kring revisioner. Traditionellt sett har revisioner skötts manuellt och många företag känner sig därtill defensiva inför att få sitt arbete granskat. Här menar Oliver Cronk att datainsikter skulle kunna vara helt avgörande. 

– Genom att ha full kännedom om vad som pågår inom verksamheten kan man samverka med och ta hjälp av de som genomför revisionen, för att på så vis bättre precisera och förstå vilka utmaningar och risker som är mest angelägna. Möjligheten att prioritera de frågor som är mest överhängande blir också en fördel ur ett ekonomiskt perspektiv, avslutar han. 

Tydliga rutiner är centralt

Abhishek Ramavat påpekar emellertid att visibilitet inte är det enda sättet att belysa dolda risker. Medan data är de primära verktygen i riskutvärdering och -hantering, gäller det också att ha tydliga rutiner och processer på plats. 

– Vet vi inte hur datan hänger ihop och hur vi ska hantera den är det svårt att agera på sina insikter. Därför blir analysen minst lika viktig ur ett riskperspektiv. Om du inte agerar på din data samlar du i praktiken bara på dig en allt större katalog över dina problem. Att driva igenom nödvändiga insatser åtgärdar många risker, så en öppen kultur som präglas av samverkan är mycket viktigt, säger han, och får medhåll av Tim Best:

– Att utvärdera och öka den digitala mognaden är således oerhört värdefullt. Förutom att det bidrar till att blottlägga brister innebär det också att medarbetarna kan ta bättre och mer relevanta beslut kring verksamhetens cybersäkerhet, avslutar Tim Best.

www.tanium.com 

www.ey.com 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?