1515

Vill bli bilbranschens Spotify: ”Brett utbud utan bindningstid”

Under onsdagen lanseras det norska företaget Imove i Sverige, som erbjuder en prenumerationstjänst för bilar. Själva jämför de sig med Netflix och Spotify.

”Vi ska ha ett brett utbud och vara utan bindningstid, för att användaren ska ha ett problemfritt bilinnehav,” säger Magnus Engervall, Sverigechef på Imove.

Imoves grundare, Gunnar Birkenfeldt och Hans Christian Aas.
Imoves grundare, Gunnar Birkenfeldt och Hans Christian Aas.Foto:Press

Magnus Engervall är inte ny i bilbranschen. 2011 grundade han tillsammans med Ahmed Al-Rama Flexidrive, som senare köptes upp av holländska Snappcar, vilket Di tidigare rapporterat om. Men Imove är annorlunda från både Snappcar och andra bildelningsalternativ, som Aimo eller M.

”Med Imove är det en person som har tillgång till bilen hela tiden, det är närmare att äga bilen själv, samtidigt som det är flexibelt och går att avsluta om behovet förändras. Vi placerar inte ut bilar på gatan som man får dela med andra, utan vårt koncept är att det ska vara så nära din bil som möjligt”, säger Magnus Engervall.

Imoves Sverigechef Magnus Engervall.
Imoves Sverigechef Magnus Engervall.

Imove lanseras först i Stockholm och Uppsala, och målet är att i slutet av 2021 ha 500 prenumeranter. I Norge, där man startade 2018, har man runt 800 elbilar i ett flertal städer. 

”Den stora utmaningen är att utbilda marknaden. Det här är helt nytt, och det gäller att visa användarna att det är enkelt med elbil och förklara de fördelar som finns. I dag går över 50 procent av nyregistrerade bilar in i leasing, vilket ju är ett steg från ägande.”

Vilken målgrupp riktar ni er mot?

”Delvis är det unga personer som inte vill äga en bil eller binda upp sig i långa avtal. Vi ser ju att personer mellan 25 och 30 år inte vet vad deras bilbehov kommer att vara om två–tre månader. Där tror vi att vi har en stor målgrupp.” 


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar. 

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar 

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?