1515

Videoplazagrundare investerar i AI-fond

Malmöbaserade AI-fonden Century Analytics tar in 7,2 miljoner kronor i sin första finanseringsrunda. Bland investerarna finns Videoplaza-grundaren Alfred Ruth och Mårten Öbrink, en av grundarna till Precise Biometrics. 

Med artificiell intelligens och spelteori vill det tidigare pokerproffset Hugo Langéen tillsammans med Niklas Höjman, med en bakgrund på Goldman Sachs och AI-utvecklaren Jimmy Carlsson bygga en modern hedgefond för valutahandel. Artificiell intelligens tolkar stora mängder historisk data om valutahandel för att kunna förutse kursutveckling och kursrörelser och med hjälp av spelteori förutser man rätt tillfälle för att köpa och sälja de rätta volymerna vid rätt tillfälle. 

Läs mer: Deras AI-fond vill förvalta 100 miljoner 

Nu tar Century Analytics (NTL) in 7,2 Mkr från bland andra Alfred Ruth (NTL), grundare av Videoplaza, Mårten Öbrink (NTL) och de lokala affärsänglarna Jeanette Andersson (NTL) och Björn Andersson. 

”Vi känner att vi har fått in långsiktiga ägare med en bred blandning av en rad kompetenser”, säger Hugo Langéen. 

Bolagets investeringsprodukt har handlat för fullt sedan i november. Pengarna som man nu tar in ska användas till att få de nödvändiga tillstånden från Finansinspektionen på plats samt skala upp organisation och försäljning. 

Läs mer: Så ska Kinneviks robotrådgivare utmana bankerna 

”Produktmässigt är allt på plats, men på sikt vill vi bygga fler algoritmer för att skapa en ännu bättre produkt. Vi är redan i dag en riskspridning i en investerares portfölj eftersom vi handlar med 17 olika valutapar, men med fler algoritmer kan vi öka riskspridningen ytterligare”, säger Hugo Langéen. 

I finansieringsrundan värderas bolaget, som hittills finansierats av egna medel, till drygt 30 miljoner kronor och grundarna planerar inte att ta in mer kapital.

”Det här var rundan som ska göra att vi kan börja tjäna pengar”, säger Hugo Langéen.

Valutamarknaden är den största finansiella marknaden i världen och enligt bolagets vd Niklas Höjman det är det bara 0,5 procent av alla hedgefonder om handlar exklusivt med valuta. 

Läs mer: Bankrådgivarnas sista strid

”Med bättre tillgång på datakraft, och därmed möjligheter att utföra tyngre analyser och skapa kraftfullare och mer komplexa algoritmer, så erbjuder valutamarknaden ytterst attraktiva möjligheter. Efterfrågan på specialiserade produkter som vår har visat sig vara mycket hög, framförallt från institutionella investerare”, säger han.

Century Analytics affärsmodell bygger på en fondavgift på 1 procent och en performaceavgift på 20 procent. Målsättningen är att lansera fonden i slutet av året och man räknar med att den första kundgruppen blir mindre institutioner och family offices, inledningsvis i Sverige och sedan i Europa. Bolaget uppskattar att man kan leverera en genomsnittlig årlig avkastning på 10 procent. 

”När vi har ett längre trackrecord är givetvis de stora institutionerna intressanta och på sikt även den asiatiska marknaden, men initialt går vi ut i Sverige och Europa”, säger Hugo Langéen.


Innehåll från SeavusAnnons

8 tips för en smidig migration till Atlassian Cloud

Många känner redan till det faktum att Atlassian slutade att sälja sina lokala licenser från och med februari 2021. Om ni använder några Atlassian-verktyg med hosting så innebär det alltså att ni kan behöva byta till molnet snart. Oavsett storleken på er organisation så kan migrationsprocessen till Atlassian Cloud verka komplicerad och till och med läskig i vissa fall. Med rätt strategi, planering och utvärdering kan dock migrationen till molnet bli stressfri och utan driftstörningar. 

Som en auktoriserad Atlassian Enterprise Gold Solution-partner har Seavus certifierade ingenjörer kunskap och insikter om vad ni måste tänka på och förbereda för innan ni påbörjar migrationsprocessen, samt hur ni drar nytta av den.

Här kommer några av de bästa tipsen från Seavus experter, och ni bör vara uppmärksamma på dem när ni migrerar till Atlassian Cloud:

1.  Kolla upp juridiska problem med datalagring

Det första ni måste göra är att kolla upp eventuella juridiska problem som kan uppstå i samband med koppling till datalagring i Atlassian Cloud. Det är väldigt viktigt att tackla och lösa alla dessa problem innan ni börjar planera migrationsprocessen. Detta gör att ni kan vara säkra på att ni faktiskt kan byta till molnet innan ni påbörjar de förberedande aktiviteterna.

2. Informera användare om den kommande migrationen

Eftersom Atlassians verktyg oftast används på daglig basis är det av yttersta vikt att man informerar alla användare om den kommande migrationen och förbereder dem på de associerade förändringarna. Ni måste informera alla intressenter och användare att en migration till molnet planeras och vad de kan vänta sig av processen. Det ger dem tid att vänja sig vid tanken och förbereda sig på de kommande förändringarna. Vidare kommer detta även förbereda dem på UAT-delen.

3. Utvärdera er Atlassian-produkts tillgänglighet i molnet

Det är rekommenderat att öronmärka lite tid åt att utvärdera alla appar ni använder ovanpå Atlassian-produkterna och kontrollera deras tillgänglighet i molnet. Om något tillägg inte är tillgängligt så måste ni kolla upp och planera andra alternativ.

4. Bestäm användarautentisering 

När det kommer till autentisering av användare så måste ni slå fast önskad användarautentisering för molnet. Om SSO (single-sign-on) behövs måste molnsidan ställas in för det.

5. Planera användarmigration

En av sakerna ni måste vara uppmärksamma på är att bestämma hur ni ska migrera användare samt bekräfta migrationsvägen för användarna.

6. Välj rätt migrationsmetod

Ni måste se till att välja rätt migrationsmetod baserat på produkterna ni migrerar och huruvida ni redan har något på molnsidan.

7. Glöm inte att köra en testmigration

När ni migrerar till molnet är det viktigt att köra minst en testmigration efter vilken ett UAT genomförs.

8. Följ alla ändringar

Att migrera till molnet är en process, och därför är det fördelaktigt att ha en plats där man följer all relevant information. Vidare ska ni ta fram en steg för steg-bok för er test- och produktionsmigration.

Som ni redan vet är planering nyckeln till framgång vid migration till molnet. Om ni vill lära er mer om hur man gör denna process smidig, kostnadseffektiv och mindre tidskrävande så ska ni ansluta er till oss vid Atlassian Clould-workshop: Hur man förbereder en framgångsrik molnmigration 

 

Mer från Seavus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Seavus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?