1515
Annons

Videoplazagrundare investerar i AI-fond

Malmöbaserade AI-fonden Century Analytics tar in 7,2 miljoner kronor i sin första finanseringsrunda. Bland investerarna finns Videoplaza-grundaren Alfred Ruth och Mårten Öbrink, en av grundarna till Precise Biometrics. 

Med artificiell intelligens och spelteori vill det tidigare pokerproffset Hugo Langéen tillsammans med Niklas Höjman, med en bakgrund på Goldman Sachs och AI-utvecklaren Jimmy Carlsson bygga en modern hedgefond för valutahandel. Artificiell intelligens tolkar stora mängder historisk data om valutahandel för att kunna förutse kursutveckling och kursrörelser och med hjälp av spelteori förutser man rätt tillfälle för att köpa och sälja de rätta volymerna vid rätt tillfälle. 

Läs mer: Deras AI-fond vill förvalta 100 miljoner 

Nu tar Century Analytics (NTL) in 7,2 Mkr från bland andra Alfred Ruth (NTL), grundare av Videoplaza, Mårten Öbrink (NTL) och de lokala affärsänglarna Jeanette Andersson (NTL) och Björn Andersson. 

”Vi känner att vi har fått in långsiktiga ägare med en bred blandning av en rad kompetenser”, säger Hugo Langéen. 

Bolagets investeringsprodukt har handlat för fullt sedan i november. Pengarna som man nu tar in ska användas till att få de nödvändiga tillstånden från Finansinspektionen på plats samt skala upp organisation och försäljning. 

Läs mer: Så ska Kinneviks robotrådgivare utmana bankerna 

”Produktmässigt är allt på plats, men på sikt vill vi bygga fler algoritmer för att skapa en ännu bättre produkt. Vi är redan i dag en riskspridning i en investerares portfölj eftersom vi handlar med 17 olika valutapar, men med fler algoritmer kan vi öka riskspridningen ytterligare”, säger Hugo Langéen. 

I finansieringsrundan värderas bolaget, som hittills finansierats av egna medel, till drygt 30 miljoner kronor och grundarna planerar inte att ta in mer kapital.

”Det här var rundan som ska göra att vi kan börja tjäna pengar”, säger Hugo Langéen.

Valutamarknaden är den största finansiella marknaden i världen och enligt bolagets vd Niklas Höjman det är det bara 0,5 procent av alla hedgefonder om handlar exklusivt med valuta. 

Läs mer: Bankrådgivarnas sista strid

”Med bättre tillgång på datakraft, och därmed möjligheter att utföra tyngre analyser och skapa kraftfullare och mer komplexa algoritmer, så erbjuder valutamarknaden ytterst attraktiva möjligheter. Efterfrågan på specialiserade produkter som vår har visat sig vara mycket hög, framförallt från institutionella investerare”, säger han.

Century Analytics affärsmodell bygger på en fondavgift på 1 procent och en performaceavgift på 20 procent. Målsättningen är att lansera fonden i slutet av året och man räknar med att den första kundgruppen blir mindre institutioner och family offices, inledningsvis i Sverige och sedan i Europa. Bolaget uppskattar att man kan leverera en genomsnittlig årlig avkastning på 10 procent. 

”När vi har ett längre trackrecord är givetvis de stora institutionerna intressanta och på sikt även den asiatiska marknaden, men initialt går vi ut i Sverige och Europa”, säger Hugo Langéen.

Finanskändisar går in i Kry-grundarens haussade olja: ”Vi är redan inne på nästa runda”

Josefin Landgårds bolag Mantle verkar inte ha inte lidit någon större skada av Läkemedelsverkets beslut att förbjuda deras cannabisolja. Den nya hudvårdsserien går som på räls och grundarna har siktet internationellt.

Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina Lönnkvist
Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina LönnkvistFoto:Josefine Stenersen

Mantles medgrundare och vd Josefin Landgård, som också var med och startade vårdgivaren Kry 2014, har precis avslutat sitt måndagsmöte med teamet på fem personer. Snart ska de bli åtta. 

Bolagets försäljning av en ny hudvårdsserie som innehåller så kallad cannabidiol-olja, CBD-olja förkortat, har gått som tåget sedan den lanserades i december 2020. 

Från att bolagets intäkter helt stannade av, på grund av att Läkemedelsverket förbjöd försäljningen av den CBD-oljan i mars i fjol, är Mantle nu på banan igen. Under 2021 beräknar man att omsätta 10 miljoner kronor.

”Vi visste att det skulle komma utmaningar med Mantle, som det gör när man är i en ny bransch. Men det är också det som gör att det finns stor potential”, säger Josefin Landgård, och hänvisar även till Krys resa.

Läkemedelsverkets beslut utgick från att oljan kan uppfattas som ett läkemedel, vilket i så fall inte är godkänt i Sverige. Mantle har överklagat till Förvaltningsrätten, men ärendet har inte prövats än.

”Vi är övertygade om att vi ska vinna i frågan, för vi har rätt i sak. Sedan är Sverige bara en marknad, så det är egentligen inte så viktigt. Vi vill använda den svenska marknaden för att bevisa vårt case, men nu har hudvårdsprodukterna tagit sådan fart att det inte är så viktigt längre”, menar Josefin Landgård.

Istället fick bolaget gå ut och be om förtroende från investerare, då de saknade försäljningssiffror att visa upp. Och det gick bra. I november i fjol tog Mantle in en investering på 12 miljoner kronor. Något som grundarna Josefin Landgård och Stina Lönnkvist då valde att inte kommunicera. 

Läs också: Kry-grundaren talar ut om vd-bytet: ”Fick feedback om att jag var gravid” 

Bland de nya ägarna återfinns Oriflame-ägarna Anna af Jochnick och Helene af Jochnick. Även Voi-grundaren Fredrik Hjelm har investerat, via bolaget Semjorka, samt investmentbolaget Ernström & Co som ägs av familjen Hielte-Hobohm och som också är delägare i bolag som Apotea och nyligen i Na-kd. Även Daniel Pilotti, grundare av Ryska Posten, och Johan Karlsson, vd på Slättö, står på ägarlistan. 

Även bolagets tidigare investerare Cristina Stenbeck, Susanna Campbell, Sophia Bendz och Emilia de Poret har lagt in pengar i den nya rundan. 

”De investerare vi har fått in nu är både starka strategiskt och kapitalstarka, vilket innebär att de kan skjuta till kapital i många rundor framöver. Det är inte alla affärsänglar som har möjlighet att vara med hur länge som helst”, säger Josefin Landgård.

CBD-oljan säljs fortfarande på andra marknader och för hudvårdsserien tittar nu Mantle på att börja sälja produkterna i Danmark och Storbritannien. Danmark för att det ligger nära Sverige och det finns en överlapp i skandinavisk kultur och influencers som är de som främst sprider marknadsföringen av produkterna. 

Storbritannien har en mer mogen CBD-marknad, men ännu ingen större spelare som har fått fäste, menar Josefin Landgård.

”Nu har vi galna tillväxtsiffror och vill resa pengar snart igen. Vi diskuterar just nu med brittiska riskkapitalister”, säger Josefin Landgård.

Men att lansera hudvård tar tid. Det är långa ledtider från att ha formulerat en produkt tills att den finns på marknaden. Hudvårdsserien skulle ha lanserats i Sverige förra sommaren, men förpackningarna som produceras i Italien blev försenade på grund av pandemin.

”Vi släppte produkterna 17 december och det blev direkt en hype. Men det är roligt att se att de också konverterar bra i försäljningen”, säger Josefin Landgård.

Förutom på Mantles egna sida säljs hudvården genom bland annat Lyko, Bangerhead och Kicks.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera