1515

Videobolag rusar 400 procent - experter varnar för bubbla

Bambuser har rusat med drygt 400 procent på First North i spåren av coronakrisen. Men medan vd:n snabbrekryterar personal för att möta efterfrågan varnar sparekonomerna för en möjlig spekulationsbubbla i live video streaming-bolaget. 

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, Maryam Ghahremani, vd Bambuser, och Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, Maryam Ghahremani, vd Bambuser, och Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, Maryam Ghahremani, vd Bambuser, och Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, Maryam Ghahremani, vd Bambuser, och Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Bambuser BUSER -3,56% Dagens utveckling noterades på First North i maj 2017 med en teckningskurs på 9,20 kronor, men rasade till en nivå kring 6 kronor redan första dagen. Kursen fortsatte att åka utförsbana och pendlade kring en krona mellan 2018 och slutet av 2019. 

Men när videostreamingveteranen bytte inriktning mot ”live video shopping” i höstas fick aktien nytt liv. Trenden, som tagit fart i Kina de senaste åren, innebär att nätbutiker sätter upp interaktiva live-sändningar där tittarna kan ställa frågor och köpa varorna som visas i sändningen.

Läs mer: Kinas hetaste shoppingtrend intar Sverige: ”Många tycker det är lite läskigt”

Satsningen har lockat nya kunder, och coronakrisen har gjort tjänsten än mer relevant eftersom näthandeln blivit en viktigare del av vår vardag.

Vi hinner inte med alla förfrågningar.

”Det går fantastiskt bra just nu. När vi lanserade live video shopping kunde det ta 1-2 månader från första kontakt till skarp lansering. Nu är kunderna ofta igång inom 2-5 dagar”, säger Bambusers vd Maryam Ghahremani.

Bara de senaste veckorna har Bambuser aviserat nya avtal med kunder som Intersport, Kjell & Company, Apotea, Hemnet, e-handelsplatformen Centra, samt danska kosmetikkedjan Matas och danska barnkedjan Babysam. 

Hemnet använder tekniken för virtuella lägenhetsvisningar där spekulanter kan ställa frågor genom en chattfunktion. Men de flesta kunder tar hjälp av Bambuser för att erbjuda shopping via livevideo i sina nätbutiker.

Maryam Ghahremani beskriver kundtrycket som enormt. Varje vecka kontaktas hon av dussintals kunder från hela världen. 

”Vi hinner inte med alla förfrågningar och tackar bara ja till bolag av en viss storlek”, säger hon. 

Bambuser är just nu i slutfasen av en företrädesemission på över 100 miljoner kronor. Pengarna ska bland annat användas till att dubbla personalstyrkan under 2020.

”Vi rekryterar för fullt och ska utöka från 27 medarbetare idag, till minst 60 personer vid årsskiftet”, säger vd:n.

Läs mer: Bambuser ber aktieägarna om 100 miljoner – aktien backar

Teckningskursen på 2,5 kronor per ny aktie ser plötsligt billig ut. Under torsdagen stängde aktien på kursen 6,7 kronor, en uppgång på 408 procent sedan årsskiftet. Följ kursen här.

Kursrusningen sker inte främst på information, utan på spekulation.

Bambuser är därmed årets näst bästa aktie, efter Curando Nordic som utvecklar it-plattformar för vården. Bolagets börsvärde ligger nu på 725 Mkr. Det är en hög värdering sett till bolagets omsättning på drygt 3 Mkr i fjol, med en förlust på närmare 20 Mkr. 

”Fjolårets omsättning är inte relevant då vår live video shopping lanserades i slutet av september och inte hann bidra med några betydande intäkter”, säger Maryam Ghahremani, som varit vd på Bambuser sedan 2018.

Läs mer: Coronarusning för Slack och Zoom på börsen – uppsving för Microsoft

Intäkterna ökar sannolikt under 2020. Hur mycket är dock högst oklart. 

Avtalen som Bambuser tecknat sträcker sig ofta över 12 månader. De ger en fast licensintäkt varje månad, samt ytterligare intäkter baserat på intresset från kunderna. Men några konkreta summor vill Bambuser dock inte ge i nuläget.

”Det är svårt att bedöma den rörliga priskomponenten och då anser vi att det blir missvisande att bara redovisa den fasta”, säger vd:n.

Men bristen på information har fått experterna att dra öronen åt sig. 

Som sparare skulle jag avvakta.

”Kursrusningen sker inte främst på information, utan på spekulation”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Han har träffat bolaget och tycker att de har ”intressant teknik i ett område där tillväxten exploderar”. 

”Men frågan är hur man ska ta betalt. Konkurrensen är ju mördande”, säger han.

Joakim Bornold jämför sedan Bambusers kursrusning med it-bubblan 2000.

”Aktien har låg likviditet. Man kan se att den främst handlas av småsparare på Avanza AZA -2,98% Dagens utveckling och Nordnet SAVE -2,58% Dagens utveckling ”, säger han.

Hur ska man tänka som småsparare?

”Man måste läsa på och förstå affärsmodellen. Gör man inte det ska man avstå. Vi kan inte ge en rekommendation, men det är lite av en lottsedel. Jag tycker lottsedeln är dyr.”

Även Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, hissar en varningsflagg.

”Det är ett förhoppningsbolag och risken har gått från hög till skyhög efter den här rusningen. Aktien har varit volatil historiskt och kommer fortsätta vara det”, säger hon.

Båda sparekonomer påpekar att det är problematiskt att Bambuser endast rapporterar halvårsvis. Den som vill se konkreta siffror för satsningen på live video-streaming kan således behöva vänta halvårsrapporten den 20:e augusti i år. 

”Som sparare skulle jag avvakta och se om bolaget kan växa i den enorma kostym man fått”, säger Frida Bratt.

Joakim Bornold menar att Bambuser borde överväga att gå ut med mer vägledande information, på samma sätt som många andra börsbolag vinstvarnat om coronakrisens effekter. 

”Rekommendationen från den europeiska finansinspektionen, ESMA, är att bolag som handlas publikt bör ge extra mycket information i dessa osäkra tider”, säger han.

Bambusers vd Maryam Ghahremani säger sig ha viss förståelse för kritiken.  

”När vi börjar teckna ramavtal med större bolag ska vi gå ut med priserna. Och när vi har mer data om vad de rörliga delarna ger ska vi kommunicera mer information. Det kommer ske inom en snar framtid”, säger hon. 

Hur ser konkurrensen på marknaden för live video shopping ut?

”Vi har många stora konkurrenter som Instagram, Facebook, Snapchat och Tiktok. Men många handlare vill äga relationen till kunderna själva. Vi erbjuder dem en helhetslösning där kunderna kan följa en livestream, klicka hem varor och gå till kassan direkt.”

Carl Kinell, som är styrelseledamot i Bambuser, sålde under tisdagen 70.000 aktier till kursen 6,88 kronor. Kommentar?

”Cirka 70 procent av aktierna i Bambuser ägs av tio ägare som står nära bolaget. Calle tillhör den största ägarsfären. Han ska använda pengarna till att teckna aktier i företrädesemissionen.” 


Innehåll från Björn LundénAnnons

Bokföringsprogrammet som ser till att du inte får bakläxa av Skatteverket

Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Men nu larmar både myndigheter och branschorganisationer om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren, som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt, riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott.

Inbyggt kunskapsstöd i Björn Lundéns nya bokföringsprogram 

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB. Vanliga fel är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Företagaren ensam ansvarig för bokföringen

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet eller på att man inte fått tidigare års deklarationer underkända. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap.

Läs mer på bjornlunden.se  

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?