Hoppa till innehållet

Annons

Viddget vill ta tillbaka mänsklig kundservice – fyller på kassan med 7 miljoner

Det nystartade bolaget Viddget vill personalisera företagens kundservice på nätet. Nu fyller bolaget på kassan med 7,1 miljoner kronor från två namnstarka investerare i form av Gullspång Invest och Wellstreet.

Viddgets grundare Magnus Sjögren och JP Lyttinen.
Viddgets grundare Magnus Sjögren och JP Lyttinen.Foto:Annika Falkuggla (Press)

Startupen Viddget från Stockholm har tagit fram en interaktiv videochatt för kundservice på nätet. Deras chattruta ger möjlighet för besökare att prata med en mänsklig medarbetare på andra sidan skärmen – i stället för en automatiserad robot. 

Nu fyller bolaget på kassan med 7,1 miljoner kronor från riskkapitalbolagen Gullspång Invest (NTL) och Wellstreet (NTL).

”Den allmänna trenden är att kundrelationerna automatiseras och digitaliseras så mycket som möjligt. Men vi vill återinföra mänskligheten och hjälpa företagen att lösa mer komplexa service-, support- och säljärenden”, säger JP Lyttinen, vd och medgrundare. 

Till skillnad från andra typer av videotjänster som Skype har Viddget adderat ännu ett element av interaktivitet i sin chatt. Kundtjänsten är byggd på den senaste teknologin från Google, utan krav på att installera varken hård- eller mjukvara.

”Du kan dra in dynamiska objekt i rutan som både kundtjänstmedarbetaren och konsumenten ser i realtid. Om du är en e-handlare kan det till exempel handla om att hjälpa kunden med att välja mellan tre olika par skor – och därefter direkt genomföra köpet med integrerade betalningslösningar”, säger JP Lyttinen.

Läs mer: Rnb och Wellstreet investerar i plattform för abonnerade barnkläder

Viddget säljer sin produkt till andra företag som riktar sig mot konsumenter på nätet, och säger sig kunna öka både konverteringen och försäljningsintäkterna. Redan nu har man knutit en rad stora aktörer till kundlistan – däribland grekiska Piraeus Bank, teleoperatörerna Vodafone och T-Mobile, samt resesajten Trivago.

”Vårt fokus ligger på bank, telekom, e-handel och resebranschen som vill ha en konkurrensfördel. Vi kan ta fram specifika funktioner som passar för respektive bransch. Just nu förhandlar vi med flera stora bolag i världen och planerar en global expansion redan under 2019”, säger JP Lyttinen.

Bolaget med sex anställda grundades under våren 2018 av JP Lyttinen och Magnus Sjögren, men utvecklingen av programvaran har pågått sedan några år tillbaka. JP Lyttinen har tidigare byggt upp mjukvarubolaget Viewserve som förvärvades av Hexagon 2008, medan Magnus Sjögren till exempel arbetat med digitalisering hos mobiloperatören Tre.

E-handelsprofilen Sïmon Saneback (NTL) är medgrundare på riskkapitalbolaget Wellstreet. Han ser ett stort behov på marknaden för Viddgets produkt.

”Priskriget inom e-handeln kommer aldrig ta slut, utan vinnarna blir de som kan erbjuda den mest personliga servicen. Här kan Viddgets tjänst fälla avgörandet genom att minska bortfallet av kunder och sänka kundanskaffningskostnaden”, säger han.

Han pekar på att tjänsten särskilt kommer vara intressant för e-handelsaktörer, fintechbolag, banker och försäkringsförmedlare. Det är dock inte en produkt för alla, säger Sïmon Saneback, med tanke på att vissa företag inte kommer ha råd att bemanna sin kundtjänst med medarbetare bakom skärmen.

”Interaktiviteten i tjänsten är världsunik. Många har försökt att göra det tidigare, men då har inte tekniken varit tillräckligt mogen. Nu måste vi snabbt ut brett på marknaden. Jag misstänker att det kommer dyka upp många kopior och konkurrenter”, säger Sïmon Saneback.

Läs mer: Gullspång Invest finansierar digitala skolböcker tillsammans med Klarna-grundaren 

Innehåll från SoftwareONEAnnons

Så kan ramverket FinOps skapa affärstillväxt

Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.
Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

Precis som säkerhet idag genomsyrar alla delar i ett företag behöver ett ramverk likt FinOps prägla hela bolagsstrukturen.

– FinOps är en organisatorisk och kulturell förflyttning där vi jobbar med att få ihop samspelet mellan finans, operations, DevOps och alla affärsenheter och tekniker, säger Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

De senaste åren har utvecklingen och användandet av cloudtjänster gått framåt i en rasande fart. För att hänga med i kapplöpningen är molnet idag fundamentalt för alla företag, med effekten att helt andra affärsmodeller uppstått. Kostnaderna för molntjänster ökar exponentiellt och på SoftwareOne ser man att marknaden har mognat för att ta upp konversationen kring vilka arbetssätt som kan bidra för bättre. 

Det här är FinOps

Många tror felaktigt att FinOps är en förkortning av Financial Operations, men det stämmer inte, förtydligar Lisbeth Vigermyr. I själva verket är FinOps ett ramverk och arbetssätt som hjälper företag att ta kostnadskontroll och samtidigt organisera sig tillsammans för framtida innovation. Finans, affärsenheter, utvecklare, it-enheter och HR samarbetar för att få ut maximalt av sin cloudkostnad på ett datadrivet sätt och vid rätt tidpunkt.

– Vi ser ett ökat behov av att få hjälp med arbetssätt och best practice för att ta kontroll över och förstå sina cloudkostnader – och hur den informationen sedan kan användas för att uppnå företagsmålen och driva ny innovation. Då är FinOps helt rätt väg att gå, förklarar Lisbeth Vigermyr.

De största utmaningarna med Cloud

Enligt undersökningar gjorda av FinOps Foundation är de största utmaningarna med Cloud att kunna prognostisera kostnader, att kostoptimera lösningar och att samverka datadrivet. 

– Många frågar sig hur man ska kunna lägga en budget på något så flytande som cloudtjänster. Utmaningen ligger i att köpa och innovera i molnet på ett strukturerat sätt som även inkluderar ekonomistyrning, säger Lisbeth Vigermyr.

SoftwareOne är idag en av världens största FinOps-partners och certifierade som FinOps MSP och som FinOps Platform. I ett typiskt uppdrag hjälper de organisationen att ta fram en strategisk riktning och kontroll. Genom att definiera en strategi för att optimera molnkostnader hålls kostnaderna inom en fördefinierad gräns över en bestämd tidsperiod.

– Vi säkerställer att företagets molnarkitektur är fit for purpose och förser ledningen med strategisk riktning och avancerade rapporter. Vidare faciliterar vi workshops och utbildningar för kulturell förändring med FinOps ramverk, berättar Lisbeth Vigermyr och avslutar:

– Som kund är det aldrig för sent eller för tidigt att börja med FinOps – det är som med vilken träning som helst – aldrig för sent och kan dessutom rädda många kostsamma kvartalsslut.

 

 

Mer från SoftwareONE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SoftwareONE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera