1515

”Vi ska göra redovisningskonsulterna arbetslösa”

PE Accounting vill digitalisera alla sysslor som idag genomförs av redovisningskonsulter. Nu investerar Alfvén & Didrikson 23 miljoner kronor i bokföringsbolaget som siktar på internationell expansion. 

Från vänster: Andreas Granstedt grundare, Jenny Alfvén affärsarkitekt, Olle Rydqvist vd och medgrundare, Mattias Hjalmarsson systemarkitekt och medgrundare.
Från vänster: Andreas Granstedt grundare, Jenny Alfvén affärsarkitekt, Olle Rydqvist vd och medgrundare, Mattias Hjalmarsson systemarkitekt och medgrundare.

PE Accounting startades 2011 med målet att digitalisera alla led i bokföringsprocessen. Bolaget växer med cirka 50 procent om året och spår en omsättning på cirka 42 miljoner kronor i år.

Nollresultatet är inom räckhåll. Men istället för att fokusera på lönsamhet lägger man nu in en ny växel. Utvecklingsteamet ska dubblas från 10 till 20 personer de närmaste året och man ska öppna ett tredje kontor i Göteborg, vid sidan av det man redan har i Stockholm och Malmö. 

Det är ju en yrkesgrupp som vi inte tror finns kvar om 10-20 år.

”Vi översätter även vår tjänst till engelska och satsar på expansion i övriga norden”, säger Olle Rydqvist, medgrundare och vd för PE Accounting (NTL).

För att lyckas tar startupbolaget nu in riskkapital från investmentbolaget Alfvén & Didrikson, som totalt köper nya och befintliga aktier för 23 miljoner kronor. Alfvén & Didrikson, med Wallenberg-pengar i ryggen, var även största investerare i bolagets första runda på 15 miljoner kronor i början av 2016.

”Samarbetet med dem har fungerat väl. De sitter i styrelsen och har hjälpt oss med kontaktnätverk, försäljning, och även dragit in nya kunder”, säger vd Olle Rydqvist.

Läs mer: Fem startupbolag som fixar din deklaration i tid

PE Accounting värderas till cirka 100 miljoner kronor efter den senaste rundan. Bolaget har cirka 300 kunder idag.

”Vår primära målgrupp är bolag med 10-200 miljoner i omsättning. Ju mer processdrivet ett bolag är, ju enklare det är att automatisera bokföringen”, förklarar vd Olle Rydqvist.

Bolaget erbjuder en kombination av egen mjukvara och konsulttjänster inom automatiserad bokföring. Man löser hela kedjan från tidrapportering, till löner, fakturor, utlägg och rapporter. 

”När man attesterar en kundfaktura ska systemet automatiskt bokföra och periodisera den. Den ska sedan arkiveras i en elektronisk pärm, skickas till kund och reskontraföras. Sedan har vi automatisk påminnelsehantering och automatisk avstämning mot bank”, säger vd:n.

Läs mer: Efter miljardbudet: Fortnox-profilens nya satsning

Han hoppas att digital bokföring på sikt ska ersätta hela den analoga branschen. 

”Vi tävlar ju med redovisningskonsulter som använder mjukvara från Fortnox (NTL). Men det är ju en yrkesgrupp som vi inte tror finns kvar om 10-20 år. Vi hoppas göra dem arbetslösa”, säger Olle Rydqvist.

Vad tror du om bolag som Bokio som erbjuder gratis, digitaliserad bokföring?

”Deras tjänst är ju jätteintressant för bolag med upp till fem anställda. De fokuserar mycket på inläsning och artificiell intelligens, vilket vi delvis också gör. Men jag tror att ju större kunderna är ju mer det handlar om processer.”

PE Accountings storägare Alfvén & Didrikson (NTL) har de senaste åren seglat upp som en betydande investerare i startupsektorn. Man har bland annat investerat i hantverksportalen Offerta, det digitala låsbolaget Glue, betalbolaget Trutly och poddplattformen Acast. 

Läs mer: Kinnevik säljer hantverkssajt för 100 miljoner 

Bland Alfvén & Didriksons ägare finns grundarna Måns Alfvén och Hjalmar Didriksson samt bland annat familjen Wallenbergs stiftelse FAM, fjärde AP-fonden och EQT:s grundare Conni Jonsson. 

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar. 

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar 

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?