1515

”Vi ska göra redovisningskonsulterna arbetslösa”

PE Accounting vill digitalisera alla sysslor som idag genomförs av redovisningskonsulter. Nu investerar Alfvén & Didrikson 23 miljoner kronor i bokföringsbolaget som siktar på internationell expansion. 

Från vänster: Andreas Granstedt grundare, Jenny Alfvén affärsarkitekt, Olle Rydqvist vd och medgrundare, Mattias Hjalmarsson systemarkitekt och medgrundare.
Från vänster: Andreas Granstedt grundare, Jenny Alfvén affärsarkitekt, Olle Rydqvist vd och medgrundare, Mattias Hjalmarsson systemarkitekt och medgrundare.

PE Accounting startades 2011 med målet att digitalisera alla led i bokföringsprocessen. Bolaget växer med cirka 50 procent om året och spår en omsättning på cirka 42 miljoner kronor i år.

Nollresultatet är inom räckhåll. Men istället för att fokusera på lönsamhet lägger man nu in en ny växel. Utvecklingsteamet ska dubblas från 10 till 20 personer de närmaste året och man ska öppna ett tredje kontor i Göteborg, vid sidan av det man redan har i Stockholm och Malmö. 

Det är ju en yrkesgrupp som vi inte tror finns kvar om 10-20 år.

”Vi översätter även vår tjänst till engelska och satsar på expansion i övriga norden”, säger Olle Rydqvist, medgrundare och vd för PE Accounting (NTL).

För att lyckas tar startupbolaget nu in riskkapital från investmentbolaget Alfvén & Didrikson, som totalt köper nya och befintliga aktier för 23 miljoner kronor. Alfvén & Didrikson, med Wallenberg-pengar i ryggen, var även största investerare i bolagets första runda på 15 miljoner kronor i början av 2016.

”Samarbetet med dem har fungerat väl. De sitter i styrelsen och har hjälpt oss med kontaktnätverk, försäljning, och även dragit in nya kunder”, säger vd Olle Rydqvist.

Läs mer: Fem startupbolag som fixar din deklaration i tid

PE Accounting värderas till cirka 100 miljoner kronor efter den senaste rundan. Bolaget har cirka 300 kunder idag.

”Vår primära målgrupp är bolag med 10-200 miljoner i omsättning. Ju mer processdrivet ett bolag är, ju enklare det är att automatisera bokföringen”, förklarar vd Olle Rydqvist.

Bolaget erbjuder en kombination av egen mjukvara och konsulttjänster inom automatiserad bokföring. Man löser hela kedjan från tidrapportering, till löner, fakturor, utlägg och rapporter. 

”När man attesterar en kundfaktura ska systemet automatiskt bokföra och periodisera den. Den ska sedan arkiveras i en elektronisk pärm, skickas till kund och reskontraföras. Sedan har vi automatisk påminnelsehantering och automatisk avstämning mot bank”, säger vd:n.

Läs mer: Efter miljardbudet: Fortnox-profilens nya satsning

Han hoppas att digital bokföring på sikt ska ersätta hela den analoga branschen. 

”Vi tävlar ju med redovisningskonsulter som använder mjukvara från Fortnox (NTL). Men det är ju en yrkesgrupp som vi inte tror finns kvar om 10-20 år. Vi hoppas göra dem arbetslösa”, säger Olle Rydqvist.

Vad tror du om bolag som Bokio som erbjuder gratis, digitaliserad bokföring?

”Deras tjänst är ju jätteintressant för bolag med upp till fem anställda. De fokuserar mycket på inläsning och artificiell intelligens, vilket vi delvis också gör. Men jag tror att ju större kunderna är ju mer det handlar om processer.”

PE Accountings storägare Alfvén & Didrikson (NTL) har de senaste åren seglat upp som en betydande investerare i startupsektorn. Man har bland annat investerat i hantverksportalen Offerta, det digitala låsbolaget Glue, betalbolaget Trutly och poddplattformen Acast. 

Läs mer: Kinnevik säljer hantverkssajt för 100 miljoner 

Bland Alfvén & Didriksons ägare finns grundarna Måns Alfvén och Hjalmar Didriksson samt bland annat familjen Wallenbergs stiftelse FAM, fjärde AP-fonden och EQT:s grundare Conni Jonsson. 

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.


Innehåll från ENFOAnnons

Säkra accesstjänster – en affärskritisk fråga

Under de senaste åren har allt fler verksamheter flyttat såväl beteenden, affärer och relationer från fysiska miljöer till digitala. Denna utveckling accelererades av pandemins intåg och de förändrade förutsättningarna medför vissa risker.

– Behovet av heltäckande, snabba och flexibla identitets- och accesslösningar för kunder, anställda och partners har därför skjutit i höjden – med god anledning, betonar Patrik Duckert på IT-tjänsteföretaget Enfo.

Läs mer om Enfos tjänster inom Identity and Access Management (IAM)  

Hoten mot digitala verksamheter och aktörer ökar allt mer. Att motverka identitetsbedrägerier, hantera accessrisker och säkra kunddata har därför blivit affärskritiska utmaningar för många företag. En avgörande faktor i arbetet med att möta dessa utmaningar är att skapa trygg och säker åtkomst till data och att säkerställa att rätt instans enbart når den information som den ska nå, oavsett om det rör sig om kunder, anställda, partners eller IoT-enheter. 

– Det handlar om att skapa ett digitalt förtroende – digital trust. Den digitala transformationsresan medför nämligen att vi förlorar det personliga mötet, vilket kan skapa svårigheter, konstaterar Patrik, som är ansvarig för enheten Digital Identity inom affärsområdet Digital Trust på Enfo.

För att stötta sina kunder i att genomföra en säkrare digital transformationsresa har Enfo tagit fram ett nischat samlat erbjudande, med en hållbar identitetslösning, avancerad cyber security och en dynamisk end user experience. Sarvi Glemfors, ansvarig för enheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på Enfo, betonar att nyckeln är att ge användarna stöd i att fatta rätt beslut. 

– Med rätt accesslösningar skapar vi en trygghet hos medarbetarna. Att exempelvis ge översikt av hur data delas och används eller vem som har behörighet, utan att vara en bromskloss, lägger grunden för att på lång sikt förändra beteendet hos användarna. På så vis hjälper man medarbetarna reflektera över sina egna behov och beteenden, vilket i slutänden leder till säkrare hantering av data.

Läs mer om Enfos identitetstjänster

Hastighet och agilitet i fokus

Patrik konstaterar att det ur ett tekniskt perspektiv i ett första skede handlar om hastighet och agilitet. Människor förväntar sig snabb kommunikation och snabba rutiner i sin digitala vardag, på samma sätt som de gör vid fysiska möten. En medarbetare som måste vänta på att få tillgång till rätt system eller data tappar i produktivitet, medan en kund som är köpbenägen söker sig någon annanstans om den inte kan fullfölja sitt köp på ett snabbt och smidigt sätt sätt. 

– I det digitala mötet finns inget socialt lim, utan man kommunicerar på helt andra premisser. Kraven på hastighet är inget nytt, men har aktualiserats det senaste året. Samtidigt har människor blivit allt mer säkerhetsmedvetna, varpå de förutsätter höga säkerhetsnivåer. I grunden handlar även detta om tillit; oberoende om jag är anställd eller kund behöver jag kunna lita på att systemet ger bra skydd.

Inled med dataklassificering

Att bygga säkra nät och tjänster kan dock vara lättare sagt än gjort. Patrik rekommenderar att som första steg ta hjälp av en expert för att genomföra en djuplodande klassificering av alla sina data, delvis för att kartlägga vilka säkerhetslösningar som behövs för respektive material men även för att få hjälp med att utforma system och teknik som passar företagets specifika infrastruktur.

– Har alla i företaget tillgång till alla data blir man naturligtvis väldigt effektiv, men det kanske rör sig om information som är så pass känslig att effektiviteten inte är värd det. Det måste alltså finnas en balans mellan effektivitet och integritet, särskilt när nya tjänster lägger allt mer av ansvaret för säkerheten hos slutanvändaren, konstaterar Patrik som avslutning.

Läs mer om Enfos erbjudande inom accesstjänster

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?