1515

Vetzoo dubblar omsättningen – går in i Norge

Djurfoder är en nisch som fortfarande befinner sig i början av omställningen till digital försäljning och tillväxten är kraftig. Bolaget Vetzoo redovisar nu sitt fjärde år i rad av fördubblad omsättning.

Lars Martin Norviit, grundare av Vetzoo.
Lars Martin Norviit, grundare av Vetzoo.

“Marknaden växer fortfarande. Det är nu 6-7 procent av köparna som handlar på nätet. Jag ser ingen anledning till att det inte ska vara 20 procent om några år, precis som på andra e-handelsmarknader”, säger Lars Martin Norviit, grundare och vd för Vetzoo (NTL).

Vetzoos försäljning under 2016 landade på 73 miljoner kronor. Året innan var motsvarande siffra 38 Mkr och året innan dess 19 Mkr.

Läs mer: hundåren över för Vetzoo – dubblar omsättningen

 “Vi fortsätter att  växa med runt 5 procent per månad. Den takten vi har hittills i år pekar mot att vi kommer att dubbla i år igen till runt 150 Mkr”, säger han.

Vetzoo har tagit in runt 15 Mkr i extern finansiering bland annat från investeringsbolaget Victor & Victor (NTL) men bolaget har sedan 2015 inte gjort några större förluster.

“Vi är väldigt noga med alla kostnader. Även små saker som att hitta rätt storlek på lådorna vi skickar och att hitta den bästa tejpen i förhållande till pris”, säger Lars Martin Norviit.  

Läs mer: Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare: Hans Victor 

En annan aktör på E-handelsmarknaden för djurfoder i Sverige är Animail som ägs av riskkapitalbolaget Verdane. Animal, som under förra året gick ihop med konkurrenten ZooZoo, är verksamt i hela Norden och omsatte 117 Mkr i 2015. Bolaget redovisade då en förlust på 38 Mkr men Animails nytillträdda vd Alexander Olsson har sagt att fokus för 2017 är att göra bolaget lönsamt.

Läs mer: Djur-affär: Animail köper Zoozoo

I och med att det fortfarande främst handlar om att förflytta försäljning från fysiska butiker till online är konkurrensen mellan e-handlarna ännu inte särskilt blodig. Men Lars Martin Norviit har ambitionen att bli störst i Norden.

“Vi satsar på att bli den största aktören i Norden online. Nu har vi byggt en plattform som vi kan lansera internationellt och har sedan ett par veckor tillbaka gått in i Norge. Vi räknar med att gå in i ytterligare ett land i år”, säger han.


Innehåll från TableauAnnons

Därför är data detaljhandelns nyckel till konkurrenskraft

– För att lyckas hantera pandemins utmaningar behöver detaljhandlare använda data på effektivast möjliga sätt, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau.

Detaljhandeln har varit pressad under de senaste åren – något som förstärkts ytterligare under covid-19-pandemin. Från skiftet till e-handel och till det ökade fokuset på hållbarhet har ingen annan bransch varit med om så stora förändringar, inte bara gällande hur försäljningen sker utan också var den sker. 

Att ändra sin affärsstrategi kan vara lukrativt men också skapa nya utmaningar. Med ständigt ökande förväntningar och krav behöver detaljhandlare förutse och möta sina kunders behov oavsett var de handlar. Handlarna behöver också en robust försörjningskedja som fungerar för deras organisation. Det är inte enkelt, men det är görbart. Genom att använda rätt data vid rätt tidpunkt kan detaljhandelsföretag fatta bättre, mer flexibla och mer lönsamma beslut. Genom Tableaus samarbete med hundratals detaljhandlare runt om i världen, och här i Sverige, har de kommit fram till följande:

1. Kraven på försörjningskedjan

Kundernas föränderliga krav gör det svårare att hitta sätt att effektivisera sin verksamhet på. Att behöva förändra sin försörjningskedja för att möta dessa krav innebär förlorad värdefull tid. För att kunna vara agil och göra snabba förändringar är det viktigt att ha full insyn i alla delar av försörjningskedjan; från inköp till leverans. Att upptäcka och möta nya kundtrender och behov i realtid ger detaljhandlare en klar fördel mot sina konkurrenter när det kommer till att fånga kundernas intresse. En övergripande bild av realtidsdata du samlat in kommer att hjälpa din verksamhet att ligga steget före, reducera svinn i inköpsprocessen och hålla jämna steg med kunderna. 

2. Sömlösa omnikanal-upplevelser

Det räcker inte längre att bara erbjuda en fantastisk fysisk eller digital upplevelse. Kunder vill ha, och förväntar sig, samma nivå av service oavsett var de handlar. De efterfrågar enkelhet. Pandemin har gjort oss mer bekväma och förstärkt behovet av att kunna shoppa online. För att vinna i den nya verkligheten behöver detaljhandlare förstå sina kunder helt och hållet, kunna förutspå deras beteenden och ge dem vad de behöver innan de själva ens vet. 

3. Kunden i centrum

För att kunna konkurrera måste kunden alltid vara i centrum. Genom att hämta data som möjliggör beslut baserade på fakta och siffror i realtid kan du prioritera både kundens och din verksamhets behov. Post-pandemi kommer handlare att fortsätta se förväntningar och preferenser förändras bland kunderna allt eftersom marknaden förändras. Att fatta kloka och informerade beslut är det enda sättet att garantera fortsatt framgång och det enda sättet att göra detta på är att ha en tydlig förståelse för sin data. 

4. Prissättning

Kvalitet och prisvärdhet är några av kundernas huvudkrav idag men detaljhandlare måste balansera detta mot sina egna behov av ökade marginaler och kostnadseffektivitet. Lösningen hittar vi i att skapa dataledda produkter och prissättningsstrategier. Att ge dina team verktyg för att djupdyka i försäljning, produkt och prisdata ger dem insikter som behövs för att kunna fatta viktiga beslut. Om du förstår vad som händer både på marknaden och hos dina kunder kan du skräddarsy din produkt och prissätta på ett sätt som maximerar din verksamhets framgång. Att utnyttja data kommer att bli en nyckel till innovation, återhämtning och tillväxt, nu och framåt. Alla företag kommer att ha sina egna prioriteringar och problem och Tableau kan ge råd kring hur man bäst hämtar in och applicerar data för att möta dessa. 

Vill du veta mer? Ladda ned Tableaus senaste e-book för detaljhandeln här. 

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?