1515
Annons

Veteraner går in i livesändning för e-sport – vill bli störst i Norden

Dreamhackveteranerna Tomas Lyckedal och Nicklas Andersson köper in sig och blir hälftenägare i produktionsbolaget Black Molly Entertainment.

”Jag tror att vi kan dubbla omsättningen och bli det största e-sportbolaget i Norden”, säger Tomas Lyckedal.

Thomas Lyckedal, tidigare strategichef på Dreamhack.
Thomas Lyckedal, tidigare strategichef på Dreamhack.

Black Molly Entertainment grundades av Niklas Kronquist och Ulf Nordlund för sju år sedan. Bolaget gör livesändningar och har producerat några av de största e-sporteventen i landet. Bland kunderna finns streamingtjänsten Twitch, dataspelsutvecklaren Paradox PDX -0,17% Dagens utveckling Interactive och hårdvaruföretag som Asus.

2020 var ett förlorat år för många e-sportaktörer. Pandemin gjorde att i stort sett alla evenemang ställdes in. Nu ser det ljusare ut, enligt Tomas Lyckedal, som tidigare var strategichef på Dreamhack.

”I år är det nästan tillbaka på den nivån som var före covid. Nu märker vi att alla i marknaden vill göra saker och vi räknar med att nå en omsättning på 13-14 Mkr i år. Nästa år tror jag att vi kan nå en omsättning på 25-30 Mkr”, säger han.

I Black Molly Entertainment högkvarter på 400 kvadratmeter i Segeltorp i Stockholm finns fyra studiorum och lika många produktionsrum.
I Black Molly Entertainment högkvarter på 400 kvadratmeter i Segeltorp i Stockholm finns fyra studiorum och lika många produktionsrum.

Intåget i just Black Molly Entertainment är ingen tillfällighet.

”Jag har gjort en omfattande analys och undersökt de 30-40 bolag inom e-sport som finns i Sverige. Black Molly Entertainment var ett av få som hade tillväxt och lönsamhet, de flesta går med förlust och lever på riskkapital.”

Tomas Lyckedal vill inte kommentera hur mycket han och vapendragaren Nicklas Andersson betalat för delägarskapet.

Var kommer era pengar ifrån?
”Vi har skramlat ihop dem jag och Niklas, under många, många år. Vi hade en liten andel i Dreamhack när det såldes till MTG MTG B +2,43% Dagens utveckling 2015.”

Affärsplanen för de närmaste åren är enkel.

”Fokus ligger på kärnaffären, att fortsätta sälja e-sportproduktioner och content (innehåll reds anm.). Men framöver handlar det om mer övergripande kampanjer för stora varumärken. Vi kommer att fortsätta anställa och ser väldigt positivt redan nu på nästa år.”

Hur mår e-sporten i Sverige i dag?
”Det ärliga svaret är: inte jättebra. Det är fortfarande en företeelse och sport som växer, men ekonomiskt och affärsmässigt ligger den långt efter andra i underhållningsbranschen. Det tas nya initiativ av nya entreprenörer och nya bolag, men det är fortfarande några år bort innan det blir en etablerad bransch i Sverige. Vi har blivit omkörda av till exempel Danmark och USA. Vi låg i frontlinjen för bara tio år sedan.”

Black Molly Entertainment startade som ett produktionsbolag 2013. Bolaget är inrymt i en tidigare industrilokal mellan Teslas servicecenter och Delicato.
Black Molly Entertainment startade som ett produktionsbolag 2013. Bolaget är inrymt i en tidigare industrilokal mellan Teslas servicecenter och Delicato.

 


Innehåll från PaypalAnnons

PayPal fortsätter satsa på Sverige efter Zettleköpet – Därför ska du jobba här

Det finns många anledningar till att PayPal investerar i Sverige och ännu fler anledningar att ansluta sig till Stockholmskontoret för att arbeta med framtidens teknologi, enligt Jonas Breding, chef för norra Europa på PayPal.

Fyra år efter köpet av Zettle fortsätter PayPal att satsa på Stockholm för att utveckla sömlösa betallösningar som används av allt fler bolag och kunder världen runt.

Varför satsar PayPal på Sverige?

–  Zettle hade inte kunnat skapas på någon annan plats. Vi hade följt dem i flera år innan uppköpet och visste hur mycket talang som fanns i bolaget. Visst var vi ute efter Zettles briljanta tekniska lösningar, men också efter den kultur som låg bakom. Det gör det helt naturligt att fortsätta satsa här i Stockholm, säger Jonas.

PayPal finns i 200 länder med 429 miljoner användarkonton och har över 30 000 anställda på fler än 50 kontor i fler än 30 länder. 

Vad är det som utmärker Sverige som teknikland?

– Det finns duktiga utvecklare över hela världen, men i Sverige finns det kunskap som är kopplad till mer än kod. Här finns en bredare förståelse för utveckling där design, användarvänlighet och andra kompetenser spelar stor roll. Man förstår helheten i det problem som ska lösas, hur kundupplevelsen blir så bra som möjligt, vilket Zettle har varit ett klockrent exempel på ända sedan starten.

Det pågår en konstant rekrytering i Sverige från PayPals sida och bolaget har nyligen börjat välkomna medarbetarna till det nya kontoret på Regeringsgatan mitt i centrala Stockholm för att arbeta enligt en hybridmodell där de jobbar både på kontoret och distans.

Varför ska man söka sig till PayPal i Sverige?

– Här får du den perfekta kombinationen av en svensk, öppen arbetskultur där man uppmuntras att ta egna initiativ och en internationell, kulturell mångfald som de flesta bolag bara kan drömma om - vi har nog ett hundratal nationaliteter representerade. Tillsammans med de otroliga förmåner du får ta del av redan som nyanställd blir det en fantastisk arbetsplats.

PayPal arbetar med en rad olika förmåner för sina medarbetare, dels för att säkra deras ekonomiska trygghet men även för det fysiska och psykiska välmåendet. Anställda erbjuds bland annat en månads extra betald ledighet vart femte år för att helt logga ut från den digitala världen och reflektera över sina karriärsambitioner. Jonas har själv precis kommit hem från fyra veckors bergsklättring i Nepal men det är inte förmånerna utan framför allt att få jobba med den absolut senaste teknologin och framtiden som han lockas av.  

– Oavsett vilken funktion du har så arbetar du i vissa delar med forskning och att tänka långsiktigt. På ett lönsamt bolag av den här storleken, som fokuserar på avancerad teknologi, arbetar du med det nyupptäckta - det handlar hela tiden om trender och framtida trender. Våra hack weeks är ett bra exempel. Utvecklarveckor som hålls flera gånger om året där alla bolagets funktioner ingår i olika team. Vi använder den senaste teknologin för att på sju dagar utveckla innovationer så långt att de, i vissa fall, kan tas direkt till marknaden. 

Läs mer här 

Mer från Paypal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Paypal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?