1515

Verdane stänger ny fond på 5 miljarder: ”Bolagen stärks av pandemins megatrender”

Den accelererade digitaliseringen har gynnat Verdanes innehav. Nu stänger riskkapitalbolaget nya fonden Edda II på 5 miljarder kronor. ”Nu kommer vi att kunna hjälpa ännu fler snabbväxande bolag att framgångsrikt skala sin verksamhet,” säger Henrik Aspén, partner på Verdane.

Verdane med partnern Henrik Aspén (mitten) stänger en ny fond för större direktinvesteringar. Tidigare har riskkapitalbolaget bland annat köpt Bianca Ingrossos sminkmärke Caia och investerat i posterhandeln Desenio med vd:n Fredrik Palm.
Verdane med partnern Henrik Aspén (mitten) stänger en ny fond för större direktinvesteringar. Tidigare har riskkapitalbolaget bland annat köpt Bianca Ingrossos sminkmärke Caia och investerat i posterhandeln Desenio med vd:n Fredrik Palm.Foto:Oskar Omne, press, Joey Abrait

Så sent som i mars 2018 stängdes den första Edda-fonden på 3 miljarder kronor. Edda är en av två av bolagets fondstrategier, där Edda står för majoritets- och uppköpsinvesteringar i enskilda bolag, medan Verdane Capital-fonder gör minoritetsinvesteringar och har möjligheten att köpa flera bolag åt gången från en bolagsägare, i så kallade ”portföljköp”. 

Starten till Edda-strategin grundade sig i att bolaget tvingats tacka nej till vissa direktinvesteringar då de var för stora. Verdane såg samtidigt att det fanns en lucka i en tydlig tillväxtinvesterare som riktar in sig på mogna bolag i Norden och norra Europa. 

”Istället gav vi bort de större investeringarna till andra till andra aktörer eller syndikerade dem med en partner. Men vi insåg att marknaden för de här typerna av tillväxtinvesteringar var större än vi trodde”, berättar Henrik Aspén.

Edda I blev en succé – investeringsperioden sattes till upp till fem år men blev färdig inom loppet av tre år. 

Fokus är fortsatt på digitala konsumenttjänster, mjukvara samt energi- och resurseffektivitet.

”Den globala pandemin har digitaliserat vardagen och hamrat hem vikten av ett hållbart samhälle. Bolagen i Verdanes portfölj har stärkts av de megatrender som accelererat i och med det 'nya normala'”, kommenterar Henrik Aspén. 

Edda I har i nuläget gjort 10 investeringar, bland annat det omtalade storköpet av Bianca Ingrossos sminkmärke Caia för 200 miljoner kronor. Edda II har redan två investeringar: Hornetsecurity, en ledande europeisk spelare inom säkerhetstjänster för e-post och data i molnet, och Stratsys, en software as service-plattform som förenklar strategisk planering och verksamhetsstyrning i offentlig och privat sektor.

Läs mer: Bianca Ingrosso säljer i sitt sminkbolag – affären värd 200 miljoner 

Software as service, eller Saas-bolag, har blivit en stor favorit bland investerare då bolagen har återkommande intäkter i sin prenumerationsmodell. 

”Vi gör faktiskt fler Saas-investeringar än vi gör konsumentinvesteringar, men de senare får mer uppmärksamhet. Av de 120 investeringar vi hittills gjort är över 40 bolag inom mjukvara”, kommenterar Henrik Aspén. 

Något Verdane är extra stolta över är den ökade mängden icke-vinstdrivande investerare, i Edda II ligger den på över 50 procent. 

”När jag kom till Verdane 2005 hade vi 90 procent vinstdrivande investerare. Nu går mycket tillbaka till stiftelser eller till exempel tredje AP-fonden, som ökar pensionerna. Vi har även fler globala partners i dag”, fortsätter han. 

Nyckeln till Verdanes framgångar är en stark sektorkompetens i kombination med lokala kontor, där bolagen snabbt kan få hjälp och återkoppling från experter. Några planer på att rikta blickarna utanför norra Europa finns inte.

”Vi i Norden har samma affärskultur och vet hur man attrahera anställda. Vi tar gärna bolag över till USA, men det finns ingen plan att täcka hela Europa”, förklarar Henrik Aspén. 

Några problem med investeringar i Storbritannien efter brexit har bolaget inte upplevt. 

”Vi har pågående affärer där. Vår enda utmaning är hur vi bygger vår kultur då det blir krångligare att resa mellan kontoren, men det har vi å andra sidan inte gjort sedan i februari i fjol”, konstaterar han.

Verdane hade ett väldigt aktivt 2020, bara innan jul sålde de tillsammans med Eequity e-handelsbolaget Royal Design till Egmont för en okänd summa. Och våren 2021 fortsätter i samma anda gällande investeringsmöjligheter och försäljningar.

När det gäller e-handel kommer fokus att ligga på bolag som har egna produkter med kontroll över värdekedjan. Boozt-tåget, alltså att sälja andras produkter, har gått, menar Henrik Aspén. Verdane gick för övrigt in i Boozt 2012, och sålde sitt sista innehav 2020.

”Där måste man ha en storlek som Boozt för att bli lönsam. Säljer du via egna kanaler som smyckesbolaget Safira eller posterbolaget Desenio så blir du lönsam på mycket mindre nivåer”, avslutar Henrik Aspén. 

 

 

 


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?