1515
Annons

Verdane köper digitala musikbolaget Propellerhead

Svenska Propellerhead har utvecklat mjukvara för musik i 20 år. Nu köper Verdane Capital en majoritet av bolaget. ”Vi vill ta Propellerhead vidare på e-handelsspåret”, säger partnern Pål Malmros.

Pål Malmros är partner på Verdane Capital, som köper svenska Propellerhead.
Pål Malmros är partner på Verdane Capital, som köper svenska Propellerhead.Foto:Verdane/Propellerhead

”Anledningen till att vi finns är att en massa människor där ute har en dröm om att göra musik”, berättar Ernst Nathorst-Böös, som var en av medgrundarna när bolaget Propellerhead (NTL) föddes i slutet av 1990-talet.

”Vi ville undersöka om det gick att skapa musik bara med hjälp av den dator som alla ändå redan har.”

Vi går in i en ny fas nu

Sedan dess har företagets tjänst Reason, som kostar strax över 3 500 kronor, blivit populär bland både professionella musiker och hängivna amatörer. Produkten konkurrerar både med Apples Logic och Pro Tools, som utvecklas av Avid Technology.

”Vi går in i en ny fas nu”, berättar Ernst Nathorst-Böös, bland annat med hänvisning till att försäljningen av tilläggstjänster har ökat.

Det handlar om instrument och ljud som kan fogas till den digitala musikstudion. Med Verdane Capital (NTL) som huvudägare ska Propellerhead utveckla fler tjänster för mobila användare.

Ingen part vill offentliggöra prislappen. Men Verdane, som tog in omkring 3 miljarder kronor i sin senaste fond, går in som majoritetsägare.

Läs mer: Verdane investerar 3 miljarder i startupbolag

”Vi gillar både mjukvara, musik och e-handel”, säger Pål Malmros, partner vid riskkapitalbolagets Stockholmskontor.

Verdane har tidigare gjort en rad investeringar inom dessa områden, där e-handelstjänsterna Mathem och Babyshop, liksom den digitala begravningsentreprenören Funera är ett par färska exempel på investeringar. Strategin är oftast att köpa hela portföljer av bolag från andra investerare.

”Nu vill vi ta Propellerhead vidare på e-handelsspåret och bli bättre på digital försäljning”, forstsätter Pål Malmros. 

Förra året omsatte Propellerheads strax över 100 miljoner kronor, med en rörelsemarginal på över 30 procent. På senare år har tillväxten legat på över 15 procent, enligt bolaget.

”Jag stannar kvar som vd i bolaget och blir den största minoritetsägaren”, säger Ernst Nathorst-Böös.

Läs mer: E-handelskramande Verdane spår dramatisk butiksdöd

Konkurrensen är stor även från gratis musiktjänster på nätet. Men förhoppningen är att Propellerhead melodi även fortsättningsvis ska locka till digitala köp. 

”Uppenbarligen gör vi någonting som människor tycker att det är värt att betala för”, säger Ernst Nathorst-Böös.


Innehåll från SavelendAnnons

Starta året med en ny vana: Få dina sparpengar att växa utan ansträngning

Återigen är januari här, månaden som både betraktas som årets fattigaste och ett startskott för nya löften. Sparplattformen SaveLend vill uppmuntra alla att använda det nya året till att se över sitt sparande och ta tillfället i akt att bygga en stabil ekonomisk grund. I stället för att låta dina pengar ligga sovandes på ett sparkonto utan ränta kan SaveLend hjälpa dig att sätta sparpengarna i arbete – och skapa möjlighet för dem att växa.

Ett nytt år är här och för många markerar det en möjlighet att börja med, eller återuppta, olika goda vanor. Att komma i gång med träningen eller ge upp tobak är nog några av de allra vanligaste nyårslöftena men 2022 kan också bli året du börjar satsa på ditt sparande, på riktigt. Många har idag stora summor pengar på vanliga sparkonton till nollränta, helt utan avkastning. Det är precis lika ineffektivt som att stoppa pengar i madrassen, menar Ludwig Pettersson, vd på SaveLend.

– Riksbanken har som uppgift att hålla inflationen på runt 2 procent per år så faktum är att dina sparpengar tappar köpkraft med tiden om de ligger vilande. Du bör i stället se till att placera pengarna där de jobbar och levererar avkastning. 

Steg ett är helt enkelt att komma i gång med det aktiva sparandet och det kan göras på många olika sätt, du kan till exempel köpa aktier och fonder, investera i råvaror eller spara i krediter. Nästa steg är att se till att du har en plan framåt, förklarar Ludwig Pettersson. En annan viktig faktor för ett framgångsrikt sparande är nämligen att spara varje månad, över tid. På så vis investerar man i alla konjunkturer och slipper tänka på att försöka förutse marknaden.

En naturlig diversifiering

Idén till SaveLend föddes 2014 ur viljan att erbjuda en sparform som står utanför aktiemarknadens dagliga svängningar och som ger grund för stabil avkastning. Krediter är en välkänd och beprövad investeringsform som tack vare teknikens utveckling numera kan erbjudas till alla. Genom att dela upp kapitalet på många olika krediter och kredittyper når man också en naturlig diversifiering då risken delas upp både sett till koncentration per kredit och kredittyper – så som företagslån, fastighetskrediter, konsumentlån och liknande. Det är också en sparform som inte kräver några förkunskaper eller stora startkapital. 

– Att spara i krediter skapar ett naturligt kassaflöde med ränteutbetalningar vid olika tillfällen och tider så att pengar fortsätter att ticka in. Och sedan får man ränta-på-ränta-effekten på det, säger Ludwig.  

Lägre risk

Han understryker att samtliga krediter hos SaveLend omfattas av en noggrann kreditkontroll och att krediter som tillgångsslag generellt har lägre risk än aktier. Trots detta ska krediter inte heller utgöra hela sparportföljen utan det är alltid viktigt att säkerställa en bra bredd så att man sprider sina risker. Avkastning och risk går hand i hand och man ska vara medveten om att en möjlighet till hög avkastning också innebär en hög risk. Du måste därför fundera på hur planen för ditt eget sparande ser ut. 

– Krediter bör vara en självklar del av varje sparportfölj för att skapa en bra diversifiering mellan både tillgångsslag och risknivåer. Vår målavkastning ligger på 7–9 procent per år, och under de senaste tolv månaderna nådde vi 8,92 procents avkastning efter avgifter och kreditförluster. 

Möter både nya och erfarna sparare

SaveLends plattform är utformad för att möta behovet hos alla typer av sparare. Från nybörjarsparare, som förstår att pengar behöver aktiveras men inte har något större intresse av att hålla koll på att köpa och sälja. Till de mer erfarna och kapitalstarka investerarna som vill ha en större bredd i portföljen och en tryggare investeringsgrund att stå på. 

– Vår investeringsmotor SmartInvest möjliggör ett helt automatiskt sparande i krediter vilket gör att vi kan möta de med lite mindre kapital som bara vill komma i gång och aktivera sitt kapital. Samtidigt kan de mer erfarna investerarna engagera sig mer i plattformen och göra egna inställningar för att få den spridning de vill ha i olika kredittyper samt bestämma exakt koncentration av kapital per kredit, avslutar Ludwig Pettersson. 

Kom i gång idag på Savelend.se 

 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?