Annons

Vem blir årets techstjärna?

Den 24 november i år går den femte upplagan av Di Digitals pitchtävling Female Founders av stapeln.
”Min förhoppning är att vi ska slå hål på myten om att det inte går att hitta bolag med skalbara och hållbara affärsidéer som grundats av kvinnor”, säger Johanna Norberg, vd för Danske Bank i Sverige, som är med i juryn.

Johanna Norberg på Danske Bank, Jenny Engerfelt på Almi Invest och Ulrika Saxon på Bonnier Ventures är, tillsammans med Johan Lindén på ABG Sundar Collier, med i årets jury på Female Founders. De korar årets Female Founder tillsammans med tittarna.
Johanna Norberg på Danske Bank, Jenny Engerfelt på Almi Invest och Ulrika Saxon på Bonnier Ventures är, tillsammans med Johan Lindén på ABG Sundar Collier, med i årets jury på Female Founders. De korar årets Female Founder tillsammans med tittarna.
Johan Lindén är chef för företagstransaktioner i Sverige på investmentbanken ABG Sundal Collier och är med i juryn på Female Founders för tredje gången.
Johan Lindén är chef för företagstransaktioner i Sverige på investmentbanken ABG Sundal Collier och är med i juryn på Female Founders för tredje gången.Foto:Håkan Målbäck

Den 24 november är det dags för årets pitchtävling på Female Founders – eventet som hyllar kvinnliga grundare, makthavare och investerare som hjälper kvinnliga techstjärnor att nå sin fulla potential. 

I år ger vi sex kvinnor som driver bolag möjligheten att presentera på en scen i Stockholm och eventet sänds live. 

”Jag letar alltid efter ett tydligt ”why”. Vilket problem entreprenörerna vill lösa, varför och på vilket sätt? Jag vill också se passionen och drivet samt säkerställa att de gjort sin hemläxa, framför allt på marknaden och konkurrenterna”, säger Jenny Engerfelt, fondchef på Almi Invest, som är med i årets jury för pitchtävlingen på Female Founders.

Jenny Engerfelt är fondchef på Almi Invests Fond i Östra Mellansverige.
Jenny Engerfelt är fondchef på Almi Invests Fond i Östra Mellansverige.Foto:Johan Töpel

Hon är ansvarig för teamet och investeringar inom statliga Almi Invests fond i Östra Mellansverige.

”Det bästa vore såklart om jag får kontakt med ett bolag som vi kan investera i. Vi investerar just nu rekordnivåer och har plats för många fler bolag i vår portfölj”, säger Jenny Engerfelt, som har stor erfarenhet av att jobba med bolag i tidiga faser.

Med i juryn på Female Founders är också Johanna Norberg, vd på Danske Bank i Sverige och aktiv i frågor om ett mer jämställt startupklimat.

Johanna Norberg, Sverige-vd på Danske Bank.
Johanna Norberg, Sverige-vd på Danske Bank.Foto:Joey Abrait

”Jag ser fram emot att få möta och bli inspirerad av alla deltagare och deras affärsidéer och engagemang. Min förhoppning är också att vi genom Female Founders kan slå hål på myten om att det inte går att hitta bolag med skalbara och hållbara affärsidéer som grundats av kvinnor”, säger Johanna Norberg.

Hon efterlyser livskraftiga intäktsmodeller, skalbarhet och hur man tar in ”ESG-frågorna” (ESG står för Environmental, Social och Governance reds.anm) i sina affärsbeslut.

”Det är tre viktiga delar som krävs för att kunna växa”, säger Johanna Norberg.

I juryn sitter även Ulrika Saxon, vd och investeringsansvarig på Bonnier-koncernens investeringsarm Bonnier Ventures.

Ulrika Saxon är vd på Bonniers investeringsarm Bonnier Ventures och sitter i styrelsen i SF Studios, Refunder och Natural Cycles.
Ulrika Saxon är vd på Bonniers investeringsarm Bonnier Ventures och sitter i styrelsen i SF Studios, Refunder och Natural Cycles.

”Jag ser fram emot att återigen få möta, och kanske överraskas av, en lång rad begåvade och drivna entreprenörer. Female Founders är en samhällsviktig rörelse och tidigare år har de tävlande imponerat i både mängd och skärpa”, säger Ulrika Saxon.

”Det ska bli väldigt spännande att se vilka stjärnor som kommer att ta plats i år”, fortsätter hon.

Ulrika Saxon listar några saker hon tittar extra mycket på hos bolagen:

* Hur kundfokuserade de är

* Hur produkten är anpassad och skalar i förhållande till såväl marknadstrend som konkurrensförhållande

* Om affärsplanen är skalbar och adresserar en tillräckligt stor målgrupp

* Hur datadrivet teamet är

* Om de både har en långsiktig vision och genomförandeförmåga.

* Om de kan dra till sig såväl talang som kapital

* Och förstås vad de har uppnått för ”traction” så här långt. 

Johan Lindén, partner på ABG Sundar Collier.
Johan Lindén, partner på ABG Sundar Collier.Foto:Håkan Målbäck

Med i juryn på Female Founders är också Johan Lindén, chef för företagstransaktioner i Sverige hos den nordiska partnerledda investmentbanken ABG Sundal Collier. Han har bland annat arbetat nära bolag som Storytel, Acast, Readly, Tobii, Sneakersnstuff, Lyko och Mathem och varit partner på ABG Sundar Collier sedan 2009.

Läs mer om juryn här!

Läs mer om tidigare tävlanden och vinnare på Female Founders:
Female Founders-vinnaren lägger ner: ”Vår affär höll inte”
De tävlar om att bli årets Female Founder
Växer med digitala adresser: ”Pandemin satte problemet på kartan”

Prenumerera på nyhetsbrevet Female Founders här

Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Groups dotterbolag först i Sverige med tillstånd att tillhandahålla gräsrotsfinansieringstjänster

Gräsrotsfinansiering är en investeringsform som länge har varit något av en doldis på investeringsmarknaden. SBL Finans AB (publ) var först i Sverige med att få tillstånd från Finansinspektionen att tillhandahålla lånebaserade gräsrotsfinansieringstjänster.

– Detta är resultatet av en komplex ansökningsprocess som vi har kunnat sköta helt och hållet med kompetens in-house, berättar vd Ludwig Pettersson.

Genom gräsrotsfinansering matchas investerare med företag som söker finansiering. En aktör som driver en onlineplattform för matchning eller för att underlätta sådan matchning behöver ha tillstånd från Finansinspektionen, oavsett om finansieringen är lånebaserad eller andelsbaserad. För att bli först ut i Sverige har SBL Finans, dotterbolag till SaveLend Group, drivit tillståndsfrågan hårt och sent i februari kom det positiva beskedet. 

– Detta är en viktig milstolpe för oss, inte minst med hänsyn till vår pågående expansionsresa. Det tillstånd vi har nu kan vi passportera inom hela EU, vilket dels lägger en utmärkt grund för att presentera våra tjänster ute på den europeiska marknaden, dels bidrar till att erbjuda en bredare investeringspalett, förklarar Ludwig Pettersson. 

Intäktstillväxt runt 40 procent

Utvecklingen följer i spåren av SaveLend Groups förvärv av Svensk Kreditförmedling; förvärvet ger investerare på SaveLends plattform tillgång till företagskrediter som kan användas för bostadsutveckling och andra fastighetsrelaterade investeringsinitiativ. Denna utökade tjänst i kombination med tillståndet att tillhandahålla gräsrotsfinansieringstjänster banar väg för SaveLends uttalade målsättning under 2023: en intäktstillväxt runt 40 procent – med lönsamhet. 

– Det är emellertid viktigt att komma ihåg att gräsrotsfinansiering innefattar högre krav än övriga P2P-investeringar. Marknaden är tydligt reglerad för att skydda investerarna, vilket vi tycker är mycket positivt. 

Kräver kunskapstest

För att säkerställa att SaveLends investerare förstår investeringsformen kräver bolaget att de som vill investera genomgår ett kunskapstest online. Testet gör det möjligt för investeraren att få förståelse för sin egen kunskapsnivå och risker. Därefter ges investeraren en betänketid på fyra dagar, innan investeringar sker. 

– Detta ställer naturligtvis även höga krav på oss som förmedlare. Vi har alltid arbetat med transparens och tydlighet mot marknaden och när det kommer till gräsrotsfinansiering blir sådana aspekter än viktigare, inte minst nu när vi börjar ta mark internationellt. 

Medan SaveLends expansion ut i Europa ännu befinner sig i startgroparna ser framtiden mycket ljus ut. Efterfrågan på krediter är stor och det finns ett flertal marknader som lämpar sig för SaveLends erbjudande. 

– Vi upplever att det finns ett stort intresse, men ännu finns det flera intressanta vägval att göra. Vår expansion i Europa är ett prioriterat mål för oss, som i och med det nya tillståndet blir än mer aktuellt, avslutar Ludwig Petterson. 

Läs mer om gräsrotsfinansiering och investera hos SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera