1515
Annons

Vd:n tonade ned problemet – nu tvingas Goobit backa om Swish

Kryptoväxlaren Goobit varnade under måndagen för att verksamhetens intäkter har påverkats negativt till följd av ett förlorat avtal med SEB.

Tvärtemot vad den tidigare vd:n Pär Helgosson hävdade vid bolagets notering.

”I dagsläget kan vi inte säga när en lösning kan vara på plats”, säger nuvarande vd Erika Eliasson i ett uttalande.

Erika Eliasson är vd på Goobit som ligger bakom kryptoväxlaren Btcx. Tidigare vd:n Pär Helgosson till höger.
Erika Eliasson är vd på Goobit som ligger bakom kryptoväxlaren Btcx. Tidigare vd:n Pär Helgosson till höger.

Redan i sitt prospekt inför noteringen rapporterade Goobit att avtalet med SEB var uppsagt i väntan på att kryptobolaget inkom med nya uppgifter.

När Di under den första handelsdagen ställde frågan om utsikterna kring avtalet till den dåvarande vd:n Pär Helgosson blev han närmast förnärmad.

”Vi har sett många försök och har exponerats för sådana här aktiviteter tidigare från olika håll”, svarade han och antydde att avsändaren av frågeställningen kommit från en konkurrent.

”Vi vill inte underhålla det spelet. Vi välkomnar alla kollegor. Vi anser att om alla för sig som börsbolag så är det bra för kunderna, konkurrensen, branschen och investerarna.”

Men är avtalet med SEB uppsagt, och vad betyder det för Swish?

”Det är inga problem. Som vi har skrivit i noteringsdokumentet har vår svenska bank tidigare sagt upp avtalet. Banken efterfrågade information för att göra en bedömning om vi uppfyllde vissa compliance-krav (regelefterlevnad, reds anm.) samt kraven som följer av penningtvättsregelverket”, sa Pär Helgosson och utvecklade:

”Vi har svarat på dessa och banken har inte verkställt uppsägningen så vi är fortsatt kund hos banken och förväntar oss att vara så en lång tid framöver. Skulle läget förändras har vi förberett oss med alternativa lösningar så att kunderna kommer att kunna genomföra sina betalningar.”

Under måndagen skickade dock Goobit ut ett pressmeddelande där bolaget varnar för just det Pär Helgosson försökte tona ned.

Goobit skriver att handelsvolymen i januari uppgått till cirka 12 Mkr omräknat i månadstakt, jämfört med cirka 45 Mkr som var genomsnittet 2021. Vidare står att läsa att minskningen ”bedöms medföra väsentligt minskade intäkter och lägre resultat för det innevarande kvartalet i räkenskapsåret, november-januari”.

”Vid köp av kryptovaluta precis som vid all näthandel uppfattar kunderna kortbetalning som en mindre smidig lösning än direktbetalning. Dessvärre medför det uppsagda banksamarbetet ett väsentligt intäktsbortfall för Goobit Group, så länge vi inte har en ny konto- och betalningslösning på plats”, säger vd Erika Eliasson i ett uttalande.

”Vi ser detta som en väsentlig men övergående driftstörning och vi jobbar intensivt på att få fram en fullgod betalningslösning för våra kunder. I dagsläget kan vi dock inte säga när en sådan lösning kan vara på plats.”

 


Innehåll från WintAnnons

Framtidens företagare har all administration ”under ett tak”

Människor har alltid letat efter sätt att spara tid i vardagen. Som en effekt av detta uppstod under början av 1900-talet uttrycket One stop shop – ett ställe för allt. Och nu har det som länge varit ett fenomen i fysiska butiker tagit steget in i den digitala världen. Allt fler digitala tjänster erbjuder nämligen ”allt i ett gränssnitt”.

Det är inte svårt att förstå att konceptet One stop shop blev en hit när det lanserades för snart 100 år sedan. Istället för att gå till en butik för att köpa mjölk, en annan för att köpa kött och en tredje för att handla bröd kunde man nu köpa allt under samma tak, vilket hade många positiva effekter på människors vardag.

Nu ser vi att den utveckling som skedde med fysiska butiker för 100 år sedan har förflyttats till digitala arenor. Idag sitter många företagare i flera olika system för att hantera sin vardag. Ett verktyg för bokföring, ett annat för fakturor, en egen app för tidrapportering och mailkommunikation med sin redovisningskonsult. Att hoppa mellan olika gränssnitt och system tar mycket mer tid än vad de flesta är villiga att lägga. Lösningen: digitala one stop shops för företagare. 

Den automatiska bokföringstjänsten Wint är en av de aktörer som nu tagit sitt erbjudande ytterligare ett steg längre genom att bland annat introducera tidrapportering som en del av sin helhetstjänst.

 – Wint har länge haft som mål att göra livet för Sveriges företagare till en behaglig upplevelse. Det innebär att vi tar begreppet One stop shop på stort allvar. Hos oss ska du kunna lösa allt på samma plattform och i samma gränssnitt. Att vi sköter bokföringen är en självklarhet. Likaså att våra kunder fakturerar och hanterar sina kvitton i Wint, berättar Nathalie Björnman, projektledare på Wint. 

– Wint sköter även kundernas betalningar och samlar all kommunikation mellan oss och våra kunder direkt i gränssnittet, för att de ska slippa hoppa mellan olika system. Nu tar vi vårt erbjudande för företagaren ytterligare ett steg och lanserar tidrapportering som är helt integrerad i tjänsten, berättar Nathalie Björnman.

Läs också: Så fungerar Wints helhetstjänst 

Tidrapportering som synkar med bolagets ekonomi

I de flesta större bolag är tidrapportering en del av vardagen, men även för mindre bolag finns många fördelar med att hålla koll på den arbetade tiden. Att inte veta exakt hur mycket tid du lägger i ett projekt är ofta en nackdel. Dels vet du inte riktigt hur mycket tid du lägger, men inte heller hur väl dina offerter och fakturor stämmer med verkligheten. Att jobba för mycket för alldeles för lite lön för mödan är vare sig kul eller bra.

– Det finns bara fördelar med att tidrapportera överlag. Men vi har givetvis tagit det ett steg längre, säger Nathalie Björnman. I Wint får du tidrapporteringen helt integrerad. Det betyder att din tidrapport synkar med fakturering, bokföring, avvikelser och löneunderlag. Dessutom får du rapporter och realtidskoll som ger er möjlighet till uppföljning på projektnivå och bättre underlag till strategiska beslut på företagsnivå. Det här One stop shop på riktigt, konstaterar hon.

Läs också: Så fungerar Wints integrerade tidrapportering 

One stop shop under utveckling

Men att integrera tidrapportering i tjänsten är bara ett steg på vägen för Wint. Inom kort kommer man också erbjuda möjlighet att automatiskt skicka obetalda kundfakturor till inkasso direkt från gränssnittet och flera nya samarbeten och funktioner är under utveckling. Men är det så enkelt att allt kan lösas på samma plattform?

– Idag ser vi att flera konkurrerar om att vara den enda tjänsten för företagaren, en plats där du med samma log-in kan sköta allt från bokföring till uppföljning. Problemet för företagaren är att alla funktioner ofta finns i olika moduler och tillägg och du måste plocka ihop ditt eget paket utefter dina behov, vilket ofta blir en ganska kostsam historia, berättar Nathalie Björnman.

– Målet med Wint är att du som företagare ska kunna lösa alla dina ekonomiska ärenden – och i förlängningen all administration – på samma plats och till en fast månadskostnad. En One stop shop för företagare helt enkelt, avslutar Nathalie Björnman.

Läs mer om hur Wint kan förenkla din vardag och ge dig mer till annat. 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?