Hoppa till innehållet

Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Växer snabbt med matiga influerare

Gasellföretaget Proad har sett en kraftig tillväxt med marknadsföring via influerare. Nu förvärvar bolaget annonsföretaget Yield Optimisers och siktar på en omsättning på 250 miljoner kronor. 

Matprofilerna Camilla Hamid och Zeina Mourtada
Matprofilerna Camilla Hamid och Zeina MourtadaFoto: Press

Malmöbaserade Proad har de senaste åren rekryterat några av de största svenska influerarna inom mat och bakning, träning och dataspel. Bland profilerna finns Filip Poon, som slog igenom i TV4:s Mästerkocken 2015, men som sedan några år tillbaka gör succé på Youtube, träningsprofilen Fanny Josefine, och matprofilerna Camilla Hamid och Zeina Mourtada – som bland annat driver den prisbelönta matbloggen ”Zeinas kitchen”.  

Byrån grundades 2006 av Mårten Persson och Michael Wictor i samband med att de lärde känna varandra på universitet. Bolaget har sedan starten sysslat med digital annonsering, men inte förens 2017 började bolaget nischa sig mot ”influencer marketing”. Affärsidén är att hjälpa en kund nå en viss målgrupp med hjälp av marknadsföring via influerare. 

”Jag skulle påstå att vi är störst i Sverige gällande matlagning och bakning. Vi har omkring 2,9-3,1 miljoner följare i sociala medier inom det segmentet”, säger han. 

Förutom mat och bakning är bolaget också fokuserat mot dataspel, med profiler som ”Annie Fuchsia” och ”Chris Whippit”. Den förstnämnda har omkring 300.000 följare på Twitch, och den andra 300.000 prenumeranter på Youtube. 

Bolagets finanser för 2021 är ännu inte helt klara. De kan dock slå fast att omsättningen steg med 54 procent till 50 miljoner kronor 2021. Samtidigt spår vd:n en tillväxt på närmare 70 procent i år.

”Vi hade en budget på 50 miljoner i fjol, vilket vi klarade. Inför i år har vi en budget på 75 miljoner kronor. Men enligt nuvarande läge taktar vi för 90 miljoner.”

Magnus Noord värderar Proad sedan expansionen till ungefär 120 miljoner kronor. Målsättningen för bolaget är att inom fem år omsätta 250 miljoner kronor, vilket i sådant fall skulle betyda att de sedan 2018 haft en tillväxt i form av omsättning på drygt 1.600 procent.  

Och nu förvärvar alltså bolaget Stockholmsbaserade annonsföretaget Yield Optimisers, med en ambition om att öka omsättningen till 250 miljoner kronor inom fem år. 

Transaktionen, som genomfördes med egna aktier, innebär att grundarna av Proad, Mårten Persson och Michael Wictor, förblir största ägare med ett innehav på 60 procent. Yields grundare och vd Rickard Nordberg kommer att äga ett innehav på 40 procent. 

”Under 2018 insåg vi på Proad att vi ville utveckla den programmatiska affären (automatisk hantering av annonsköp på en öppen börs, reds.anm.). Till en början använde vi Yields tjänst på konsultbasis, men efter ett bra samarbete bestämde vi oss för att gå samman”, säger Magnus Noord. 

I samband med uppköpet berättar bolaget att de tar in Apollonia San Contreras i styrelsen. Hon har bland annat varit digital marknadschef på både hjälmföretaget Hövding och Cdon. Hon är också grundare av det kvinnliga nätverket Her Online Network (HON) i Malmö. 

”Vi behöver tillföra ett nytt tänk till bolaget. Apollonia San Contreras bidrar med sitt nätverk såväl som nya perspektiv. Hon är också yngre, vilket är viktigt inom den branschen vi är aktuella i”, säger Magnus Noord. 

Yield Optimisers grundare och före detta vd Rickard Nordberg blir i samband med uppköpet delägare och väljs in i det nya bolagets styrelse.

Innehåll från Arrow/HPEAnnons

HPE och Arrow samverkar för en trygg servermiljö

Data är guld och information makt, därför är säkerheten på dina servrar av yttersta vikt. HPE och Arrow samarbetar för att du ska kunna vara säker på att din servermiljö är i trygga händer – från början till slut.

I dagens samhälle är behovet av säkra och opåverkade servrar mer påtagligt än någonsin tidigare. Enligt Patrik Hallberg, affärsutvecklare på Arrow, är det därför extra viktigt att säkerställa serverns integritet.

– I en digital värld blir säkerheten fundamental. Servern är kärnan och en kritisk komponent i många företags och organisationers verksamheter: den lagrar känslig information, hanterar affärstransaktioner och möjliggör kommunikation. Om en server skulle komprometteras kan data förloras, ekonomiska förluster ske och företagets rykte skadas. Dessutom kan det ha allvarliga konsekvenser för integriteten och säkerheten hos de användare som förlitar sig på den, säger han.

En försvarslinje mot förändringar

Silicone Root of Trust är en teknologi som har kommit att spela en central roll när det gäller att säkerställa servrars integritet. Alexander Ojanen, produktchef på HPE, förklarar att det är en kombination av hårdvara och mjukvara som fungerar som en försvarslinje mot otillåtna förändringar i serverns system - från den stund den tillverkas till den är i produktion och vidare genom hela sin livscykel. 

– Det innebär att varje steg i serverns resa övervakas och skyddas, vilket minskar risken för manipulering och säkerhetshot. Redan vid leverans från fabrik behöver säkerheten vara på plats; händer något på vägen behöver åtgärder sättas in och skydda kundens data. Även i slutet av serverns livscykel när den ska tas ur drift är säkerhet viktig och det behövs processer för att data ska raderas och inte gå att återställa.

Samarbetet täcker hela kedjan 

För att möta dessa utmaningar har HPE och Arrow gått samman för att erbjuda tjänster som tar säkerheten till nästa nivå. HPE är en banbrytare inom säkerhet för servrar och ledande när det gäller att implementera Silicone Root of Trust-teknologin. Arrow, å andra sidan, har unik insyn och förståelse kring säkerhetskedjan, vilket innebär att de tillsammans kan säkerställa att varje komponent i servern är pålitlig och säker, från tillverkning till leverans.

Patrik Hallberg berättar att HPE och Arrow genom detta samarbete kan skapa en säkerhetskedja som är robust och pålitlig. 

– Det kan vara en utmaning för företag att veta hur de ska inleda sitt säkerhetsarbete och för dem finns Arrow och HPE här med både global och lokal kompetens. Vi agerar gärna bollplank och följer med under hela resans gång med väl etablerade processer, rutiner och tjänster för att skapa den viktiga helheten för våra kunder. Tillsammans med oss kan företag och organisationer vara trygga i vetskapen om att deras servrar är skyddade från otillåtna intrång och manipulationer, oavsett var i livscykeln de befinner sig, säger han.

Läs mer på arrow.com 

 

 

Mer från Arrow/HPE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arrow/HPE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera