1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Växer snabbt med matiga influerare

Gasellföretaget Proad har sett en kraftig tillväxt med marknadsföring via influerare. Nu förvärvar bolaget annonsföretaget Yield Optimisers och siktar på en omsättning på 250 miljoner kronor. 

Matprofilerna Camilla Hamid och Zeina Mourtada
Matprofilerna Camilla Hamid och Zeina MourtadaFoto:Press

Malmöbaserade Proad har de senaste åren rekryterat några av de största svenska influerarna inom mat och bakning, träning och dataspel. Bland profilerna finns Filip Poon, som slog igenom i TV4:s Mästerkocken 2015, men som sedan några år tillbaka gör succé på Youtube, träningsprofilen Fanny Josefine, och matprofilerna Camilla Hamid och Zeina Mourtada – som bland annat driver den prisbelönta matbloggen ”Zeinas kitchen”.  

Byrån grundades 2006 av Mårten Persson och Michael Wictor i samband med att de lärde känna varandra på universitet. Bolaget har sedan starten sysslat med digital annonsering, men inte förens 2017 började bolaget nischa sig mot ”influencer marketing”. Affärsidén är att hjälpa en kund nå en viss målgrupp med hjälp av marknadsföring via influerare. 

”Jag skulle påstå att vi är störst i Sverige gällande matlagning och bakning. Vi har omkring 2,9-3,1 miljoner följare i sociala medier inom det segmentet”, säger han. 

Förutom mat och bakning är bolaget också fokuserat mot dataspel, med profiler som ”Annie Fuchsia” och ”Chris Whippit”. Den förstnämnda har omkring 300.000 följare på Twitch, och den andra 300.000 prenumeranter på Youtube. 

Bolagets finanser för 2021 är ännu inte helt klara. De kan dock slå fast att omsättningen steg med 54 procent till 50 miljoner kronor 2021. Samtidigt spår vd:n en tillväxt på närmare 70 procent i år.

”Vi hade en budget på 50 miljoner i fjol, vilket vi klarade. Inför i år har vi en budget på 75 miljoner kronor. Men enligt nuvarande läge taktar vi för 90 miljoner.”

Magnus Noord värderar Proad sedan expansionen till ungefär 120 miljoner kronor. Målsättningen för bolaget är att inom fem år omsätta 250 miljoner kronor, vilket i sådant fall skulle betyda att de sedan 2018 haft en tillväxt i form av omsättning på drygt 1.600 procent.  

Och nu förvärvar alltså bolaget Stockholmsbaserade annonsföretaget Yield Optimisers, med en ambition om att öka omsättningen till 250 miljoner kronor inom fem år. 

Transaktionen, som genomfördes med egna aktier, innebär att grundarna av Proad, Mårten Persson och Michael Wictor, förblir största ägare med ett innehav på 60 procent. Yields grundare och vd Rickard Nordberg kommer att äga ett innehav på 40 procent. 

”Under 2018 insåg vi på Proad att vi ville utveckla den programmatiska affären (automatisk hantering av annonsköp på en öppen börs, reds.anm.). Till en början använde vi Yields tjänst på konsultbasis, men efter ett bra samarbete bestämde vi oss för att gå samman”, säger Magnus Noord. 

I samband med uppköpet berättar bolaget att de tar in Apollonia San Contreras i styrelsen. Hon har bland annat varit digital marknadschef på både hjälmföretaget Hövding och Cdon. Hon är också grundare av det kvinnliga nätverket Her Online Network (HON) i Malmö. 

”Vi behöver tillföra ett nytt tänk till bolaget. Apollonia San Contreras bidrar med sitt nätverk såväl som nya perspektiv. Hon är också yngre, vilket är viktigt inom den branschen vi är aktuella i”, säger Magnus Noord. 

Yield Optimisers grundare och före detta vd Rickard Nordberg blir i samband med uppköpet delägare och väljs in i det nya bolagets styrelse.


Innehåll från WintAnnons

Framtidens företagare har all administration ”under ett tak”

Människor har alltid letat efter sätt att spara tid i vardagen. Som en effekt av detta uppstod under början av 1900-talet uttrycket One stop shop – ett ställe för allt. Och nu har det som länge varit ett fenomen i fysiska butiker tagit steget in i den digitala världen. Allt fler digitala tjänster erbjuder nämligen ”allt i ett gränssnitt”.

Det är inte svårt att förstå att konceptet One stop shop blev en hit när det lanserades för snart 100 år sedan. Istället för att gå till en butik för att köpa mjölk, en annan för att köpa kött och en tredje för att handla bröd kunde man nu köpa allt under samma tak, vilket hade många positiva effekter på människors vardag.

Nu ser vi att den utveckling som skedde med fysiska butiker för 100 år sedan har förflyttats till digitala arenor. Idag sitter många företagare i flera olika system för att hantera sin vardag. Ett verktyg för bokföring, ett annat för fakturor, en egen app för tidrapportering och mailkommunikation med sin redovisningskonsult. Att hoppa mellan olika gränssnitt och system tar mycket mer tid än vad de flesta är villiga att lägga. Lösningen: digitala one stop shops för företagare. 

Den automatiska bokföringstjänsten Wint är en av de aktörer som nu tagit sitt erbjudande ytterligare ett steg längre genom att bland annat introducera tidrapportering som en del av sin helhetstjänst.

 – Wint har länge haft som mål att göra livet för Sveriges företagare till en behaglig upplevelse. Det innebär att vi tar begreppet One stop shop på stort allvar. Hos oss ska du kunna lösa allt på samma plattform och i samma gränssnitt. Att vi sköter bokföringen är en självklarhet. Likaså att våra kunder fakturerar och hanterar sina kvitton i Wint, berättar Nathalie Björnman, projektledare på Wint. 

– Wint sköter även kundernas betalningar och samlar all kommunikation mellan oss och våra kunder direkt i gränssnittet, för att de ska slippa hoppa mellan olika system. Nu tar vi vårt erbjudande för företagaren ytterligare ett steg och lanserar tidrapportering som är helt integrerad i tjänsten, berättar Nathalie Björnman.

Läs också: Så fungerar Wints helhetstjänst 

Tidrapportering som synkar med bolagets ekonomi

I de flesta större bolag är tidrapportering en del av vardagen, men även för mindre bolag finns många fördelar med att hålla koll på den arbetade tiden. Att inte veta exakt hur mycket tid du lägger i ett projekt är ofta en nackdel. Dels vet du inte riktigt hur mycket tid du lägger, men inte heller hur väl dina offerter och fakturor stämmer med verkligheten. Att jobba för mycket för alldeles för lite lön för mödan är vare sig kul eller bra.

– Det finns bara fördelar med att tidrapportera överlag. Men vi har givetvis tagit det ett steg längre, säger Nathalie Björnman. I Wint får du tidrapporteringen helt integrerad. Det betyder att din tidrapport synkar med fakturering, bokföring, avvikelser och löneunderlag. Dessutom får du rapporter och realtidskoll som ger er möjlighet till uppföljning på projektnivå och bättre underlag till strategiska beslut på företagsnivå. Det här One stop shop på riktigt, konstaterar hon.

Läs också: Så fungerar Wints integrerade tidrapportering 

One stop shop under utveckling

Men att integrera tidrapportering i tjänsten är bara ett steg på vägen för Wint. Inom kort kommer man också erbjuda möjlighet att automatiskt skicka obetalda kundfakturor till inkasso direkt från gränssnittet och flera nya samarbeten och funktioner är under utveckling. Men är det så enkelt att allt kan lösas på samma plattform?

– Idag ser vi att flera konkurrerar om att vara den enda tjänsten för företagaren, en plats där du med samma log-in kan sköta allt från bokföring till uppföljning. Problemet för företagaren är att alla funktioner ofta finns i olika moduler och tillägg och du måste plocka ihop ditt eget paket utefter dina behov, vilket ofta blir en ganska kostsam historia, berättar Nathalie Björnman.

– Målet med Wint är att du som företagare ska kunna lösa alla dina ekonomiska ärenden – och i förlängningen all administration – på samma plats och till en fast månadskostnad. En One stop shop för företagare helt enkelt, avslutar Nathalie Björnman.

Läs mer om hur Wint kan förenkla din vardag och ge dig mer till annat. 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?