Varje dag i december säljer det svenska startupbolaget Boxbollen sin spelprodukt för flera miljoner kronor. Fortsätter resten av månaden i samma takt når man med råge ett nytt omsättningsrekord på över 100 miljoner kronor, vilket innebär att bolaget har ökat sina intäkter med minst 170 procent på ett år.
”Vi har lite växtvärk just nu”, Jacob Eriksson.
Han grundade bolaget tillsammans med sin bror Victor Eriksson 2018 efter att ha inspirerats av en video med en boxare på Youtube. Resultatet blev ett pannband kopplat till en boll och har lyckats få kunder jorden runt, från Australien till Nigeria och nu USA, en marknad som man gått in i under senhösten.
”Vi har velat bli globala sedan dag ett. Att lansera i USA är sinnessjukt stort”, säger Jacob Eriksson.
Styrkan i produkten ligger enligt grundarna i den app de tagit fram, där kunder kan filma sig själva och tävla mot varandra. Innan lanseringen hade över 240.000 personer registrerat ett eget konto.
”Hela appen är videobaserad. Tänk som Tiktok, men med enbart fokus på Boxbollen”, säger Jacob Eriksson.

Strategin avspeglas även i bolagets sociala medier, där man satsar på att bygga varumärket dels med hjälp av tävlingar, dels med kända profiler. Under fjolåret jobbade man till exempel med den engelska fotbollsspelaren John Terry, med en följarskala på 6 miljoner i sociala medier. I år har man knutit till sig profiler med en total följarskara på 400 miljoner.
”Det är vår strategi, att gå ut med kändisarna och gasa. Vi chockhöjer vår 'spend' och lägger 2 miljoner kronor om dagen på marknadsföring i sociala medier”, säger Jacob Eriksson.
En av profilerna man gjort ett samarbete med är realitystjärnan Khloe Kardashian, med 281 miljoner följare på Instagram. Hur mycket de betalade vill de inte säga, men affären - som mynnat ut i en video på hennes Instagram - tog fem månader att ro i hamn och bygger på ett saftigt erbjudande från Boxbollens sida.
”Det är fortfarande tidigt, men det ser ut som att det lönar sig”, säger Jacob Eriksson.
Boxbollen har enbart tagit in externt kapital vid ett tillfälle 2021, hur mycket vill de inte säga, med bland annat Revolution Race-grundaren Pernilla Nyrensten, tandborstentreprenören Noel Abdayem, skådespelaren Dragomir Mrsic och Eequity-grundarna Patrik Hedelin och Magnus Wiberg på ägarlistan. Bröderna äger drygt 80 procent av bolaget tillsammans.
”Vi är eventuellt inne på att göra en mindre exit nästa år, sedan stanna i två, tre år och fortsätta bygga Boxbollen till världens största sport”, säger Jacob Eriksson.
Men innan dess väntar arbetet med att ta Boxbollen till nya marknader 2023, bland annat Japan. Dessutom ska man vidga målgruppen till att även inkludera pensionärer. Produkten är särskilt populär bland unga vuxna och barn.
”Ambitionerna är samma sedan dag ett. Vi vill bli ett miljardbolag i dollar mätt. Vi vill bli ett enhörningsbolag, och att Boxbollen ska finnas i alla hem världen över”, säger Jacob Eriksson.