1515

Växer med digitala adresser: ”Pandemin satte problemet på kartan”

Female Founders-vinnaren från 2019 tar in ytterligare 12 miljoner kronor från nya och befintliga investerare.
”Pandemin har satt problemen med leveransadresser på kartan”, säger Addressyas medgrundare och vd Karoline Beronius.

Maria Cheadle och Karoline Beronius grundade Addressya 2017.
Maria Cheadle och Karoline Beronius grundade Addressya 2017.Foto:Banfa Jawla

Behovet av adresser har ökat under pandemin. När affärer är stängda eller smittorisken är hög behöver fler ha möjlighet att kunna beställa hem varor. Men det är fortfarande 4 miljarder människor i världen som saknar en riktig adress, något som det svenska startupbolaget Addressya vill råda bot på.

”Rörligheten i samhället har minskat till följd av restriktioner och nedstängning vilket kortsiktigt begränsar tillväxten på de marknader vi riktar oss till. Samtidigt har pandemin satt problemet med leveransadresser på kartan och det är inte bara de som har det bättre ställt som behöver få varor levererade.” säger Addressyas medgrundare och vd Karoline Beronius.

Under 2019 lanserade Addressya sin bastjänst för konsumenter i Rwanda och Uganda. I början av förra året hade den 80 000 registrerade användare, men sedan dess har bolaget inte kommunicerat några användarsiffror. 

I slutet av förra året släppte man en företagstjänst som både riktar sig till e-handlare och leveransföretag för att de ska kunna effektivisera sina leveranser och till företag som vill bli hittade av sina kunder.

”Vi försöker skapa en digital adressinfrastruktur som alla i samhället kan jacka i. Det innebär stora utmaningar och kräver finansiering”, säger Karoline Beronius.

För att vidareutveckla och skala upp tjänsten har Addressya nu tagit in ytterligare 12 miljoner kronor. I december i fjol gjorde bolaget en emission på motsvarande 13 miljoner kronor.

”Det är väldigt roligt att våra delägare tror på oss och vi har även tre nya investerare som kommer in”, säger Karoline Beronius.

De nya ägarna är inte offentliggjorda, men man har också med sig de befintliga – som Sverker Thufvesson, till vardags vd för i Lancelot Holding, Johan Andersson, till vardags vd för investeringsbolaget Mellby Gård samt investeringsbolaget Mel & Me och KTH Holding.

Vi har en historia som bottnar i Östafrika och har gjort all vår research där.

Addressya har fortsatt att rekrytera personal under våren, och har gått från att vara 27 personer i december i fjol till nu 40 personer. 

Av personalen i Stockholm är tio praktikanter från Jobbsprånget – ett initiativ för nyanlända akademiker som kommer till Sverige och genom det kan ta sig in på rätt nivå i arbetslivet. Praktikprogrammet är finansierat av Wallenbergstiftelserna och regeringen, och drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA. 

Flera av de som tidigare har praktiserat på Addressya genom Jobbsprånget har erbjudits anställning på bolaget efter praktiken.

Hälften av teamet jobbar med utveckling och den andra hälften med marknadsföring, försäljning och leverans. Mycket av arbetet med adresstjänsten handlar också om utbildning av kunderna, och Addressya har lokala team på plats i Rwanda och Uganda.

”Till exempel har den största bagerikedjan i Uganda integrerat vår adresslösning. Det gör det möjligt för deras kunder att beställa hem varor och hitta butiker”, säger Karoline Beronius.

Bageriet är ett tydligt exempel på hur Addressyas tjänst kan användas, medan andra inte är lika självklara. Det kan till exempel handla om finansiella tjänster, som är verksamma från små filialer likt systemet vi har med postombud i Sverige. De är svåra att hitta och är i behov av en kvalitativ adress.

”Kunderna är väldigt olika och det gäller att hitta det gemensamma som skapar dynamiken i plattformen.”

Marknaderna som Addressya riktar sig till är också olika och man har byggt produkten utifrån erfarenheter från att vara på plats i Rwanda och Uganda.

”Vi har en historia som bottnar i Östafrika och har gjort all vår research där. Första året när vi startade bolaget 2017 kom vi tillbaka hem med 300 användarberättelser. Det är dem vi har utvecklat vår produkt kring”, säger Karoline Beronius.

Addressya vann 2019 års upplaga av Di Digitals pitchtävling Female Founders, både i Stockholm och finalen i New York. 

Läs också: De möter skriande behov för att ge halva mänskligheten en adress 

 


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?