1515

Västra Götaland drar in ersättning till nätläkare: ”Hämmar möjligheterna”

Den blågröna majoriteten i Västra Götalandsregionen vill från nästa år inte längre ersätta nätläkare som Kry och Doktor.se. Detta genom att slopa den så kallade utomlänsersättningen till digital vård. 

Enligt Jonas Andersson (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i regionen, blir det upp till bolagen ifall de vill lägga utgiften direkt på patienterna från Västra Götaland.

Nätläkare som Kry och Doktor.se med vd:n Martin Lindman.
Nätläkare som Kry och Doktor.se med vd:n Martin Lindman.Foto:Jessica Gow, press

Många digitala vårdläkare har sin bas utanför det län där de behandlar patienten. Marknadsledande Kry har till exempel sin bas i Region Sörmland. Därmed har varje besök klassificerats som om det vore en besökare i länet, som när någon på semesterresa uppsöker läkare utanför sin hemort.

Läs mer: Nätläkarna växer i rekordfart – slog fjolårets antal i juli

Sveriges kommuner och regioner, SKR, har en rekommendation till regionerna på en ersättning på 500 kronor per besök. Detta vill nu den politiska majoriteten i Västra Götaland ta bort med start från 2022, vilket Dagens Medicin var först att rapportera om.

Ett beslut fattades på fredagen i vårdvalsberedningen i VGR som innebär att tjänstemännen nu får i uppdrag att se över de juridiska och organisatoriska möjligheterna. 

”Vi ser gärna ett gemensamt agerande och tar gärna emot hjälp och stöd, framför allt från regeringen vad gäller lagstiftning och från SKR vad gäller regelverk på området”, säger Jonas Andersson (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i regionen. 

Vad är bakgrunden till beslutet?

”Omfattningen av utomlänsersättningen har vuxit de senaste åren, med allt högre hastighet. Det får man ge bolagen, att de har identifierat en efterfrågan hos befolkningen som inte primärvården har kunnat leva upp till.”

Västra Götalandsregionen, VGR, beräknar att den digitala utomlänsvården uppgår till uppemot 150 miljoner kronor för 2021 och närmare 200 miljoner kronor nästa år.

I regionen har man kommit fram till att att mycket av det som sker på jourcentralerna är detsamma som omhändertas via digitala kontakter. Regionen vill därför öka kraven på vårdcentralerna när det gäller digital tillgänglighet.

”I det läget blir det lite svårt för oss att finansiera den verksamheten om vi har två parallella system, det vill säga att vårdcentralerna ska ha en viss beredskap samtidigt som invånarna vänder sig till andra regioner och vårdgivare som där tillhandahåller digitala kontakter”. 

Vad blir konsekvenserna om ni får igenom det här?

”Om vi nu har rätten och möjligheten, vilket vi tycker att vi borde ha, så blir det upp till bolagen att säkerställa om patienten som kontaktar dem kommer från Västra Götaland och i så fall justera patientavgiften. Då får det bli hela summan eller vilket pris man väljer att sätta.” 

Jonas Andersson gör inget aktiv för att få in andra regioner på samma spår, men har tydligt märkt i sin mejlbox och på sin telefonsvarare att intresset för initiativet är stort. 

”Vi hoppades på att få igång en nationell debatt och ja, den har redan kommit igång”, säger han.

Nätläkaren Doktor.se, som är näst störst i Sverige, har visserligen en fysisk vårdcentral i VGR, men de digitala besöken administreras via Sörmland och ersätts via utomlänsavtalet. 

”Det är klart att det skulle påverka oss, men hur, det vet vi ju inte. Tankar kring regionalt driven och finansierad digitalvård har funnits ett tag. I teorin ställer vi oss bakom det, men frågan är hur”, säger Doktor.se:s vd Martin Lindman och påpekar att det finns en legal struktur att följa.

Han tycker att det är viktigt att inte fastna i gamla strukturer om man vill uppnå förbättringar i vården genom digitalisering. Han ifrågasätter också om VGR:s initiativ verkligen skulle leda till några besparingar. Systemen är dyra att utveckla och än så länge gör nätläkarna ingen vinst. 

”Systemet fungerar i dag. Det kommer alltid att finnas en kostnad, för patienterna i Västra Götaland vill ha digital vård”, säger Martin Lindman.

Han tror inte att regionen genom sitt förslag vill hämma den digitala vården, utan snarare främja den. I stället ser han det hela som en fråga som handlar om betalningsflöden. 

Men det finns ju ändå ett tydligt besparingsmotiv från regionens sida?

”Vi får se vad det betyder för dem. Man måste titta på vad den fysiska vården kostar och vad man får ut av det. Ersättningen som vi får för digital vård är lägre än vad den fysiska vården kostar. Säger man att man sparar, så säger man egentligen att man hämmar möjligheterna till fortsatt tillgänglig digitalvård.”

Kry, som är störst på den svenska nätläkarmarknanden, tycker att beslutet är olyckligt.

”Vi ser snarare att VGR borde samverka med övriga regioner genom SKR för att säkerställa en ny, hållbar och nationellt jämlik modell för digital vård, istället för att begränsa såväl valfrihet som tillgänglighet för patienterna”, meddelar Krys presschef Jonas Beltrame-Linné.

Enligt Kry är det inte möjligt för de digitala vårdtjänsterna att verka i samtliga redioner pågrund av ”mycket fragmenterade och olika regionala system”.

Min doktors vd Jonas Vig hälsar i ett meddelande till Di: 

”Förslaget verkar ha kommit som en överraskning inte bara för oss utan också för de flesta av Jonas Anderssons partimedlemmar, övriga regioner och SKR. Vi kommer att följa deras utredning med intresse och det ska förstås bli intressant att se hur SKR kommer att agera i frågan.”

Läs mer: Kry störst i Europa – vd:n talar ut om kritiken: ”Finns en rädsla för förändring”

 


Innehåll från PageroAnnons

Deras lösning tar företagskommunikation till 20-talet – nu går Göteborgsbolaget Pagero till börsen

Bengt Nilsson, vd på Pagero.
Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Att köpa och sälja som företag innebär alltför för ofta fortfarande pappersarbete där prislistor, ordrar, betalningsinstruktioner och inte minst fakturor hanteras manuellt och väldigt lite av dokumentens data kommer till praktisk användning. Det vill Göteborgsbolaget Pagero ändra på med sin plattform för affärskommunikation.

– Det handlar om att göra kommunikation mellan företag lika enkel som den är mellan personer, säger Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Som en av grundarna och vd i 20 år för affärssystembolaget IFS har Bengt Nilsson på nära håll sett hur digitaliseringen krupit allt längre in i företagen. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Sedan tio år är han vd för Pagero som har som mål att bli en ledare på en stor och växande global marknad för digitalisering av affärskommunikation. I stora delar av världen kommunicerar företag år 2021 fortfarande med vanlig post och fax, enligt Nilsson. 

– Kanske använder man e-post som digitalt alternativ, men det krävs fortfarande manuellt arbete för att lägga in informationen i bolagets olika system. Detta vill vi ändra på. Det ska vara lika enkelt som att ringa någon med mobilen, säger han. 

Svensk erfarenhet ger försprång

Pagero har idag kunder i över 140 länder och att vara ett svenskt bolag har sina fördelar, menar Nilsson. Den digitala mognaden i Sverige är bland den högsta i världen. Så när myndigheter nu i ett stort antal länder världen över inför lagkrav på digital hantering av olika sorters dokument ger erfarenheten som Pagero har samlat på sig på hemmamarknaden ett försprång. 

– Det gör att vi kommer kunna bli en av de marknadsledande aktörerna, säger Bengt Nilsson. 

Kopplar samman över 12 miljoner företag

Pageros nätverk är skapat för att låta köpares och säljares affärssystem utbyta meddelanden så att köp- och säljprocesserna kan digitaliseras och effektiviseras. Genom att koppla sitt affärssystem till plattformen når man idag över 12 miljoner företag världen över. 

Utöver nätverket erbjuder Pagero även en rad applikationer och tjänster för att automatisera processer och utnyttja värdet av korrekta och tillförlitliga data. Och behoven kan skilja sig något mellan branscher. 

– Inom sjukvården behövs system för automatisering i syfte att effektivisera och öka patientsäkerheten medan exempelvis tillverkningsindustrin kan behöva verktyg för att säkerställa spårbarhet i leverantörskedjan, transparens och compliance, säger Bengt Nilsson.

För statlig verksamhet finns andra incitament, exempelvis att minska momsgapet som på många håll är högt delvis på grund av låg digital mognad och därav låg kontroll – ett problem många länder försöker lösa genom just digitalisering av affärsdokument.

Drivkrafter är många, men oavsett bransch pekar de i samma riktning.

– På lång sikt ser vi det som en självklarhet att kommunikation mellan företag kommer vara 100 procent digital och automatisk – i realtid, säger Nilsson.

Listning på Nasdaq First North Growth Market

För att ta nästa steg på tillväxtresan och i den internationella expansionen förbereder nu Pagero en nyemission och listning på Nasdaq First North Growth Market. För mer information, se pagero.se 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?