Elfordonet Vässla Bike har i medier beskrivits lite som en blandning mellan en cykel, en moped och en sparkcykel. Bolagets grundare och vd, Rickard Bröms, däremot fokuserar snarare på olikheterna.
”Det är inte en sparkcykel, inte en cykel och inte en moped – det är något annat”, sa han i en intervju med nyhetssajten Breakit tidigare i år.
Med 90 färska miljoner i investeringskapital ska nu fordonet ut på Europa-turné. Och det med en helt ny affärsmodell. Istället för att köpa en Vässla Bike för runt 20.000 kronor, ska framtida brukare i Berlin och Madrid istället prenumerera på sitt fordon – antingen på löpande 30-dagarsprenumeration eller längre bindningstid där både service och support ingår. Prislappen börjar på 79 euro, cirka 800 kronor, i månaden.
Uthyrningsmodellen har testats i liten skara i Stockholm under några månader, och erfarenheterna har varit positiva.
”Vi har nått en publik som vi inte kunnat nå med den traditionella modellen – de som inte är redo att betala 20.000 kronor för ett fordon, eller inte har den vanan eller helt enkelt inte gillar att äga grejer. Prenumerationsrevolutionen har ju pågått inom mjukvarubranschen sedan länge och vi är säkra på att det är så här man INTE kommer äga sitt fordon framöver”, säger Bröms.
Skälen till att det blev just Berlin och Madrid som blir utposterna för Vässlas Europa-offensiv är relativt enkla. Berlin för att det är Europas största marknad för elcyklar, och Madrid för att säsongen där sträcker sig över årets 12 månader.
Förutom privatpersoner vänder sig Vässla också till förare inom olika sorters leveranstjänster samt till hotell- och turismnäringen, där man satsar på en modell där gäster kan hyra fordonen tim- eller dygnsvis.
Bröms understryker att Vässla Bike inte konkurrerar med elsparkcyklar. Det är två helt olika användningsområden, som snarare kompletterar varandra, menar han.
”Det stora uppdraget är att få ner antalet bilar som åker korta resor i innerstäderna”, säger han.

Enligt en rapport från McKinsey står just dessa resor – de under 8 kilometer – för nästan 60 procent av det totala antalet resta kilometrar i Europa, USA och Asien, och av dessa står bilen för 60 procent. Här finns en enorm potential för mikromobilitetstjänster, menar Bröms.
”Alla de resorna är ju spelbara för mikromobilitet. Vi är inte i närheten av det nu. Vi kommer att se en supertillväxt inom det här området under de kommande 10-15 åren”, säger han.
Var finns då Vässla om fem år?
”Då kommer vi vara ett tjänste- och teknikföretag. Just nu skapar vi fordon och teknik enbart för oss själva, så där finns det potential. Jag tror att världen behöver fordon och batterier som håller lite längre. Och det har vi bra lösningar för.”