1515

Vässla-grundare ska fixa pendlandet – med nytt abonnemang

Gänget bakom fordonsuppstickare som Vässla och Niu lanserar en ny tjänst för abonnemang på lättare elfordon. Med start i slutet på månaden blir de först ut i Europa med långtidsuthyrning av både elcyklar och mopeder. Målet är att få flera att pendla grönt.

Mikael Klingberg, Peter Klangsell och Jonas Rundqvist som tillsammans utvecklat det nya abonnemanget på mindre elfordon som går under namnet Movs.
Mikael Klingberg, Peter Klangsell och Jonas Rundqvist som tillsammans utvecklat det nya abonnemanget på mindre elfordon som går under namnet Movs.Foto:Movs

”Vi har sålt 40.000 mopeder och elcyklar sedan vi började men vi har noterat att det är en ganska stor barriär för kunderna att ta steget. Vi tror att vi gjort den mindre med vår abonnemangstjänst”, säger Movs Technology Group vd Mikael Klingberg som utvecklat det nya abonnemanget Movs tillsammans med Peter Klangsell och Jonas Rundqvist.  

Movs Technology Group är ett känt namn bland dem som är inlästa på elfordon av det lättare slaget. Bolaget är i dag den ledande återförsäljaren av elcyklar i Sverige. Företaget har också varit med och utvecklat flera kända varumärken – däribland Vässla, Niu och Lifebike. 

Deras nya affärsidé är att hyra ut elcyklar och elmopeder – antingen månadsvis eller för längre perioder. Förhoppningen är att det minskar det motstånd många känner inför att anamma nya färdmedel. 

”Vi tittade länge på olika former för hur en sån här tjänst skulle se ut. Våran hemliga sås för att välja den här sortens fordon var att sänka insteget – alltså inget köp. Och sen var det viktigt att man skulle slippa tänka på alla de här grejerna runt omkring, som service och reparationer. Du betalar din månadsavgift – sen är det bara att rulla. Då blev det abonnemangsformen som blev lösningen”, säger Jonas Rundqvist, som är CMO & Creative Director på Movs Technology Group.

I abonnemanget ingår hemleverans, hjälm, lås, service och det de själva döpt till Movs Butler Service som i korthet kan beskrivas som en mobil reparatör som du tillkallar när du får problem med åket. Det kan till exempel handla om lagning av punktering, byte av däck eller lampor och att åtgärda elektronikfel. Och det sker på platsen där du är. 

För att hitta en bra prisnivå på abonnemangen, har Movs benchmarkat mot andra pendlingsalternativ, som kollektivtrafik. Ett 30-dagarskort med Stockholms kollektivtrafik SL går loss på 950 kronor i månaden. För nästan halva den kostnaden kan man abonnera på en elcykel. 

Priserna på abonnemangen börjar på 495 kronor i månaden för en elcykel bundet på ett år, och sträcker sig upp till 1.195 kr i månaden för en el-moped klass 2 utan bindningstid.  Det är ett lättare steg att ta än att investera 15.000-40.000 kronor på ett bräde.

Movs räknar med att fordonen kan användas i trafik mellan sex till åtta år beroende på hur mycket de använts.

”De här fordonen kommer att fortsätta att hyras ut även efter att de lämnats in. Då kommer vi göra en refurbishing på dem. Och en stor fördel med den här formen är att det också finns ett egenansvar om man jämför med andra delningstjänster. Här har du ditt eget fordon så finns det ett egenintresse att ta hand om det”, säger Mikael Klingberg.

På onsdagen kan man börja teckna sig för de olika abonnemangen, och den sista maj ska de första fordonen vara levererade till kunderna. Tjänsten kommer inledningsvis enbart vara tillgänglig i Stockholm, men planen är att ganska snart finnas på fler orter i Sverige – och på sikt också på flera håll i Europa. 

”Vi vill vara ”top of mind” när man tänker på abonnemang av elfordon. Det finns ett akut behov av att göra den här omställningen nu. Jag tror att man måste sätta igång det här och vara först för att få fart på den, och lyfta livsstilen att ha små elektrifierade fordon som inte tar så mycket plats”, säger Jonas Rundqvist och fortsätter:

”Det känns väldigt rätt att släppa en sån här tjänst just nu.”

 

 

 


Innehåll från AdmincontrolAnnons

En digitaliserad arbetsplats – med minskad risk för cyberattacker

På senare år har en digitaliserad arbetsplats varit en hög prioritet för många företag. Samtidigt jobbar allt fler hemifrån, vilket ökar behoven av säkra och fullt digitala lösningar – inte minst när mängden cyberattacker blir alltmer förekommande och förödande.

– Genom vår styrelseportal kan dokument delas och signeras digitalt på ett väldigt enkelt och säkert sätt, säger Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige.

Sättet vi lever på har förändrats drastiskt i samband med coronapandemins intåg runt om världen, men kanske allra främst hur och var vi arbetar. Dessförinnan var kontoret allt som oftast en obligatorisk arbetsplats på daglig basis. När hemmakontor blivit allt vanligare har flera svenska bolag under det senaste året vittnat om en markant ökning av cyberattacker, och både SÄPO och Internetstiftelsen har i flera rapporter skrivit om hur attackerna blir fler i pandemins spår. Enligt Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige, kommer därför kompetens inom cybersäkerhet bli av högsta vikt framöver.

Tidigare med hjälp av en kontorsnärvaro kunde viktiga dokument signeras direkt på plats, något som innebar en problematik när företag stängde ner och drev sin verksamhet via distans. Det ställde nya krav på smidiga och säkra digitala lösningar, och Admincontrol blev snabbt ett alternativ som visade sig gynnsamt för den nya tidens behov. 

– Säkerhet är väldigt viktigt för oss. Vi kan se att behovet ökat lavinartat under pandemin; elektronisk signering används mer än någonsin. Vår tjänst möjliggör att alla tryggt kan jobba var som helst utan att behöva infinna sig i styrelserummet så fort något ska signeras, berättar Rebecka Soma.

Säkerheten måste prioriteras

Den snabba omställningen till hemmakontor och virtuella möten gjorde att många bolag förlitade sig på olika digitala tjänster – som inte alltid var helt optimala och tillräckligt säkra för ändamålet. Företagens styrelseledning måste därför förstå området kring cybersäkerhet och hur de kan arbeta för att motverka det, menar hon.

– Alla kommer behöva sträva mot en bra säkerhetskultur inom sina företag. En absolut majoritet av felen som sker på en arbetsplats är ”human errors”, och risken för att göra fel när man inte vistas på kontoret ökar ju också. Därför blir en god säkerhetskultur extremt viktigt.

Enligt statistik från tidigare i år, framtaget av cybersäkerhetsföretaget Cybint är just human errors anledningen till hela 95 procent av alla intrång.

– Har man ett bra säkerhetstänk är man mycket bättre rustad för en eventuellt kommande cyberattack. En bra och enkel åtgärd är att använda tvåfaktorsautentisering, men det till trots är det bara fyra av tio som nyttjar det.

En tjänst för nya tider

Det talas mycket om vad som väntar arbetsvärlden och den nya samtiden när vi återgår till det normala. Många är eniga om att pandemin avsevärt skyndat på digitaliseringen och många av de tjänster och arbetssätt som vi idag tillämpat förväntas stanna kvar även efter pandemin.

En av dessa är just elektronisk signering, och företag som inte rustat upp med tjänster likt dessa förväntas snabbt hamna efter i förhållande till sina konkurrenter. 

– Vinningen är oerhört stor med att kunna signera digitalt. Dels är det mer miljövänligt i och med att det eliminerar stora mängder papper, men det möjliggör också en större frihet för alla inblandade när de inte behöver infinna sig på en specifik plats.

Med Admincontrol samlas allt från digital dokumentstyrning och ett förenklat samarbete för styrelse och ledning på en och samma plats. Dessutom är det Sveriges enda ISO 27001:2013-certifierade styrelseportal och utlovar effektiva och säkra styrelsemöten – på ett användarvänligt vis.

– Med Admincontrol blir det en säkrare hantering när vi inte längre har samma förutsättningar som förr, avslutar Rebecka Soma.

Ladda ner Admincontrols e-bok för att lära dig mer om ”utvärdering av dina investeringar i styrelsens teknologi” här 

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?