1515

Världsartisternas svenska tjänst tar in 106 miljoner

Det svenska musikföretaget Tracklib servar musikartister och producenter med källmaterial. Nu har bolaget fått in investeringar på över 100 miljoner kronor.

”Ett fantastiskt verktyg för kreatörer”, säger musikern och före detta NBA-stjärnan Baron Davis som gått in som delägare i Tracklib.

Mary J Blige har använt Tracklib...
Mary J Blige har använt Tracklib...Foto:Amy Harris
...likaså rapparen Lil Wayne.
...likaså rapparen Lil Wayne.
Pär Almqvist är vd och grundare till Tracklib.
Pär Almqvist är vd och grundare till Tracklib.Foto:© Per Kristiansen

Enligt Tracklib innehåller 15–20 procent av låtarna på topplistan Billboard delar av tidigare utgiven musik. Samtidigt menar bolaget att det är krångligt och dyrt att ordna med rättigheterna när man återanvänder tidigare inspelningar.

”Vår vision är att frigöra kreativiteten hos miljontals musikskapare”, säger vd:n och medgrundaren Pär Almqvist i ett uttalande.

Tracklib tillhandahåller därför ett bibliotek med över hundratusen inspelningar från omkring 400 skivbolag och producenter. Bland annat finns material som sträcker sig från Mozart till Isaac Hayes och Bob James. 

Artisten J Coles låt ”Middle Child” innehöll samplingar tillhandahållet av Tracklib. Andra musiker som släppt musik med hjälp av tjänsten är Mary J Blige, Lil Wayne och DJ Khaled.

Bolaget har tidigare tagit drygt 50 miljoner kronor i externt kapital under 2019 och 2020. Bland andra Sonys moderbolag i Japan och den amerikanska riskkapitalfonden Wndrco blev då delägare.

Läs mer: Guldregn över hans musikbolag – tar hjälp av legendarisk Spotifyduo

Nu har Tracklib tagit in 12,2 miljoner dollar, motsvarande 106 miljoner kronor, i en investering. Kapitalet ska gå till att dels stärka bolagets musikkatalog och dels att fortsätta utveckla tjänsterna.

”Ett fantastiskt verktyg för kreatörer. Jag kan lyssna på utsnitt och se vad andra har lagt ut”, säger Baron Davis, skådespelare, musiker och tidigare basketspelare i NBA som investerat i Tracklib. 

Förra året gick industriveteranen Karl-Henrik Sundström in som styrelseordförande i Tracklib.

Tracklib omsatte 7,5 miljoner kronor med en förlust på 16 Mkr under 2019, som är det senaste inrapporterade räkenskapsåret.


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?