1515

Världsartisternas Spotify-konkurrent manipulerade sina lyssningar

Den svensk-norska Spotify-utmanaren Tidal är i rejält blåsväder. Nu anklagas rapartisten Jay-Z:s musiktjänst för att ha lagt till fejklyssningar i flera världsartisters kataloger – på bekostnad av andra kreatörer.

Beyoncé Knowles tillsammans med maken Shawn Carter, mer känd som Jay Z.
Beyoncé Knowles tillsammans med maken Shawn Carter, mer känd som Jay Z.Foto:Mark J. Terrill
Foto:Joel Ryan

Musikströmningstjänsten Tidal har i flera år manipulerat sina lyssnarsiffror, rapporterar norska Dagens Næringsliv

Spotify-konkurrenten har blåst upp hur många spelningar som världsartisterna Beyoncé Knowles och Kanye West fått på plattformen. Enligt granskningen ska deras musik ha tilldelats hela 320 miljoner fejklyssningar av Tidal.

Konsekvenserna av fifflandet har blivit att de stora artisterna fått mer pengar utbetalda från Tidal, på bekostnad av andra kreatörer, skriver tidningen.

Manipulationen skedde genom att stora mängder spelningar lades till på abonnenternas konton, utan att de aktivt ska ha lyssnat på artisterna.

Tidal lanserades under pompa och stått i början av 2015 med rapartisten Shawn Carter, mer känd som Jay-Z, som ankarinvesterare. 

Läs mer: Teleoperatören köper in sig i Jay-Z:s Spotify-konkurrent 

Även Beyoncé Knowles (som för övrigt är gift med Jay-Z) och Kanye West, vars lyssnarssiffror nu alltså har manipulerats, blev delägare i Aspiro, företaget bakom Tidal. 

Plattformen beskrevs vid lanseringen som ett stort hot mot Spotify. Tidal utlovade till exempel högre ersättningar till artisterna, vilket har varit en öm punkt för Daniel Eks streamingjätte.

Men Tidal har sedan dess bara lyckats samla ihop till några få miljoner kunder, enligt olika uppgifter, och varken kunnat utmana Spotify eller Apple Music om de stora marknadsandelarna. Bolaget har dessutom plågats av stora förluster, interna stridigheter och tidigare anklagats för att överdrivit antalet betalande användare.

Tidal är byggt på en mjukvara som ursprungligen utvecklades i Sverige. Tidigare hette musiktjänsten Wimp och ägdes av den norska mediekoncernen Schibsted. De drog in knappt en halv miljard kronor när Jay-Z köpte bolaget för tre år sedan. Tidal har fortfarande sitt huvudkontor i Oslo.

Tidal nekar till alla anklagelser om manipulation, skriver Dagens Næringsliv.

Läs mer: Musikindustrin i USA vädrar morgonluft


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?