1515
Annons

Vårdgrundaren blev utbränd – fick stöd av Daniel Ek

Magnus Liungman är vårdentreprenören som brände ut sig, var sjukskriven i sju månader, och gjorde omstart under hösten. För Di Digital berättar han om stödet från Spotifys Daniel Ek och vikten att våga tala öppet om motgångar.

Magnus Liungman, grundare på det digitala vårdbolaget Doctrin.
Magnus Liungman, grundare på det digitala vårdbolaget Doctrin.Foto:Press

För omvärlden framstod han som en passionerad grundare och vd. Doctrins Magnus Liungman kunde trollbinda vårdgivare, investerare och medarbetare med sin starka övertygelse om vårdens framtid.

”Jag är nog ganska ärlig. Om jag är entusiastisk och passionerad så syns det. Om jag inte är det märks det också”, säger Magnus Liungman i Di Digitals podcast Startup Stories.

Lyssna på hela avsnittet här:

Doctrin startade han 2016 med målet att bygga mjukvara för att förbättra och effektivisera framtidens vård. 

Redan följande år vann han tre av Di Digitals mest prestigefulla pitchtävlingar: Health Tech Pitch Day, samt delfinalen och finalen av Di Startup Tour. Året avslutades med att Doctrin tog in 100 miljoner kronor från samarbetspartnern Capio, samt investerarna Healthcap, Inbox Capital och Norrsken.

I intervjun berättar han om de kickar han fick från framgångarna, men även om känslan av tomhet och utmattning som kunde infinna sig efteråt. 

Övertygad av sin vision gjorde Magnus Liungman ett klassiskt misstag: Han glömde delegera. 

”Som grundare ska man fokusera på de saker man är exceptionellt bra på. Det man bara är lite bättre än andra på ska man delegera. Det är lätt att ha en naiv, egodriven bild av att man är bäst på allt”, säger han i dag.

Under ytan började Magnus Liungmans energidepåer ta slut under 2018. Och i december förra året gick något sönder inombords. Vårdgrundaren ringde sin ordförande och sa att han behövde ”ta några veckor”. Med tiden stod det klart att han han gått in i väggen – och skulle behöva sjukskriva sig i drygt sju månader.

”När det hände mig, så skämdes jag. Jag vågade inte erkänna det för mig själv. Jag satt med Norrskens Niklas Adalberth, som varit så stöttande, och vågade inte riktigt erkänna detta för honom heller”, säger Magnus Liungman.

Stresspåslaget gick i taket när branschtidningen Breakit, i början av 2019, rapporterade att Magnus Liungman lämnat bolaget. Artikeln korrigerades, så att det framgick att han bara ersatts som vd, men den fick honom ändå att känna sig avslöjad. 

Paradoxalt nog var det ur detta mörker som hoppet föddes. Andra bolagsbyggare började höra av sig för att fråga vad som egentligen hänt, och erbjuda sitt stöd. En var Charlotta Tönsgård, tidigare vd för Min Doktor. En annan var Spotifys SPOT -4,60% Dagens utveckling grundare och vd Daniel Ek. 

”Vi sågs och pratade i över en timme. Jag insåg hur många gånger han måste ha ömsat skinn, och vuxit som ledare för att klara sin roll”, säger Magnus Liungman.

En tid senare gick han ut på Facebook och berättade om sin sjukskrivning. Det blev vändpunkten. Öppenheten blev en slags frälsning. 

”Jag kom till en punkt då jag kunde börja äga detta, och stå för det”, säger Magnus Liungman.

Plötsligt satt han på en middag med ett gäng entreprenörer och berättade om sin sjukskrivning.

”Efter middagen kom det fram en kille och viskade att han också var sjukskriven. Jag kände att om jag, genom att berätta om detta, kan få folk att inte behöva känna sig så ensamma som jag gjorde, så skulle det kunna vara något bra”, säger Magnus Liungman. 

Doctrin vinner Di Startup Tour i slutet av 2017. (Magnus Liungman på huk längst fram.)
Doctrin vinner Di Startup Tour i slutet av 2017. (Magnus Liungman på huk längst fram.)

I slutet av sommaren återvände han till Doctrin. Men han tog det ett steg i taget.

”Det finns mycket evidensbaserad forskning på hur man klarar sånt. Första veckorna jobbar man två timmar om dagen, sedan går man upp till fyra timmar. De stressiga bitarna sparar man tills man är tillbaka på 100 procent. I mitt fall var det först i mitten av oktober.”

Lärdomen, att ingen är oumbärlig, är något Magnus Liungman fått bekräftat av kollegorna omkring sig.

”Jag har verkligen fått bevis för min tes. Bolaget nu är tio gånger bättre än när jag blev sjukskriven för tolv månader sedan”, säger han.

Vad är din nya roll?

”Jag ska leda vår internationella expansion. Vi har fått ut väldigt fina resultat från bland annat ett test vid Capios vårdcentral Ringen i Stockholm, som publicerats i den största tidningen för privata vårdgivare globalt sett. Bara de senaste veckorna ser vi ett stort intresse från de största vårdgivarna i världen kring vår plattform.”

Hur ser expansionen ut?

”Vi finns i tre länder i dag och ska snart gå in i två till. Nästa stora land blir Storbritannien.”

Ni har gasat fort. 2018 omsatte ni 16 Mkr med en förlust på 49 Mkr. Hur gick det 2019? 

”Intäkterna har nästan dubblats, vi har minskat våra förluster. Vi ska genomföra en ny finansieringsrunda under våren som ska ta oss till lönsamhet.”

Lyssna på fler avsnitt av Di Digitals intervjupodd Startup Stories här.


Innehåll från SavelendAnnons

Starta året med en ny vana: Få dina sparpengar att växa utan ansträngning

Återigen är januari här, månaden som både betraktas som årets fattigaste och ett startskott för nya löften. Sparplattformen SaveLend vill uppmuntra alla att använda det nya året till att se över sitt sparande och ta tillfället i akt att bygga en stabil ekonomisk grund. I stället för att låta dina pengar ligga sovandes på ett sparkonto utan ränta kan SaveLend hjälpa dig att sätta sparpengarna i arbete – och skapa möjlighet för dem att växa.

Ett nytt år är här och för många markerar det en möjlighet att börja med, eller återuppta, olika goda vanor. Att komma i gång med träningen eller ge upp tobak är nog några av de allra vanligaste nyårslöftena men 2022 kan också bli året du börjar satsa på ditt sparande, på riktigt. Många har idag stora summor pengar på vanliga sparkonton till nollränta, helt utan avkastning. Det är precis lika ineffektivt som att stoppa pengar i madrassen, menar Ludwig Pettersson, vd på SaveLend.

– Riksbanken har som uppgift att hålla inflationen på runt 2 procent per år så faktum är att dina sparpengar tappar köpkraft med tiden om de ligger vilande. Du bör i stället se till att placera pengarna där de jobbar och levererar avkastning. 

Steg ett är helt enkelt att komma i gång med det aktiva sparandet och det kan göras på många olika sätt, du kan till exempel köpa aktier och fonder, investera i råvaror eller spara i krediter. Nästa steg är att se till att du har en plan framåt, förklarar Ludwig Pettersson. En annan viktig faktor för ett framgångsrikt sparande är nämligen att spara varje månad, över tid. På så vis investerar man i alla konjunkturer och slipper tänka på att försöka förutse marknaden.

En naturlig diversifiering

Idén till SaveLend föddes 2014 ur viljan att erbjuda en sparform som står utanför aktiemarknadens dagliga svängningar och som ger grund för stabil avkastning. Krediter är en välkänd och beprövad investeringsform som tack vare teknikens utveckling numera kan erbjudas till alla. Genom att dela upp kapitalet på många olika krediter och kredittyper når man också en naturlig diversifiering då risken delas upp både sett till koncentration per kredit och kredittyper – så som företagslån, fastighetskrediter, konsumentlån och liknande. Det är också en sparform som inte kräver några förkunskaper eller stora startkapital. 

– Att spara i krediter skapar ett naturligt kassaflöde med ränteutbetalningar vid olika tillfällen och tider så att pengar fortsätter att ticka in. Och sedan får man ränta-på-ränta-effekten på det, säger Ludwig.  

Lägre risk

Han understryker att samtliga krediter hos SaveLend omfattas av en noggrann kreditkontroll och att krediter som tillgångsslag generellt har lägre risk än aktier. Trots detta ska krediter inte heller utgöra hela sparportföljen utan det är alltid viktigt att säkerställa en bra bredd så att man sprider sina risker. Avkastning och risk går hand i hand och man ska vara medveten om att en möjlighet till hög avkastning också innebär en hög risk. Du måste därför fundera på hur planen för ditt eget sparande ser ut. 

– Krediter bör vara en självklar del av varje sparportfölj för att skapa en bra diversifiering mellan både tillgångsslag och risknivåer. Vår målavkastning ligger på 7–9 procent per år, och under de senaste tolv månaderna nådde vi 8,92 procents avkastning efter avgifter och kreditförluster. 

Möter både nya och erfarna sparare

SaveLends plattform är utformad för att möta behovet hos alla typer av sparare. Från nybörjarsparare, som förstår att pengar behöver aktiveras men inte har något större intresse av att hålla koll på att köpa och sälja. Till de mer erfarna och kapitalstarka investerarna som vill ha en större bredd i portföljen och en tryggare investeringsgrund att stå på. 

– Vår investeringsmotor SmartInvest möjliggör ett helt automatiskt sparande i krediter vilket gör att vi kan möta de med lite mindre kapital som bara vill komma i gång och aktivera sitt kapital. Samtidigt kan de mer erfarna investerarna engagera sig mer i plattformen och göra egna inställningar för att få den spridning de vill ha i olika kredittyper samt bestämma exakt koncentration av kapital per kredit, avslutar Ludwig Pettersson. 

Kom i gång idag på Savelend.se 

 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?