Hoppa till innehållet

Annons

Vägskäl för svenska miljardbolaget – kan gå till USA-börsen

Svenska Snow Software, som hjälper företag att hantera sina mjukvarulicenser, omsätter i dag över 1 miljard kronor. Enligt analytiker som Di varit i kontakt med lär en notering eller försäljning i USA vara på agendan under det närmsta året. ”Vi har absolut blivit tillräckligt stora för att en börsnotering ska vara ett tänkbart alternativ”, säger vd:n Vishal Rao.

Snow Softwares vd Vishal Rao och bolagets grundare Axel Kling.
Snow Softwares vd Vishal Rao och bolagets grundare Axel Kling.Foto: Press och Claes-Göran Flinck (Di).

Det svenska bolaget Snow Softwares affärsidé kretsar kring att bringa ordning i företags alla olika tekniklicenser. Tanken är att optimera användningen av externa program och hjälpa kundföretagen att enbart betala för det som faktiskt används. Snow Software grundades för över 20 år sedan av Axel Kling och har i dag fler än 4.000 företag och organisationer på kundlistan globalt.

”Snow Software har länge varit den tydliga marknadsledaren inom mjukvaruhantering, men under de senaste åren har vi gått igenom en stor transformation och börjat applicera våra kunskaper på alla teknologier: allt från hårdvara till mjukvara till molntjänster. Vi vill bygga en enda bildskärm som ger företagen en djup överblick av hela sitt it-landskap”, säger vd:n Vishal Rao i en intervju med Di.

Under 2019, bolagets senast redovisade räkenskapsår, uppgick omsättningen till nästan 1,2 miljarder kronor medan minusresultatet på sista raden skrevs till 198 miljoner kronor. Bolaget har successivt börjat ställa om sin affärsmodell från engångsförsäljning till en prenumerationsmodell, vilket ger mer återkommande intäkter, och blev i fjol även lönsamt enligt vd:n. 

”Vi står på en mycket stark finansiell grund. Jag är glad att vi överträffade våra lönsamhets- och kassaflödesmål i fjol. I vår bransch är det väldigt ovanligt att företag klarar av att kombinera tillväxt med lönsamhet. Vår produkt passade bra in på marknaden i fjol, eftersom företag behövde ta ännu mer kontroll över sina kostnader och investeringar i teknik på grund av coronapandemin”, säger Vishal Rao.

Största ägare i Snow Software är i dag det europeiska riskkapitalbolaget Vitruvian med 26,5 procent av aktierna, följt av grundaren Axel Kling samt Sumeru Equity Partners och Ontario Pension Board. Under 2019 säkrade bolaget även en fast kredit om ungefär 765 Mkr hos amerikanska Blackrock, världens största kapitalförvaltare, enligt dokument som Di tagit del av. Det ersatte en tidigare lånefinansiering från Silicon Valley Bank.

”I år har vi aggressiva planer att investera i vår teknikutveckling. Tanken var att göra den här satsningen redan i fjol, men vi omvärderade strategin när coronapandemin bröt ut. Men vi har en väldigt stöttande investerargrupp och det finns goda möjligheter att få tillgång till extra kapital”, säger Vishal Rao.

Snow Softwares plattform ska framöver rent tekniskt föras över helt till molnet, enligt den populära ”Saas-modellen”. I slutet av 2019 köpte det svenska bolaget upp sin kanadensiska branschkollega Embotics. Köpesumman uppgick till nästan exakt en halv miljard kronor, enligt handlingar som Di tagit del av. 

Redan 2015 talade grundaren Axel Kling om en internationell börsnotering för Snow Software inom tre år. Men det blev inte av, i stället tog bolaget in nästan 1,1 miljarder kronor i nytt kapital på den privata marknaden under 2017. Nu pekar dock en del på att en ägarförändring kan vara på gång. 

Andreas von Buchwald är grundare och vd på analysbyrån Nordic Knowledge Partners med bas i Köpenhamn.

”Vi har ingen vetskap om att en process har inletts. Men några av våra källor nära Vitruvian har sagt att en börsnotering under 2021 eller 2022 är ett hett ämne”‚ säger han till Di.

Men ett annat, kanske ännu hetare alternativ, är en försäljning. Det är troligt att ägarna jobbar utifrån parallella spår.

”I mars pekade en av våra källor ut en amerikansk strategisk köpare som den mest logiska vägen till exit för Vitruvian. Snow Software har en stark kundbas och mycket tillväxtpotential i USA”, säger Andreas von Buchwald.

Det är oklart vilken värdering som ägarna skulle begära vid en potentiell börsnotering eller försäljning. Vid den senaste nyemissionen 2017 värderades Snow Software till 4,2 miljarder kronor, med det nya kapitaltillskottet inräknat.

Kommer ni att gå till börsen under det närmsta året?

”Med årligen återkommande intäkter över 100 miljoner dollar och en lönsam affär, har vi absolut blivit tillräckligt stora för att en börsnotering ska vara ett tänkbart alternativ. Internt har jag dock varit väldigt tydlig med att en börsnotering inte är ett mål, utan bara en milstolpe, om det nu skulle ske. Våra investerare är också väldigt tålmodiga och trycker inte på för en exit”, säger Vishal Rao.

Men samtidigt är aptiten på för mjukvaruföretag väldigt stor just nu på börsen, lockar det inte att ta chansen?

”Jag har varit verksam i den här branschen i över 20 år och olika cykler kommer alltid avlösa varandra. Min åsikt är att man bara bör fatta beslut om en börsnotering, och tidpunkten för den, baserat på vad som är bäst för bolaget. För stunden fokuserar vi på att bygga vår affär”, säger Vishal Rao.

Jag antar att en notering i USA ligger närmast, om ni väljer att ta klivet?

”Om och när vi bestämmer oss för en notering så erbjuder den amerikanska kapitalmarknaden attraktiva möjligheter. Men samtidigt stänger vi inga dörrar till andra kapitalmarknaden”, säger han.

Det pågår en konsolidering på mjukvarumarknaden. Hur nära tillhands är en försäljning av bolaget i stället?

”Vi är övertygade om att vi kan bygga ett väldigt stort företag. Därför lägger jag min energi och mitt fokus på att exekvera mot vår strategi, tillsammans med alla anställda. Så nej, vi letar inte efter möjligheter att förvärvas”, säger Vishal Rao.

Snow Software har i dag över 700 anställda globalt, med sitt svenska kontor i Solna utanför Stockholm, och har inte behövt göra några neddragningar under coronapandemin.

”Vi är ett globalt bolag, men våra rötter är svenska och vi ska fortsätta ha en stark närvaro i Sverige på lång sikt. Vi växte upp i Europa och har en stark kundbas där som fortfarande står för en stor del av våra intäkter, men ser samtidigt enorma tillväxtmöjligheter i USA som ju är världens största it-marknad”, säger Vishal Rao.

Innehåll från SoftwareONEAnnons

Anamma AI och förändra spelreglerna

AI inte bara en trend, utan en nödvändighet för företag att överleva och växa. Enligt Henrik Lindblad på SoftwareOne behöver företag omfamna AI för att förändra spelreglerna på dagens digitala marknad.

– Tänk dig en värld där du i naturligt språk kan ställa en fråga till AI om vilken av era kunder som ger er bäst chans att expandera er affär, och få ett svar inom några få sekunder, säger han.

Läs mer om SoftwareOne här 

I en värld där teknologin utvecklas snabbare än någonsin är det avgörande för företag att omfamna förändringen och implementera AI-lösningar. Techbolaget SoftwareOne har tagit ledningen när det gäller att hjälpa företag att förstå och implementera AI-lösningar. De har länge lyft fram vikten av att företag framtidssäkrar sina verksamheter genom att anamma den artificiella intelligensen. Henrik Lindblad, Cloud & AI Specialist, betonar att dagens företags framgång bygger på att omfamna den senaste teknologin. Genom att stödja kunder med molnmigration och modernisering av arbetsprocesser ger SoftwareOne en unik förståelse för hur AI kan omgestalta företagsverksamheten och maximera teknologins fördelar.

– Förbättrad kodskrivning och automatiserade insikter från säljsystem är exempel på hur AI kan förstärka befintliga arbetsflöden. Tänk dig en värld där du enkelt kan fråga AI vilken kund som ger bäst möjlighet att expandera verksamheten och få svar på några sekunder. Produkter som Microsoft Copilot gör denna verklighet möjlig och kommer snart att bli tillgängliga för alla.

Förbättrad kodskrivning förstärker flöden

Genom att modernisera befintliga teknikmiljöer och använda AI för att skapa mervärde menar han att företag kan uppnå ökad effektivitet och framgång.

– Enligt undersökningar som har gjorts kommer tre fjärdedelar av det värde som generativ AI kan skapa att vara inom områdena kundrelationer, marknadsföring, försäljning och R&D. Tidiga uppskattningar indikerar till och med möjligheten att effektivisera 60–70 procent av en anställds tid med AI.

Företag som anammar AI förbättrar sina produkter och tjänster, medan de som inte gör det riskerar att tappa mark och stagnera. Dessutom kan de förlora talanger till konkurrenter med en mer framåtsträvande teknologisk arbetsmiljö. Henrik konstaterar att man för att kunna komma igång med och genomföra en lyckad AI-transformation behöver stöd från flera olika delar av verksamheten. 

– Man behöver någon med god kunskap om ”var skon klämmer” för att förstå var den artificiella intelligensen kan göra störst skillnad i företaget. Därefter behöver man blanda in diverse beslutsfattare och produktägare för att driva igenom projektet, och förstås säkerställa att övriga medarbetare har tillräcklig kunskap om förändringarna som sker. 

”AI är inte en magisk lösning”

Likt andra processer betonar han att det första steget är att ha en idé eller vision: AI är inte en magisk lösning som löser alla problem, så en realistisk idé och tydliga delmål är nödvändiga.

– En samarbetspartner som kan översätta idén till en prototyp och slutlig produkt är ofta avgörande. Här spelar SoftwareOne en viktig roll. Vi kan hjälpa er att förverkliga era AI-idéer och skapa en mer dynamisk och responsiv arbetsmiljö, vilket öppnar upp nya affärsmöjligheter och hjälper er att förändra spelreglerna i er organisation.

Läs mer om SoftwareOnes AI-satsning här 

 

Mer från SoftwareONE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SoftwareONE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera