1515
Annons

Våg av id-kapningar på Amazon

En säkerhetsbrist har gjort att bedragare med hjälp av personnummer kunnat beställa produkter från Amazon mot faktura, rapporterar SvD. Totalt har det kommit in nära 900 anmälningar till polisen. 

En gärningsman hade lyckats beställa för 60.000 kronor och lyckats plocka upp en del paket.

Arbetare på ett av Amazons lager i Tyskland.
Arbetare på ett av Amazons lager i Tyskland.Foto:Jens Meyer

Amerikanska e-handelsjätten fick något av en trög start i Sverige för drygt ett år sedan. De felaktiga direktöversättningarna blev samtidigt en snackis.

Tidigare i höst lanserade bolaget sin premiumtjänst Amazon Prime med fria leveranser för att växla upp sin försäljning i landet.

Läs mer: Amazon firar ett år i Sverige – experten tror på dominans 

Nu rapporterar dock SvD om att bedragare har kunnat beställa varor som fakturerats andra personer. Problemet blev så pass utbrett att Postnord satte upp en egen utredning av problemet och lyckades fånga bedragare på bar gärning.

Genom att använda andras personnummer, namn och adress har bedragarna bett om att paket lämnas utanför dörren och sedan plockat upp dem efter avisering.

”Generellt i Amazon-fallen handlar det om att de inte krävde någon som helst legitimering överhuvudtaget”, säger Malin Thorsén, utredare vid polisen som utrett ett av dessa fall, till SvD.

Enligt handlingar som SvD begärt ut från polisen nämns Amazon i nästan 900 identitetsbedrägerier under perioden 1 oktober 2020–31 september 2021. Det är att jämföra med att det under samma period i snitt kom in totalt 1.000 anmälningar om identitetsbedrägerier per månad.

De flesta anmälningarna skedde i januari 2021. Sedan ska Amazon ha täppt till säkerhetshålet. 

Läs mer: Ny rapport: Bara två av tio svenskar har handlat på Amazon


Innehåll från IMPACTAnnons

Sverige slår både Norge och Danmark – enligt ny rapport från Omnichannel

Nya siffror från Omnichannel Index visar att svenska företag erbjuder bäst kundupplevelser både i butik och online. Den nya undersökningen mäter hur nordiska butikskedjor erbjuder kundupplevelser efter Omnichannels modell. Vinnarna i mätningen kommer att presenteas på ett stort event i Stockholm den 6e september där ledande profiler från bland annat IKEA, Lindex och LEGO kommer delta.

The OmniChannel Index är Nordens största undersökning när det kommer till att mäta butikers kundupplevelser både digitalt och i butik. 

Även om många butikskedjor har utvecklat och förbättrat kundupplevelsen under Corona-pandemin visar undersökningen att det fortfarande finns förbättringsmöjligheter hos de Nordiska butikskedjorna. Omnichannel Index mäter hur 277 butiker runtom i Norden presterar på 65 punkter kopplat till kundupplevelsen i fysiska och digitala kanaler. 

Studien visar bland annat att endast 34 procent av butikerna erbjuder click & collect-tjänster, trots att detta under pandemin har blivit något som kunderna förväntar sig. Undersökningen visar även att endast 9 procent av butikerna erbjuder självbetjäningsskärmar och 13 procent erbjuder ”endless aisles” där kunder erbjuds att se och beställa det kompletta sortimentet direkt i butiken.

Hållbarhet inom handel – ”all hype, no action”

Det är tredje gången som studien publiceras och nytt för i år blir att mätningen även undersöker detaljhandelns erbjudande inom hållbarhet. 

– Trots att kundupplevelser och miljömedvetenhet är heta ämnen visar våra siffror på att detta inte implementeras i praktiken, säger Kristoffer Okkels, Marketing Director på IMPACT. 

Till exempel visar studien att 22 procent av butikerna följer FNs hållbarhetsmål. Studien visar även att endast 19 procent av dem låter kunderna filtrera produkter baserat på deras Co2-avtryck. Vidare framgår att endast 3 procent av butikerna erbjuder fossilfria leveransalternativ och endast 2 procent erbjuder hållbar paketering. 

Vinnarna i studien ska presenteras i Stockholm 

Resultaten i Omnichannel Index kommer att presenteras på en gala i Stockholm den 6 september. Eventet är öppet och gratis för företag inom handeln. 

– Vi vill hylla de som gör någonting extra för kundupplevelsen. Det kan handla om allt från fler fraktalternativ till att erbjuda self-service i butik till sina kunder, säger Kristoffer Okkels. 

Denna hyllning sker vid ett event i Stockholm som tar plats den 6e september. Många ledande namn inom handeln kommer vara där och föreläsa, däribland Christian Thor, VP på LEGO och Loek Berendsen, Platform Lead på IKEA. Dessa ledande aktörer kommer även få dela med sig av sina resor mot att uppnå den bästa OmniChannel-upplevelsen för sina kunder.

Eventet kommer inte endast hylla vinnarna, utan kommer även innehålla inspiration och kunskap om hur andra företag kan ta steget till en bättre kundupplevelse och bättre hållbarhetstänk. 

Omnichannel Index arrangeras av e-handelsbyrån IMPACT Commerce som är en av Europas ledande konsulter inom E-handel. Impact har under många år hjälpt butiker och handlare och e-handelsföretag att förbättra sina kundupplevelser genom att erbjuda rådgivning och teksnika lösningar. Uppdragsgivarna består av allt från Arla till Filippa K, Plantagen, Ganni och listan utökas ständigt. 

Eventet är gratis och tillgängligt för aktörer inom handel. Läs mer och registrera dig på: www.omnichannelindex.com  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med IMPACT och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?