1515
Annons

Utvecklare från 43 länder sökte till Stugan

Programmerare från 43 länder har sökt till årets upplaga av spelinkubatorn Stugan, med spelgurun Tommy Palm i spetsen. Totalt har man tagit in dubbelt så många ansökningar som i fjol.

Nya "Stugan" - är mycket riktigt en stuga, belägen i Bjursås i Falun. Projektet leds av Jana Karlikova.
Nya "Stugan" - är mycket riktigt en stuga, belägen i Bjursås i Falun. Projektet leds av Jana Karlikova.Foto:Stugan

Spelinkubatorn Stugan fick i fjol stor uppmärksamt i internationella medier. Bland annat besöktes den av Wall Street Journal, som rapporterade från skogen vid sjön utanför Falun.

Då samlades 23 unga spelutvecklare från hela världen i en stuga för två månader av intensivt kodande. I februari släpptes det första spelet från Stugan, pusselspelet Prism för Ipad, i skarp version.

Vi fick dubbelt så många ansökningar som förra året.

Nu är det dags igen. Under onsdagen gick arrangörerna ut och berättade att den nya stugan ligger i Bjursås i Falun, inte långt från den förra. Vintertid är Bjursås är en populär skidort. Under sommarhalvåret är området främst känt för sitt vackra landskap och sjön Bjursen, som den nya spelinkubatorn får utsikt över.

Ansökningar har kommit in från 43 länder i hela världen till årets program som löper under sju veckor mellan den 8 juli och den 27 augusti.

”Vi fick dubbelt så många ansökningar som förra året, med en aldrig tidigare skådad nivå av kvalitet. Vi går nu noggrant igenom ansökningarna för att välja de sista deltagarna", säger Jana Karlikova, som är chef för Stugan, parallellt med sitt jobb på Sting, Stockholm Innovation & Growth.

Läs mer: Spelinkubatorn Stugan gör comeback med Minecraft-chefen som partner

I likhet med i fjol ska 20 spelutvecklare samlas för att under sju veckor ta fram spel. Gruppen arbetar inledningsvis i små team på 1–3 personer, enligt Karlikova. Alla utgifter är betalda och programmerarna får stöd i form av gästföreläsare, workshops och mentorer.

Tre av projektets eldsjälar är Oskar Burman, chef på Rovio Stockholm, Tommy Palm, vd och grundare på Resolution Games och Karl Magnus Troedsson, strategichef på Dice moderbolag Electronic Arts (EA)

Tre mentorer: Tommy Palm, Karl Magnus Troedsson och Oskar Burman.

”Tommy och Oscar grundade Stugan och är engagerade både som sponsorer och mentorer. De kommer att vara på plats vid flera tillfällen i sommar och ge feedback till de olika teamen. Även Karl Magnus Troedsson är sponsor och mentor. Han var med i tre dagar i fjol”, säger Jana Karlikova, som är den enda person som är anställd för att jobba med projektet.

Läs mer: Därför älskar riskkapitalbolagen Tommy Palm

Även andra nyckelpersoner från spelbolagen DICE, Good Bye Kansas, Mojang, Resolution Games, Avalanche Studios, Snowprint Studios, med mera, ska besöka spelinkubatorn för att föreläsa och hålla workshops kring sina respektive fokusområden.

Stugan är en icke-vinstdrivande organisation som fungerar som ett årligt återkommande acceleratorprogram för unga programmerare. Namnet anspelar på Sveriges första kommersiella datorspel som lanserades 1978.


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?