Göteborgsbolaget Envue Technologies har valts ut att delta i Di Digitals pitchtävling på eventet Female Founders den 30 november.
Envues medgrundare och vd Ellen Andréasson tänkte länge att hon skulle bli läkare. När hon undersökte yrket närmare förstod hon att det inte var rätt väg för henne. Istället valde hon att läsa bioteknik på Chalmers, men under åren där blev det tydligt att hon inte ville jobba på labb eller doktorera. Hon intresserade sig mer för kommersialiseringen av forskning.
”Jag ville kombinera mitt intresse för hälsa, sjukdomar och att rädda liv, men i en ledarskapsroll där jag jobbar mer med affärsutveckling. Vara bryggan mellan forskningen och marknaden”, säger Ellen Andréasson.
Under studierna engagerade hon sig i hållbarhetsfrågor hos organisation Ingenjörer utan gränser och jobbade som studentmarknadsförare hos branschföreningen Sveriges ingenjörer. Hon har även varit mentor och projektledare i olika konstellationer och engagerat sig i Pepp, en organisation som arbetar för att bredda bilden av teknik och lyfta kvinnliga förebilder.
I fjol tog hon examen och blev både Årets student på Chalmers och kom tvåa i årets tech-tjej, ett pris som Microsoft delar ut. All exponering gav ringar på vattnet. Hon fick flera jobberbjudanden, men när hon blev tipsad om ett utannonserat jobb på Envue som affärsutvecklare kändes det rätt. Det bygger på forskningen kring en metod som har stor potential att accelerera läkemedelsforskning genom ett nytt instrument.
Bolaget startades 2020, men hade legat lite på is då medgrundarna i Envue som ligger bakom tekniken forskar på heltid. Forskningsprojektet pågick i tre-fyra år innan Envue startades och finansierades av Stiftelsen för strategisk forskning och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Forskningsprojektet pågick i tre-fyra år innan Envue startades och finansierades av Stiftelsen för strategisk forskning och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.
Ellen Andréasson fick jobbet på Envue, och efter att ha drivit bolaget framåt är hon i dag medgrundare, delägare och vd.
”Vi utvecklar en ny metod för att studera biologiska nanoobjekt, vilket innebär studera och analysera livets minsta byggstenar, biomolekylerna som används inom läkemedels- och vaccinutveckling. Vår patentsökta mikroskopsteknik är ett verktyg för forskare att ta fram framtidens nya läkemedel och vaccin.”
Forskare studerar biomolekyler, som proteiner, DNA och RNA (en makromolekyl som finns i alla levande organismer), men de är så små och måste färgas in för att man ska se dem.
”Biomolekylerna färgas oftast in, då behövs en stor synlig markör för att se proteinet, men oavsett vad man än studerar vill man göra det i så naturlig form som möjligt. Med vår teknik behöver man ingen markör eller modifiering. Det kan spara både tid och resurser, och ger också mer detaljerad, tillförlitlig och helt ny data.”
Med Envues mätinstrument kan forskningen gå snabbare. Det består av en unik kombination av hårdvara, nanochip och en analytisk mjukvara baserad på maskininlärning.
”Vi är i ett tidigt skede, men har ändå kommit en bit. Vi har en prototyp som ska ut till vår första kund i nästa vecka. Det är en stor milstolpe att få ut ett instrument till kund så tidigt i utvecklingen”, säger Ellen Andréasson.
Möjliga kunder för Envue är universitet, forskningsinstitut och på längre sikt läkemedelsindustrin. Den första fakturan är redan skickad.
Hittills har bolagets utveckling finansierats av pengar från Vinnova, Västra Götalandsregionen och ägarkapital, och nyligen godkändes bolaget för Vinnovas innovativa startups-bidrag på runt 1 miljon kronor.
Nu jobbar Ellen Andréasson och hennes kollega David Albinsson, som är CTO, med finansiering och utveckling för att prototypen ska bli en global produkt.
Läs om fler av bolagen som ska vara med på Female Founders i Stockholm:
Scalinq: Utvecklar ”moderkort” för kvantdatorer – hittat flaskhals
Kliently: De vill demokratisera tillgången till juridik
Endbright: Skilsmässoentreprenören tog hem segern i Female Founders i Skåne
Meela: En algoritm ska hjälpa kvinnor att hitta rätt terapeut
Noui: Vill ge värdighet och frihet med pryl för inkontinens