Annons

Utvecklar teknik för att snabbare få fram vacciner

Deeptech-bolaget Envue Technologies nya mikroskopsteknik kan accelerera utvecklingen av mediciner och vaccin.

”Vi utvecklar en ny metod för att studera biologiska nanoobjekt”, säger Ellen Andréasson, vd och medgrundare av Envue Technologies.

Hon deltar i pitchtävlingen på årets Female Founders.

Göteborgsbolaget Envue Technologies har valts ut att delta i Di Digitals pitchtävling på eventet Female Founders den 30 november.

Envues medgrundare och vd Ellen Andréasson tänkte länge att hon skulle bli läkare. När hon undersökte yrket närmare förstod hon att det inte var rätt väg för henne. Istället valde hon att läsa bioteknik på Chalmers, men under åren där blev det tydligt att hon inte ville jobba på labb eller doktorera. Hon intresserade sig mer för kommersialiseringen av forskning.

”Jag ville kombinera mitt intresse för hälsa, sjukdomar och att rädda liv, men i en ledarskapsroll där jag jobbar mer med affärsutveckling. Vara bryggan mellan forskningen och marknaden”, säger Ellen Andréasson.

Under studierna engagerade hon sig i hållbarhetsfrågor hos organisation Ingenjörer utan gränser och jobbade som studentmarknadsförare hos branschföreningen Sveriges ingenjörer. Hon har även varit mentor och projektledare i olika konstellationer och engagerat sig i Pepp, en organisation som arbetar för att bredda bilden av teknik och lyfta kvinnliga förebilder.

I fjol tog hon examen och blev både Årets student på Chalmers och kom tvåa i årets tech-tjej, ett pris som Microsoft delar ut. All exponering gav ringar på vattnet. Hon fick flera jobberbjudanden, men när hon blev tipsad om ett utannonserat jobb på Envue som affärsutvecklare kändes det rätt. Det bygger på forskningen kring en metod som har stor potential att accelerera läkemedelsforskning genom ett nytt instrument.

Bolaget startades 2020, men hade legat lite på is då medgrundarna i Envue som ligger bakom tekniken forskar på heltid. Forskningsprojektet pågick i tre-fyra år innan Envue startades och finansierades av Stiftelsen för strategisk forskning och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Envues medgrundare (från vänster): David Albinsson, teknisk chef, Joachim Fritzsche, forskare inom kemisk fysik, vd:n Ellen Andréasson och forskaren Christoph Langhammer, professor i kemisk fysik, som startade projektet. Forskaren Barbora Spackova är inte på bild.
Envues medgrundare (från vänster): David Albinsson, teknisk chef, Joachim Fritzsche, forskare inom kemisk fysik, vd:n Ellen Andréasson och forskaren Christoph Langhammer, professor i kemisk fysik, som startade projektet. Forskaren Barbora Spackova är inte på bild.Foto:Malin Arnesson

Forskningsprojektet pågick i tre-fyra år innan Envue startades och finansierades av Stiftelsen för strategisk forskning och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Ellen Andréasson fick jobbet på Envue, och efter att ha drivit bolaget framåt är hon i dag medgrundare, delägare och vd.

”Vi utvecklar en ny metod för att studera biologiska nanoobjekt, vilket innebär studera och analysera livets minsta byggstenar, biomolekylerna som används inom läkemedels- och vaccinutveckling. Vår patentsökta mikroskopsteknik är ett verktyg för forskare att ta fram framtidens nya läkemedel och vaccin.”

Forskare studerar biomolekyler, som proteiner, DNA och RNA (en makromolekyl som finns i alla levande organismer), men de är så små och måste färgas in för att man ska se dem.

”Biomolekylerna färgas oftast in, då behövs en stor synlig markör för att se proteinet, men oavsett vad man än studerar vill man göra det i så naturlig form som möjligt. Med vår teknik behöver man ingen markör eller modifiering. Det kan spara både tid och resurser, och ger också mer detaljerad, tillförlitlig och helt ny data.”

Med Envues mätinstrument kan forskningen gå snabbare. Det består av en unik kombination av hårdvara, nanochip och en analytisk mjukvara baserad på maskininlärning.

”Vi är i ett tidigt skede, men har ändå kommit en bit. Vi har en prototyp som ska ut till vår första kund i nästa vecka. Det är en stor milstolpe att få ut ett instrument till kund så tidigt i utvecklingen”, säger Ellen Andréasson.

Möjliga kunder för Envue är universitet, forskningsinstitut och på längre sikt läkemedelsindustrin. Den första fakturan är redan skickad.

Hittills har bolagets utveckling finansierats av pengar från Vinnova, Västra Götalandsregionen och ägarkapital, och nyligen godkändes bolaget för Vinnovas innovativa startups-bidrag på runt 1 miljon kronor.

Nu jobbar Ellen Andréasson och hennes kollega David Albinsson, som är CTO, med finansiering och utveckling för att prototypen ska bli en global produkt.

Läs om fler av bolagen som ska vara med på Female Founders i Stockholm:
Scalinq:
Utvecklar ”moderkort” för kvantdatorer – hittat flaskhals
Kliently:
De vill demokratisera tillgången till juridik
Endbright:
Skilsmässoentreprenören tog hem segern i Female Founders i Skåne
Meela:
En algoritm ska hjälpa kvinnor att hitta rätt terapeut
Noui
: Vill ge värdighet och frihet med pryl för inkontinens

Innehåll från OxceedAnnons

Nytt succéår trots osäker omvärld – Fortsatt tillväxt för SaaS-bolaget Oxceed

Elif Schmidt, VD, Oxceed.
Elif Schmidt, VD, Oxceed.

När fintech-företaget Oxceed summerar 2022 kan de se tillbaka på ett framgångsrikt år meden ARR-tillväxt som landar på 74 procent, god omsättning och flera nya funktioner. Bakom bedriften ligger lyckade partnerskap, ambitionen att alltid ligga i framkant och en produkt som ligger rätt i tiden.

– Allt fler företag vill bort från att sköta den finansiella rapporteringen i Excel, framförallt för att minimera risken för fel, men också för att det är enkelt och sparar tid, säger Elif Schmidt, VD. 

Oxceed erbjuder en molntjänst för företag som ger dem möjlighet att få en tydlig överblick av sin ekonomi i realtid. Genom att koppla sitt bokföringssystem med Oxceed kan företag förenkla sin finansiella rapportering, budgetering och uppföljning. På senare tid har intresset för tjänsten ökat kraftigt. 

Under 2022 har bolaget lagt extra tyngd på att vidareutveckla och förbättra sina lösningar för företag, koncerner och redovisningsbyråer. Det innebär dels en fördjupad funktionalitet inom koncernrapportering, projektbudgetering och avancerade nyckeltal, men även ett breddat erbjudande gentemot redovisningsbyråer. 

Läs också: Techbolaget fick bättre finansiell överblick 

Stark efterfrågan visar på relevant lösning i tuffa tider

Den vässade produktportföljen, tillsammans med ett ökat behov av effektivare rapportering bland företag, har gjort att 2022 summeras som ett av de bästa åren i bolagets historia.

– Vi är glada över att arbetet som vi har lagt ned på att förbättra våra tjänster har tagits emot så positivt. Det är tydligt att intresset från företag, som vill automatisera sin rapportering, spara tid i den finansiella uppföljningen och enkelt kunna bevaka sina nyckeltal, har ökat. Samtidigt ser vi också att vår churn har minskat stadigt, vilket är ett tecken på allt nöjdare kunder, säger Elif Schmidt och fortsätter:

– Vår lösning behövs inte bara när det går bra, utan minst lika mycket när det går sämre för ekonomin. Då blir det extra kritiskt att snabbt kunna se avvikelser och på så sätt få möjlighet att agera snabbt. 

Läs mer: Ehandelsbolaget kapar kostnader med automatisk rapportering 

Fortsatt satsning på tillväxt och nya rekryteringar

Under 2022 har Oxceed förstärkt sina partnerskap, där deras lösning bland annat utgör ett centralt verktyg i redovisningsbyrån Grant Thorntons rapportering och rådgivning gentemot sina kunder. Oxceed är numera också en integrerad del av banken SEB:s företagserbjudande vilket innebär att deras företagskunder enkelt kan koppla på tjänsten ”Finansiell överblick” i Business Arena (tidigare internetbanken). 

Läs mer: Grant Thornton väljer Oxceed för budget och månadsrapportering 

Efter ett starkt 2022 inleder Oxceed det nya året precis som det avslutades: Full fart framåt med fokus på att fortsätta att växa genom att vässa på sina kunderbjudanden och stärka upp teamet med nya rekryteringar. 

– Vår målsättning framöver är glasklar, vi ska bibehålla samma tillväxttakt som vi haft tidigare. Det kommer att bli ett spännande år, avslutar Elif Schmidt. 

 

Mer från Oxceed

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oxceed och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera