1515

Utvecklar teknik för att matcha läkemedel med cancerpatienter – tar in 900 miljoner

Det svensk-amerikanska Lundabolaget Acrivon har tagit fram en teknikplattform för att matcha rätt mediciner med rätt cancerpatienter.

”Vi kan komma in sent där läkemedel har misslyckats, för att man inte kan identifiera vem som har nytta av dem”, säger medgrundaren och chefen för den svenska verksamheten Kristina Masson.

Cancerforskaren Kristina Masson är medgrundare av Acrivon Therapeutics och Acrivon AB. Ordet Acrivon betyder precision.
Cancerforskaren Kristina Masson är medgrundare av Acrivon Therapeutics och Acrivon AB. Ordet Acrivon betyder precision.

Tänk dig en medicin som har tagits fram för att behandla en viss typ av cancer hos en viss typ av patient. Men att den patienten inte är så lätt att hitta och läkemedlet därför läggs på hyllan. Det har Acrivon Therapeutics hittat en metod för att lösa på ett effektivt sätt.

Bioteknikbolaget har utvecklat en teknikplattform för så kallade precisionsläkemedel. Den kan användas för att i ett tidigt skede identifiera cancerpatienter som svarar positivt på ett visst läkemedel och på så sätt hjälpa fler.

Acrivon Therapeutics, med bas i Boston, grundades 2018 av cancerforskarna Peter Blume-Jensen och Kristina Masson, båda operativa inom bolaget, och av Jesper Olsen som är akademisk medgrundare.

Bolaget har också ett svenskt dotterbolag, Acrivon AB med bas i Lund, som startades 2017 av Kristina Masson och Peter Blume-Jensen. Det svenska och det amerikanska bolaget jobbar tillsammans som en enhet för att utveckla teknikplattformen, som går under namnet AP3 – Acrivon Predictive Precision Proteomics, och för att koppla den till olika läkemedel som bolaget även utvecklar själva.

”Vår strategi har varit att bygga det svenska dotterbolaget kring lokal expertis och välutvecklad infrastruktur. Vi är en del av Smile Incubator i Medicon Village i Lund och nära vår medgrundare professor Jesper Olsen vid Köpenhamns universitet. Dessa har varit starkt bidragande faktorer till vår framgång”, säger Kristina Masson, Sverige-chef för Acrivon.

Hon har sin bas i Lund, medan Peter Blume-Jensen är vd för moderbolaget i Boston. Jesper Olsen är rådgivare till bolagen. Totalt har Acrivon 19 anställda, varav sex i Sverige, samt ett stort antal konsulter.

”Med amerikanska mått mätt är vi ganska små och en del av pengarna kommer att gå till att skala upp bolaget. Vi planerar att anställa ett stort antal personer det kommande året och har påbörjat rekrytering i både Sverige och USA”, säger Kristina Masson.

Hon är just nu i Boston för att sy ihop Acrivons senaste kapitalanskaffning på 100 miljoner dollar, motsvarande nära 900 miljoner kronor. Kristina Masson har tidigare bott i Boston i åtta år, där hon gjorde sin postdoc inom cancer och läkemedelsforskning på Broad Institute of MIT and Harvard i Cambridge, Massachusetts, efter att ha doktorerat på Lunds universitet. Åren innan hon startade Acrivon jobbade hon på det amerikanska läkemedelsbolaget Merrimack.

Kapitalinjektionen är en b-runda som leds av det amerikanska investmentbolaget Wellington Management Company och Surveyor Capital som är ett dotterbolag till hedgefonden Citadel.

Några av de andra nya investerarna är ett antal investerings- och riskkapitalbolag som RA Capital. Perceptive Advisors, Sands Capital, HBM Healthcare Investments, Marshall Wace, HealthCor Management och Acorn Bioventures samt befintliga investerare som Alexandria Venture Investments och Chione Ltd.

Utöver den nya kapitalrundan har Acrivon tagit in totalt 20 miljoner dollar i tidigare investeringar. Pengarna går in i det amerikanska bolaget.

”Pengarna går in i det amerikanska bolaget, men värdet går ju tillbaka till Sverige också och reflekterar även den svenska biotech-industrin. Vi siktar väldigt högt och kommer att anställa fler i den svenska delen, utöka samarbeten och förhoppningsvis bidra till förbättrad cancerbehandling för många patienter”, säger Kristina Masson.

Acrivon tillhandahåller både den tekniska plattformen och själva läkemedlet. Metoden har i dag tre steg och är skräddarsydd till varje enskilt läkemedel: Ett, att analysera stora mängder data för att hitta kallade prediktiva biomarkörer – en indikator för ett visst tillstånd som går att identifiera i blodprov – som avgör om patienter är lämpade för ett visst läkemedel. Två, att utveckla ett läkemedelspecifikt diagnostiskt test som mäter biomarkörer genom att göra en biopsi på patienten före behandling. Och tre, att med hjälp av läkemedel och diagnostiska test behandla patienter i kliniska prövningar.

Hittills har bolaget licensierat ett läkemedel från läkemedelsgiganten Eli Lilly, som ska utvecklas mot bland annat äggstockscancer.

Acrivons plattform och läkemedel har än så länge inte kommersialiserats utan ska genomgå kliniska prövningar framöver. Just läkemedlet från Eli Lilly är redan i fas 2 (totalt 3 faser innan ett läkemedel kan säljas på marknaden reds. anm) och bolaget tittar även på fler läkemedel som har kommit en bit på väg.

”Vi kan komma in med vår metod i en senare fas där läkemedel har misslyckats, för att man inte kan identifiera vem som har nytta av dem. Vår metod är helt oberoende av cancertyp”, säger Kristina Masson.

Läs också: Diabetesbolag plockar in 72 miljoner – hennes pulver ska lösa sjukdomar


Innehåll från BlueBarricadeAnnons

Digitalt ID blir globalt teknologiskt genombrott för blockchain- och AI-bolaget BlueBarricade

Mikael Bramstedt och BlueBarricade är redo för miljardexpansion i och
med skapande av PurpletokenID.
Mikael Bramstedt och BlueBarricade är redo för miljardexpansion i och med skapande av PurpletokenID.

Med hjälp av BlueBarricade-teknologi, samutvecklad med IBM globalt, utvecklas en banbrytande digital identifieringshandling. 

Med tokenisering skapas en unik identitet, PurpleTokenID. Ett globalt ”Bank-ID” om man så vill, men med skillnaden att det används i en digital e-wallet inom många olika områden, såsom banktransaktioner, varor, tjänster, logistikkedjor, företagsprocesser och digitala tillgångar för hela världens befolkning. 

Nu är IT-arkitekten, entreprenören och innovatören Mikael Bramstedt redo för miljardexpansion med sitt svenska Fintech-team. 

Samtidigt har moderskeppet BlueBarricade Blockchain & AI Technology AB i en pågående nyemission emitterat 487 000 aktier á 20,50 EUR styck.

Mikael Bramstedt har tidigare brutit ny mark med bland annat den populära Swish-appen, grundandet av Netgiro som såldes till Digital River Inc. (NASDAQ:DRIV), samt lanserat en banblockchainprodukt på IBM-plattform som i dokumenterade testresultat klarat upp till blixtsnabba 1400 transaktioner per sekund. Han har över 35 års erfarenhet av banksystem och kreditkortsbolag i stordatorer i samarbete med IBM. 

Redo för miljardexpansion med svenskt Fintech-team

Den nya bolagsskapelsen har kapacitet att bli nästa miljardbolag, då marknaden är oändlig för PurpleTokenID med tillhörande e-wallet. Innovationen bygger på befintlig infrastruktur i IBM Mainframe som redan idag används av 95 procent av världens banker, finansinstitut och kreditkortsutgivare. PurpleTokenID kombinerar BlueBarricades blockchainprodukt 1400TPS med IBM:s globala säkerhetssystem. PurpleTokenID kommer att vara tillgänglig globalt via Fortune 500/500 då den säljs och implementeras av HCL Technologies och IBM på redan befintliga IBM-kunder. 

PurpleTokenID – ”global Swish” för alla i världen

Till skillnad från system för företagsidentiteter kan PurpleTokenID också appliceras på privatpersoner för att spåra banktransaktioner, stödja alla logistikkedjor och följa alla industriprocesser samt både skapa och skydda digitala tillgångar, med full transparens och spårbarhet samt automatiserad clearing och settlement.

– PurpleTokenID i form av identifiering och e-wallet används bland annat för att skapa en global version av Swish till jordens fattigaste som inte ens har tillgång till normala bankkonton. Vi vill med vår teknik, tillsammans med HCL och IBM, sätta ett footprint på den globala marknaden för humanitär och socialt rättvis teknik för alla, samtidigt som vi bygger framtidens säkerhets- och identifieringssystem för alla banker med deras redan tagna investering i bagaget, säger Mikael Bramstedt.   

BlueBarricade – världens snabbaste blockchain

Den kapacitet och teknologi som krävs för att skapa ett modernt IT-system för identifiering, spårning och avstämning som lever upp till lagar och regler finns nu tillgänglig i och med BlueBarricades blockchain-produkt 1400TPS. Analysföretaget Gartner har uppskattat det totala marknadsvärdet för blockchain till 3,1 triljoner dollar vid utgången av år 2030.

– Inom företagsvärlden finns direkt affärskritiska processer som kräver hög transaktionshastighet och central lagring i speciella säkerhetszoner. När vi använder oss av central stordatorkapacitet på 1400 blockchaintransaktioner per sekund, eller 120 miljoner transaktioner per dygn, ändras premisserna och gör blockchain tillgänglig för exempelvis bank och finans eller tillverkande industri, säger Mikael Bramstedt.

Läs mer om BlueBarricade här  

 

Mer från BlueBarricade

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BlueBarricade och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?