Annons

Utvecklar ”moderkort” för kvantdatorer – hittat flaskhals

Med Göteborgsbolaget Scalinqs hårdvara kan forskningen och utvecklingen av kvantdatorer gå snabbare.

”Kina lägger dubbelt så mycket pengar på kvantteknik som EU. Eftersom kvantdatorn kommer att förändra så mycket är det viktigt att vi demokratier hänger med i utvecklingen”, säger Lisa Rooth, medgrundare och operativ chef på Scalinq.

Hon är en av sex deltagare i Di Digitals pitchtävling Female Founders 2022.

Lisa Rooth är medgrundare och operativ chef för Scalinq.
Lisa Rooth är medgrundare och operativ chef för Scalinq.

Göteborgsbaserade Scalinq är ett av sex startupbolag som har valts ut att delta i Di Digitals pitchtävling på eventet Female Founders den 30 november

Det var när medgrundaren och den operativa chefen Lisa Rooth läste en master i affärsutveckling på Chalmers som hon kom i kontakt forskare som jobbade med att bygga en svensk storskalig kvantdator i det Wallenbergfinansierade miljardprojektet WACQT. Där träffade hon också sin medgrundare och Scalinqs vd Zaid Saeed.

”Kvantdatorer är i dag lite som vanliga datorer var på 60-talet, stora och inte särskilt användbara för de flesta. Men utvecklingen går snabbt framåt”, säger Lisa Rooth.

En utmaning inom forskningen är dock att hantera ökade antal signaler mellan processorn i kvantdatorn och resterande elektronisk utrustning, vilket började bli en flaskhals. 

”Man kan se det som motsvarigheten till ett moderkort i en vanlig dator. Det som kopplar samman processorn med resten av komponenterna”, säger hon. 

De tre forskarna Giovanna Tancredi, Robert Rehammar och Sandoko Kosen på Chalmers, som i dag också är medgrundare av Scalinq, hittade dock ingen sådan på marknaden och började därför utveckla en själva. 

”Tillsammans undersökte vi den kommersiella potentialen och efter positiv feedback från marknaden för denna typ av lösningar valde vi att starta bolaget tillsammans”, säger Lisa Rooth.

Lisa Rooth (mitten) och Zaid Saeed (höger) har grundat Scalinq tillsammans med Chalmersforskarna Giovanna Tancredi (från vänster), Robert Rehammar och Sandoko Kosen.
Lisa Rooth (mitten) och Zaid Saeed (höger) har grundat Scalinq tillsammans med Chalmersforskarna Giovanna Tancredi (från vänster), Robert Rehammar och Sandoko Kosen.

Det var i slutet av februari i år och sedan har det gått snabbt. I dag har Scalinq ett team på sju personer och har även startat ett dotterbolag i USA. Försäljningen av den första produktserien Linqer har man redan har sålt flera enheter av.

”Det finns ett tydligt gap på marknaden och vi har redan fått in förfrågningar från kunder på fler komponenter.”

Hårdvarulösningen säljer de till aktörer som utvecklar kvantdatorer och målet är att hjälpa forskare att snabba på och förenkla processen. Kunderna är både universitet, forskningsinstitut och företag. 

Den vanligaste frågan Lisa Rooth får är vad man ska använda kvantdatorer till. 

”Det finns en enorm potential inom många industrier, som till exempel att lösa optimeringsproblem inom logistik, utveckla nya mediciner, tillverka bättre batterier och en helt ny sorts kryptering. Kina lägger 15 miljarder dollar (drygt 156 miljarder kronor) på att utveckla den här tekniken, vilket är dubbelt så mycket som EU. Eftersom kvantdatorn kommer att förändra så mycket är det viktigt att vi demokratier hänger med i den utvecklingen”, säger hon.

Hittills har Scalinq vuxit organiskt genom försäljning och innovationsbidrag. Just nu reser man en såddrunda för att utöka teamet inom forskning och utveckling samt försäljning.

”Vi ska växa tillsammans med industrin och hjälpa den att gå från forskning till färdiga funktionella kvantdatorer som vi kan ha användning för.”

Lisa Rooth är civilingenjör från Chalmers och har jobbat för flera olika teknikbolag. Senast var hon konsult i södra Kalifornien, i Orange County, där hon hjälpte nordiska startups och tillväxtbolag att ta sig in på den amerikanska marknaden. Hon flyttade hem under pandemin och började jobba med medgrundarna av Scalinq för ungefär ett år sedan under sin masterutbildning.

”Jag gör många olika saker på Scalinq, men jobbar framför allt med kommersialisering och att gå från forskning till en produkt på marknaden. Mina kollegor och medgrundare är otroligt vassa inom både teknisk utveckling, immateriella rättigheter och affärsutveckling.”

Läs om fler av bolagen som ska vara med på Female Founders i Stockholm:
Envue Technologies:
Utvecklar teknik för att snabbare få fram vacciner
Kliently:
De vill demokratisera tillgången till juridik
Endbright:
Skilsmässoentreprenören tog hem segern i Female Founders i Skåne
Meela:
En algoritm ska hjälpa kvinnor att hitta rätt terapeut
Noui
: Vill ge värdighet och frihet med pryl för inkontinens

Innehåll från Synology IncAnnons

Så kan ditt företag fortsätta utvecklas trots ökade kostnader

Det rådande världsläget i form av bland annat lågkonjunkturen har resulterat i att allt fler företag tvingats lägga stort fokus på ekonomin. En plötslig lågkonjunktur kan skapa en instabilitet som kan vara svår att återhämta sig från och många företag upplever ökade kostnader som kan vara svåra att möta i dessa tuffa tider. 

Samtidigt som arbetslösheten i USA till synes når rekordlåga nivåer ser många företag att deras kostnader fortsätter öka. Att bromsa sitt företags fortsatta utveckling i ett försök att sänka kostnaderna är vanligt, men är enligt Chad Chiang, Managing Director på Synology, vara kontraproduktivt. 

– Även om en lågkonjunktur innebär att projekt läggs på paus, finns det vissa, så som IT- och säkerhetslösningar, som bör expanderas för att säkerställa en fortsatt tillväxt för företagen. 

Att investera i molnbaserade tjänster är relativt vanligt vid en lågkonjunktur, då de ger större kontroll för användaren att antingen skala upp eller ned verksamheten, i samband med hur marknaden ser ut. Chad menar att det viktigaste vid ett eventuellt byte av system bör göras med en långsiktig plan, och med individuella lösningar som faktiskt gynnar verksamheten i längden. 

– Att implementera nya system blir en stor omställning i verksamheten, och bör göras ordentligt och med ett långsiktigt perspektiv som har olika riskfaktorer, såsom lågkonjunktur, i åtanke. Samtidigt bör man göra skiftet gradvis, för att säkerställa både att samtliga delar av verksamheten blir implementerat i det nya systemet och att systemet är byggt för att kunna utvecklas i takt med att tekniken gör det. 

En investering i framtiden

Vikten av att ha en djup förståelse för både kostnads- och värdesystem är vitalt vid en större omställning på en verksamhet – speciellt i åtanke för kostnadsstrukturer som kan påverka hela organisationen. 

– För chefer som ännu inte har kommit på hur de ska skapa transparens och tydlighet kring sina IT-investeringar är det dags att börja. Om detta görs kommer dessa chefer kunna fatta välgrundade beslut som i det långa loppet sänker kostnader, säger Chad. 

Om din organisation ännu inte implementerat och investerat i nya, smidigare processer och system anser Chad att man kan dra nytta av lågkonjunkturen för att påbörja ett kostnadseffektivt system. Genom att ta sig an utvecklingsprogram i en föränderlig marknad finns möjligheten att anpassa system efter de utvecklingsmöjligheter som finns i en föränderlig miljö.

– I utmanande tider bör man öka frekvensen och djupet av antagandet av metoder, stärka anslutnings- och genomförandeförmågan och göra det möjligt för företagen att möta snabbt föränderliga utmaningar, säger Chad och avslutar:

– Det har tidigare visat sig att företag som implementerat denna typ av effektivitetshöjande åtgärder haft möjlighet att minska kostnader för drift och haft möjlighet att automatisera flera projekt som tidigare varit tidskrävande. Så de som oroar sig för konsekvenserna som kommer till följd av en lågkonjunktur bör utveckla nya IT-system som frigör mer tid och minskar kostnader i längden.

Läs mer om Synology här! 

 

Mer från Synology Inc

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Synology Inc och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera