Annons

Utvecklar ”moderkort” för kvantdatorer – hittat flaskhals

Med Göteborgsbolaget Scalinqs hårdvara kan forskningen och utvecklingen av kvantdatorer gå snabbare.

”Kina lägger dubbelt så mycket pengar på kvantteknik som EU. Eftersom kvantdatorn kommer att förändra så mycket är det viktigt att vi demokratier hänger med i utvecklingen”, säger Lisa Rooth, medgrundare och operativ chef på Scalinq.

Hon är en av sex deltagare i Di Digitals pitchtävling Female Founders 2022.

Lisa Rooth är medgrundare och operativ chef för Scalinq.
Lisa Rooth är medgrundare och operativ chef för Scalinq.

Göteborgsbaserade Scalinq är ett av sex startupbolag som har valts ut att delta i Di Digitals pitchtävling på eventet Female Founders den 30 november

Det var när medgrundaren och den operativa chefen Lisa Rooth läste en master i affärsutveckling på Chalmers som hon kom i kontakt forskare som jobbade med att bygga en svensk storskalig kvantdator i det Wallenbergfinansierade miljardprojektet WACQT. Där träffade hon också sin medgrundare och Scalinqs vd Zaid Saeed.

”Kvantdatorer är i dag lite som vanliga datorer var på 60-talet, stora och inte särskilt användbara för de flesta. Men utvecklingen går snabbt framåt”, säger Lisa Rooth.

En utmaning inom forskningen är dock att hantera ökade antal signaler mellan processorn i kvantdatorn och resterande elektronisk utrustning, vilket började bli en flaskhals. 

”Man kan se det som motsvarigheten till ett moderkort i en vanlig dator. Det som kopplar samman processorn med resten av komponenterna”, säger hon. 

De tre forskarna Giovanna Tancredi, Robert Rehammar och Sandoko Kosen på Chalmers, som i dag också är medgrundare av Scalinq, hittade dock ingen sådan på marknaden och började därför utveckla en själva. 

”Tillsammans undersökte vi den kommersiella potentialen och efter positiv feedback från marknaden för denna typ av lösningar valde vi att starta bolaget tillsammans”, säger Lisa Rooth.

Lisa Rooth (mitten) och Zaid Saeed (höger) har grundat Scalinq tillsammans med Chalmersforskarna Giovanna Tancredi (från vänster), Robert Rehammar och Sandoko Kosen.
Lisa Rooth (mitten) och Zaid Saeed (höger) har grundat Scalinq tillsammans med Chalmersforskarna Giovanna Tancredi (från vänster), Robert Rehammar och Sandoko Kosen.

Det var i slutet av februari i år och sedan har det gått snabbt. I dag har Scalinq ett team på sju personer och har även startat ett dotterbolag i USA. Försäljningen av den första produktserien Linqer har man redan har sålt flera enheter av.

”Det finns ett tydligt gap på marknaden och vi har redan fått in förfrågningar från kunder på fler komponenter.”

Hårdvarulösningen säljer de till aktörer som utvecklar kvantdatorer och målet är att hjälpa forskare att snabba på och förenkla processen. Kunderna är både universitet, forskningsinstitut och företag. 

Den vanligaste frågan Lisa Rooth får är vad man ska använda kvantdatorer till. 

”Det finns en enorm potential inom många industrier, som till exempel att lösa optimeringsproblem inom logistik, utveckla nya mediciner, tillverka bättre batterier och en helt ny sorts kryptering. Kina lägger 15 miljarder dollar (drygt 156 miljarder kronor) på att utveckla den här tekniken, vilket är dubbelt så mycket som EU. Eftersom kvantdatorn kommer att förändra så mycket är det viktigt att vi demokratier hänger med i den utvecklingen”, säger hon.

Hittills har Scalinq vuxit organiskt genom försäljning och innovationsbidrag. Just nu reser man en såddrunda för att utöka teamet inom forskning och utveckling samt försäljning.

”Vi ska växa tillsammans med industrin och hjälpa den att gå från forskning till färdiga funktionella kvantdatorer som vi kan ha användning för.”

Lisa Rooth är civilingenjör från Chalmers och har jobbat för flera olika teknikbolag. Senast var hon konsult i södra Kalifornien, i Orange County, där hon hjälpte nordiska startups och tillväxtbolag att ta sig in på den amerikanska marknaden. Hon flyttade hem under pandemin och började jobba med medgrundarna av Scalinq för ungefär ett år sedan under sin masterutbildning.

”Jag gör många olika saker på Scalinq, men jobbar framför allt med kommersialisering och att gå från forskning till en produkt på marknaden. Mina kollegor och medgrundare är otroligt vassa inom både teknisk utveckling, immateriella rättigheter och affärsutveckling.”

Läs om fler av bolagen som ska vara med på Female Founders i Stockholm:
Envue Technologies:
Utvecklar teknik för att snabbare få fram vacciner
Kliently:
De vill demokratisera tillgången till juridik
Endbright:
Skilsmässoentreprenören tog hem segern i Female Founders i Skåne
Meela:
En algoritm ska hjälpa kvinnor att hitta rätt terapeut
Noui
: Vill ge värdighet och frihet med pryl för inkontinens

Innehåll från ZeptagramAnnons

Planerad notering av Zeptagram: ”Musikrättigheter nytt tillgångsslag”

Zeptagrams VD och grundare Christina Löwenström.
Zeptagrams VD och grundare Christina Löwenström.

Zeptagram gör musikrättigheter tillgängliga för musikintresserade investerare och allmänheten. Bolaget genomför en nyemission inför en planerad notering. Musikrättigheter har potential att bli nästa stora tillgångsslag och Zeptagram siktar på att bli en av marknadsledarna.

Zeptagram identifierade i ett tidigt skede möjligheten att förändra musikindustrin med hjälp av blockkedjetekniken. Bolaget har utvecklat två egna plattformar för handel med NFT:er och DNFT:er som hjälper artister att skapa nya intäktsmodeller och tidigarelägga sina intäkter från royalties. Bolaget planerar en notering under nästa år.

Hits som framför av artister som Britney Spears och Justin Bieber

Zeptagrams användare har redan fått möjlighet att köpa musikrättigheter från en rad artister på plattformen, bland annat i några hits som framförs av världskända artister men också ”up-and-coming”-artister som Annyett Royale – som under året har haft topplaceringar på hitlistorna i USA.

– Investerare och fans ges möjlighet att köpa royaltybringande rättigheter och digitala samlarobjekt. Vi är stolta över de rättigheter som våra användare har fått köpa och framgångar för ”vår” artist Annyett Royale, säger Christina Löwenström, VD och grundare av Zeptagram.

Stabil tillväxt och låg korrelation med traditionella tillgångsslag

Royalties betalas ut när musiken spelas och utgör avkastningen för investerare. Royalties följer inte ekonomiska trender i någon större utsträckning. Ökad tillgång till musik via streamingtjänster och sociala medier bäddar för en fortsatt stigande efterfrågan på musik samt växande royalties, menar Christina Löwenström.

Intäkter från streamingtjänster förväntas fortsätta öka i en snabb takt och 2030 stå för mer än 80 procent av intäkterna inom musikbranschen, enligt analysfirman MIDiA. Intäkterna förväntas öka till 89,1 miljarder dollar till 2030 från 51,8 miljarder dollar under 2021.

Musikrättigheter och NFT:er på två plattformar

Musikmarknadsplatsen är ekosystemet för handel med musikrättigheter samt distribution av royalties. Musikmarknadsplatsen bygger på smarta kontrakt som möjliggör delägande av värdefulla rättigheter.

NFT-marknadsplatsen riktar sig till artister och kreatörer som vill skapa digital konst. Investerare och fans kan investera i digital konst genom NFT:er. Utöver digital konst kan NFT:er skapas av albumomslag, specialinnehåll, biljetter, autografer, böcker, digitala souvenirer et cetera.

Zeptacoin – egen grön kryptovaluta

Bolaget har skapat en egen kryptovaluta, Zeptacoin, som finns noterad på fem olika handelsplatser för kryptovaluta, däribland Bitmart, Bittrex och LBank. 

– Zeptacoin är en så kallad grön kryptovaluta vilket innebär att den är energieffektiv, CO2-neutral, snabb och har en bråkdel av transaktionskostnader jämfört med de stora kryptovalutorna, förklarar Christina Löwenström.

Värdet av bolagets innehav av egna Zeptacoin uppgår till uppskattat 30 MSEK (per 10 november 2022).

Handel med aktier innebär alltid en risk. En investering i aktier kan både öka och minska i värde och det är inte alltid säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.

 

Mer från Zeptagram

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zeptagram och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera