Marknadsplatsen Circulates grundare och vd Karolina Ling-Vannerus bor för tillfället i Madrid, men är på väg att flytta hem till Stockholm. Hon letar just nu efter fler medarbetare till sitt team på tolv personer med sju nationaliteter. De har i princip jobbat gratis för att lansera beta-versionen av plattformen, som släpptes i maj i år.
”I Europa konsumerar vi tre gånger mer än vad vår planet har resurser till och förpackningsindustrin är en onödigt stor bov i det. Jag har identifierat ett behov av att lättare kunna hitta bättre och mer miljövänliga lösningar och göra det tillgängligt genom en användarvänlig plattform”, säger Karolina Ling-Vannerus.
Målet med Circulate är att förenkla köpprocessen av förpackningar och i dagarna lanseras en ny version av plattformen med en synlig webbshop. Den går ut på att hitta de mest miljövänliga leverantörerna i Europa och sätta samman dem med små- och medelstora företag som letar efter hållbara alternativ.
”Förpackningsindustrin är en traditionell bransch och fragmenterad marknad med låg digitalisering. Det gör det svårt att hitta rätt leverantörer. För att få ihop en förändring till mer cirkulära modeller krävs det samarbete mellan näringslivet, forskningsvärlden och offentlig sektor för att det ska gå fortare fram”, säger hon.
Verksamheten på Circulate är än så länge i sin linda. I dag finns ett par hundra förpackningar att köpa på marknadsplatsen och en väntelista med fler leverantörer.
De befintliga leverantörerna är mindre grossister och förpackningsproducenter från Tyskland, Danmark, Sverige, England och Polen. Än så länge sker sökningarna på marknadsplatsen manuellt, men tanken är att det ska fungera som en smart webbshop där Circulate tar en avgift på transaktionerna. Kunderna som Circulate hoppas locka till sig är mellanstora företag med en genomsnittlig förpackningsförbrukning på 1 miljon kronor om året.
”Vi samordnar försäljningen till mindre kunder och ger leverantörerna en större marknad och en kompletterande kanal till den lokala försäljningen.”
För att växla upp utvecklingen av marknadsplatsen och avlöna teamet tar bolaget in en investering på 13 miljoner kronor.
På investerarlistan står bland andra riskkapitalfonden J12 Ventures samt riskkapitalbolaget och inkubatorn Antler. Även affärsängelnätverket DHS Venture Partners är med och lägger in pengar, liksom den amerikanska rekryteringsmarknadsplatsen Merlins grundare Borja Moreno de los Rios och det grekiska förpackningsbolaget Flexopack.
Deltar gör också investeraren Susanna Campbell, Madeleine Magnerius från EQT och Per Hallius, som tidigare har varit styrelsordförande på Nefabs förpackningsbolag.
”Vi har en mix av kompetenser och en majoritet av kvinnliga investerare, och jag har även fått intresse från bland annat Australien, Saudiarabien och Sydamerika”, säger Karolina Ling-Vannerus.
Hon har en bakgrund som managementkonsult på Mckinsey och Cupole Consulting Group. Därefter jobbade hon med tillväxt på flera olika bolag och var senast på Business Sweden i Madrid, där hon hade förpackningsindustrin som specialområde.
Karolina Ling-Vannerus säger att företag inte måste byta ut alla förpackningar på en gång och bryta med sin befintliga grossist, utan att det kan handla om en låda eller ett lock i taget.
”Vi vill hjälpa bolag att bli cirkulära ett steg i taget i stället för att göra allt år 2030.”
Medvetenheten om problemen kring förpackningar och avfall har funnits länge. Samtidigt går utvecklingen sakta och vad som egentligen är miljövänliga förpackningar är inte helt självklart.
”Det finns inga färdiga svar för vad som är miljömässigt. Därför vill vi också ta fram ett index för hur förpackningarna påverkar miljön som inte bara handlar om till exempel koldioxidavtryck”, säger Karolina Ling-Vannerus.
Miljöpåverkan handlar dels om långa transporter av material, men fram för allt om typen av material, hur det kan återvinnas, bryts ner och den faktiska åtgången. Karolina Ling-Vannerus pekar på ett slöseri av förpackningar för att varor ska kännas exklusiva. Hon kallar dagens förpackningsanvändning för inkonsekvent, då man pratar mycket om att allt ska vara cirkulärt och man ska hålla på resurser. Samtidigt förbrukas en enorm kvantitet av förpackningar som används i ett ögonblick och sedan slängs.
”Det går att ha något som fortfarande är visuellt attraktivt, men ändå avskalat och funktionellt”, säger hon.
Läs också: Miljardinvestering i svensk plaståtervinning – världens största anläggning byggs