Hoppa till innehållet

Annons

Utvecklar marknadsplats för hållbara förpackningar – ”en onödig bov”

Marknadsplatsen Circulate satsar på att digitalisera och förenkla köpprocessen av förpackningar – och samtidigt erbjuda mer hållbara alternativ. Nu tar bolaget in pengar från bland andra riskkapitalfonden J12 Ventures, startupfabriken Antler och investeraren Susanna Campbell.

Karolina Ling-Vannerus har grundat marknadsplatsen Circulate för hållbara förpackningar.
Karolina Ling-Vannerus har grundat marknadsplatsen Circulate för hållbara förpackningar.

Marknadsplatsen Circulates grundare och vd Karolina Ling-Vannerus bor för tillfället i Madrid, men är på väg att flytta hem till Stockholm. Hon letar just nu efter fler medarbetare till sitt team på tolv personer med sju nationaliteter. De har i princip jobbat gratis för att lansera beta-versionen av plattformen, som släpptes i maj i år. 

”I Europa konsumerar vi tre gånger mer än vad vår planet har resurser till och förpackningsindustrin är en onödigt stor bov i det. Jag har identifierat ett behov av att lättare kunna hitta bättre och mer miljövänliga lösningar och göra det tillgängligt genom en användarvänlig plattform”, säger Karolina Ling-Vannerus.

Målet med Circulate är att förenkla köpprocessen av förpackningar och i dagarna lanseras en ny version av plattformen med en synlig webbshop. Den går ut på att hitta de mest miljövänliga leverantörerna i Europa och sätta samman dem med små- och medelstora företag som letar efter hållbara alternativ.

”Förpackningsindustrin är en traditionell bransch och fragmenterad marknad med låg digitalisering. Det gör det svårt att hitta rätt leverantörer. För att få ihop en förändring till mer cirkulära modeller krävs det samarbete mellan näringslivet, forskningsvärlden och offentlig sektor för att det ska gå fortare fram”, säger hon.

Verksamheten på Circulate är än så länge i sin linda. I dag finns ett par hundra förpackningar att köpa på marknadsplatsen och en väntelista med fler leverantörer. 

De befintliga leverantörerna är mindre grossister och förpackningsproducenter från Tyskland, Danmark, Sverige, England och Polen. Än så länge sker sökningarna på marknadsplatsen manuellt, men tanken är att det ska fungera som en smart webbshop där Circulate tar en avgift på transaktionerna. Kunderna som Circulate hoppas locka till sig är mellanstora företag med en genomsnittlig förpackningsförbrukning på 1 miljon kronor om året.

”Vi samordnar försäljningen till mindre kunder och ger leverantörerna en större marknad och en kompletterande kanal till den lokala försäljningen.”

För att växla upp utvecklingen av marknadsplatsen och avlöna teamet tar bolaget in en investering på 13 miljoner kronor.

På investerarlistan står bland andra riskkapitalfonden J12 Ventures samt riskkapitalbolaget och inkubatorn Antler. Även affärsängelnätverket DHS Venture Partners är med och lägger in pengar, liksom den amerikanska rekryteringsmarknadsplatsen Merlins grundare Borja Moreno de los Rios och det grekiska förpackningsbolaget Flexopack. 

Deltar gör också investeraren Susanna Campbell, Madeleine Magnerius från EQT och Per Hallius, som tidigare har varit styrelsordförande på Nefabs förpackningsbolag.

”Vi har en mix av kompetenser och en majoritet av kvinnliga investerare, och jag har även fått intresse från bland annat Australien, Saudiarabien och Sydamerika”, säger Karolina Ling-Vannerus.

Hon har en bakgrund som managementkonsult på Mckinsey och Cupole Consulting Group. Därefter jobbade hon med tillväxt på flera olika bolag och var senast på Business Sweden i Madrid, där hon hade förpackningsindustrin som specialområde.

Karolina Ling-Vannerus säger att företag inte måste byta ut alla förpackningar på en gång och bryta med sin befintliga grossist, utan att det kan handla om en låda eller ett lock i taget.

”Vi vill hjälpa bolag att bli cirkulära ett steg i taget i stället för att göra allt år 2030.”

Medvetenheten om problemen kring förpackningar och avfall har funnits länge. Samtidigt går utvecklingen sakta och vad som egentligen är miljövänliga förpackningar är inte helt självklart.

”Det finns inga färdiga svar för vad som är miljömässigt. Därför vill vi också ta fram ett index för hur förpackningarna påverkar miljön som inte bara handlar om till exempel koldioxidavtryck”, säger Karolina Ling-Vannerus.

Miljöpåverkan handlar dels om långa transporter av material, men fram för allt om typen av material, hur det kan återvinnas, bryts ner och den faktiska åtgången. Karolina Ling-Vannerus pekar på ett slöseri av förpackningar för att varor ska kännas exklusiva. Hon kallar dagens förpackningsanvändning för inkonsekvent, då man pratar mycket om att allt ska vara cirkulärt och man ska hålla på resurser. Samtidigt förbrukas en enorm kvantitet av förpackningar som används i ett ögonblick och sedan slängs.

”Det går att ha något som fortfarande är visuellt attraktivt, men ändå avskalat och funktionellt”, säger hon.

Läs också: Miljardinvestering i svensk plaståtervinning – världens största anläggning byggs 

Prenumerera på nyhetsbrevet Female Founders här

Innehåll från SoftwareONEAnnons

Så kan ramverket FinOps skapa affärstillväxt

Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.
Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

Precis som säkerhet idag genomsyrar alla delar i ett företag behöver ett ramverk likt FinOps prägla hela bolagsstrukturen.

– FinOps är en organisatorisk och kulturell förflyttning där vi jobbar med att få ihop samspelet mellan finans, operations, DevOps och alla affärsenheter och tekniker, säger Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

De senaste åren har utvecklingen och användandet av cloudtjänster gått framåt i en rasande fart. För att hänga med i kapplöpningen är molnet idag fundamentalt för alla företag, med effekten att helt andra affärsmodeller uppstått. Kostnaderna för molntjänster ökar exponentiellt och på SoftwareOne ser man att marknaden har mognat för att ta upp konversationen kring vilka arbetssätt som kan bidra för bättre. 

Det här är FinOps

Många tror felaktigt att FinOps är en förkortning av Financial Operations, men det stämmer inte, förtydligar Lisbeth Vigermyr. I själva verket är FinOps ett ramverk och arbetssätt som hjälper företag att ta kostnadskontroll och samtidigt organisera sig tillsammans för framtida innovation. Finans, affärsenheter, utvecklare, it-enheter och HR samarbetar för att få ut maximalt av sin cloudkostnad på ett datadrivet sätt och vid rätt tidpunkt.

– Vi ser ett ökat behov av att få hjälp med arbetssätt och best practice för att ta kontroll över och förstå sina cloudkostnader – och hur den informationen sedan kan användas för att uppnå företagsmålen och driva ny innovation. Då är FinOps helt rätt väg att gå, förklarar Lisbeth Vigermyr.

De största utmaningarna med Cloud

Enligt undersökningar gjorda av FinOps Foundation är de största utmaningarna med Cloud att kunna prognostisera kostnader, att kostoptimera lösningar och att samverka datadrivet. 

– Många frågar sig hur man ska kunna lägga en budget på något så flytande som cloudtjänster. Utmaningen ligger i att köpa och innovera i molnet på ett strukturerat sätt som även inkluderar ekonomistyrning, säger Lisbeth Vigermyr.

SoftwareOne är idag en av världens största FinOps-partners och certifierade som FinOps MSP och som FinOps Platform. I ett typiskt uppdrag hjälper de organisationen att ta fram en strategisk riktning och kontroll. Genom att definiera en strategi för att optimera molnkostnader hålls kostnaderna inom en fördefinierad gräns över en bestämd tidsperiod.

– Vi säkerställer att företagets molnarkitektur är fit for purpose och förser ledningen med strategisk riktning och avancerade rapporter. Vidare faciliterar vi workshops och utbildningar för kulturell förändring med FinOps ramverk, berättar Lisbeth Vigermyr och avslutar:

– Som kund är det aldrig för sent eller för tidigt att börja med FinOps – det är som med vilken träning som helst – aldrig för sent och kan dessutom rädda många kostsamma kvartalsslut.

 

 

Mer från SoftwareONE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SoftwareONE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera