1515

Utvecklar marknadsplats för hållbara förpackningar – ”en onödig bov”

Marknadsplatsen Circulate satsar på att digitalisera och förenkla köpprocessen av förpackningar – och samtidigt erbjuda mer hållbara alternativ. Nu tar bolaget in pengar från bland andra riskkapitalfonden J12 Ventures, startupfabriken Antler och investeraren Susanna Campbell.

Karolina Ling-Vannerus har grundat marknadsplatsen Circulate för hållbara förpackningar.
Karolina Ling-Vannerus har grundat marknadsplatsen Circulate för hållbara förpackningar.

Marknadsplatsen Circulates grundare och vd Karolina Ling-Vannerus bor för tillfället i Madrid, men är på väg att flytta hem till Stockholm. Hon letar just nu efter fler medarbetare till sitt team på tolv personer med sju nationaliteter. De har i princip jobbat gratis för att lansera beta-versionen av plattformen, som släpptes i maj i år. 

”I Europa konsumerar vi tre gånger mer än vad vår planet har resurser till och förpackningsindustrin är en onödigt stor bov i det. Jag har identifierat ett behov av att lättare kunna hitta bättre och mer miljövänliga lösningar och göra det tillgängligt genom en användarvänlig plattform”, säger Karolina Ling-Vannerus.

Målet med Circulate är att förenkla köpprocessen av förpackningar och i dagarna lanseras en ny version av plattformen med en synlig webbshop. Den går ut på att hitta de mest miljövänliga leverantörerna i Europa och sätta samman dem med små- och medelstora företag som letar efter hållbara alternativ.

”Förpackningsindustrin är en traditionell bransch och fragmenterad marknad med låg digitalisering. Det gör det svårt att hitta rätt leverantörer. För att få ihop en förändring till mer cirkulära modeller krävs det samarbete mellan näringslivet, forskningsvärlden och offentlig sektor för att det ska gå fortare fram”, säger hon.

Verksamheten på Circulate är än så länge i sin linda. I dag finns ett par hundra förpackningar att köpa på marknadsplatsen och en väntelista med fler leverantörer. 

De befintliga leverantörerna är mindre grossister och förpackningsproducenter från Tyskland, Danmark, Sverige, England och Polen. Än så länge sker sökningarna på marknadsplatsen manuellt, men tanken är att det ska fungera som en smart webbshop där Circulate tar en avgift på transaktionerna. Kunderna som Circulate hoppas locka till sig är mellanstora företag med en genomsnittlig förpackningsförbrukning på 1 miljon kronor om året.

”Vi samordnar försäljningen till mindre kunder och ger leverantörerna en större marknad och en kompletterande kanal till den lokala försäljningen.”

För att växla upp utvecklingen av marknadsplatsen och avlöna teamet tar bolaget in en investering på 13 miljoner kronor.

På investerarlistan står bland andra riskkapitalfonden J12 Ventures samt riskkapitalbolaget och inkubatorn Antler. Även affärsängelnätverket DHS Venture Partners är med och lägger in pengar, liksom den amerikanska rekryteringsmarknadsplatsen Merlins grundare Borja Moreno de los Rios och det grekiska förpackningsbolaget Flexopack. 

Deltar gör också investeraren Susanna Campbell, Madeleine Magnerius från EQT och Per Hallius, som tidigare har varit styrelsordförande på Nefabs förpackningsbolag.

”Vi har en mix av kompetenser och en majoritet av kvinnliga investerare, och jag har även fått intresse från bland annat Australien, Saudiarabien och Sydamerika”, säger Karolina Ling-Vannerus.

Hon har en bakgrund som managementkonsult på Mckinsey och Cupole Consulting Group. Därefter jobbade hon med tillväxt på flera olika bolag och var senast på Business Sweden i Madrid, där hon hade förpackningsindustrin som specialområde.

Karolina Ling-Vannerus säger att företag inte måste byta ut alla förpackningar på en gång och bryta med sin befintliga grossist, utan att det kan handla om en låda eller ett lock i taget.

”Vi vill hjälpa bolag att bli cirkulära ett steg i taget i stället för att göra allt år 2030.”

Medvetenheten om problemen kring förpackningar och avfall har funnits länge. Samtidigt går utvecklingen sakta och vad som egentligen är miljövänliga förpackningar är inte helt självklart.

”Det finns inga färdiga svar för vad som är miljömässigt. Därför vill vi också ta fram ett index för hur förpackningarna påverkar miljön som inte bara handlar om till exempel koldioxidavtryck”, säger Karolina Ling-Vannerus.

Miljöpåverkan handlar dels om långa transporter av material, men fram för allt om typen av material, hur det kan återvinnas, bryts ner och den faktiska åtgången. Karolina Ling-Vannerus pekar på ett slöseri av förpackningar för att varor ska kännas exklusiva. Hon kallar dagens förpackningsanvändning för inkonsekvent, då man pratar mycket om att allt ska vara cirkulärt och man ska hålla på resurser. Samtidigt förbrukas en enorm kvantitet av förpackningar som används i ett ögonblick och sedan slängs.

”Det går att ha något som fortfarande är visuellt attraktivt, men ändå avskalat och funktionellt”, säger hon.

Läs också: Miljardinvestering i svensk plaståtervinning – världens största anläggning byggs 

Prenumerera på nyhetsbrevet Female Founders här


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?