1515

Utvecklar marknadsplats för expertsamtal: ”En hemlig mångmiljardmarknad”

Svenska Inex One förmedlar och effektiviserar experthjälp till företagskunder i bland annat USA och Storbritannien. Nu tar bolaget in 27 miljoner kronor i en kapitalrunda som leds av riskkapitalfonden J12 Ventures. 

Inex Ones fyra grundare Mehdi Rejraji, Josefine Vinberg, Max Friberg och Filip Gruvstad.
Inex Ones fyra grundare Mehdi Rejraji, Josefine Vinberg, Max Friberg och Filip Gruvstad.Foto:Press.

I Max Fribergs tidigare jobb med investeringsanalyser som managementkonsult på Oliver Wyman och Mckinsey använde han sig ofta information från experter i samtal som förmedlades av olika företag. Förfrågningarna gjordes via mejl, och han fick själv söka efter rätt experter hos olika företag. Därifrån kom idén till att förenkla processen genom att aggregera alla experterbjudanden i en tjänst.

”Branschen var eftersatt och genom att byta mejlkaos till en plattform sparar vi mycket tid för leverantörerna. Kunderna kan hitta bättre experter snabbare och till lägre kostnader”, säger Inex Ones medgrundare och vd Max Friberg.

Traditionellt tar många av expertföretagen betalt för abonnemang, men hos de drygt 20 leverantörer som Inex One har samlat på sin marknadsplats går det att köpa samtalen efter behov.

”Vi har valt att skala bort allt man faktiskt inte betalar för, vilket gör att fler bolag kan ta del av tjänsterna när det inte finns en inlåsningseffekt”, säger Josefine Vinberg, medgrundare och operativ chef.

Hon och Max Friberg gick på Handelshögskolan i Stockholm tillsammans och sedan har hon jobbat på ett antal startupbolag som reseguidetjänsten Guidepal och internetannonseringföretaget Widespace.

”Expertnätverk är skolboksexemplet på en bransch som behövde förändras”, säger Josefine Vinberg.

Företag, som de stora managementkonsultbolagen men även många små- och medelstora företag, använder experthjälp till sina strategier och analyser. Ett annat användningsområde är att undersöka möjligheterna för att expandera till nya länder. 

När man köper experthjälp via Inex Ones marknadsplats tar bolaget en viss procent av transaktionsavgiften. I fjol omsatte Inex One 7,5 miljoner kronor och beräknar att växa intäkterna till 50 Mkr i år.

Marknaden är stor, säger grundarna. Den beräknas vara värd nära 2 miljarder dollar, motsvarande drygt 17 miljarder kronor, och växer med 15 procent per år. Totalt finns det runt 150 expertnätverk i världen i dag.

”Vi brukar säga att det är den mest hemliga mångmiljardmarknaden. Sen finns det också många närliggande research-branscher, och det var mycket därför vi fick med oss investerarna”, säger Max Friberg.

Riskapitalfonden J12 Ventures med partnern Bo Mattsson i spetsen, grundare av marknadsundersökningsföretaget Cint, är största investerare när Inex One nu tar in 27 miljoner kronor. Med är också befintliga delägare, som flera av dem är seniora personer från managementkonsultvärlden. Bland andra Johan Lundgren, 'advisory partner' på Bain & Company, och Anders Fahlander, 'senior advisor' på Boston Consulting Group. 

Även Erik Segerborg, tidigare strategisk chef på Hemnet och den ryska säljmarknadsplatsen Avito, är med och investerar. Bradford Brown, tidigare ’senior partner’ på Mckinsey och Richard Thornton, tidigare kommersiell chef på Cint, tar plats i styrelsen.

Med pengarna ska Inex One fortsätta sin expansion i Nordamerika och anställa fler. Personalstyrkan består i dag av 15 personer och bolaget har kontor i Stockholm, Paris och Singapore. 

Den enskilt största marknaden är USA följt av Storbritannien och Tyskland, men man har även kunder i till exempel Japan och Australien. Sverige står för 5 procent och här jobbar Inex One med flera av de stora investerings- och industribolagen. Vilka kunder det handlar om mer specifikt vill grundarna inte säga, men de nämner den norska storbanken DNB som uppges ha minskat sina kostnader för experthjälp med 40 procent.

Josefine Vinberg säger att processerna med stora kunder tar flera år, men att det har lossnat under 2021. Därför kommer investeringen lägligt.

”Vi har varit ganska snåla hittills och vissa saker har fått ta sin tid. Gräset kan inte växa snabbare bara för att du vattnar mer. Men nu känner vi att det går att trycka in kapital för att växa mycket mer.”


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?