1515
Annons

Utredning får apoteken att tveka om Natural Cycles

Läkemedelsverkets utredning av Natural Cycles preventivapp har gett apoteken kalla fötter. Antalet oönskade graviditeter gör att två av Sveriges största apotekskedjor tvekar om att sälja bolagets produkter.

Natural Cycles grundare Raoul Scherwitzl och Elina Berglund.
Natural Cycles grundare Raoul Scherwitzl och Elina Berglund.Foto:Jesper Frisk

Sedan januari i år har Natural Cycles (NTL) digitala preventivmedel utretts av Läkemedelsverket. Det efter att flera anmälningar kommit in till myndigheten från vårdgivare och sjukhus om graviditeter hos kvinnor som använt bolagets produkt.

Anmälningarna om aborter på grund av oönskade graviditeter är nu uppe i 152, enligt Läkemedelsverkets statistik. 

Läs mer: Färre nya användare men investerarna tror fortfarande på Natural Cycles

Utredningen och turbulensen kring anmälningarna har också fått apotek att tveka kring produkterna.

ICA-ägda Apoteket Hjärtat har inte haft Natural Cycles produkter i sitt sortiment och har valt att avvakta tills Läkemedelsverket kommer med ett beslut om p-appen innan man går vidare med att eventuellt göra ett inköp.

”Apotek Hjärtat har blivit kontaktade av Natural Cycles, på samma sätt som av många andra företag. Vi har erbjudits att sälja produkten under utredningen men Apotek Hjärtat har valt att inte sälja den innan utredningen är klar”, säger Anna Hedström som är pressansvarig på ICA Gruppen.

När Di Digital frågar apoteksanställda om preventivappen på Apotek Hjärtat i Hornstull i Stockholm ställer sig personalen aviga till produkten och tar upp de oönskade graviditeter som appen utreds för. 

”Det är endast Apoteket AB som sålt Natural Cycles hittills. Vi har en dialog med de andra kedjorna och de har valt att avvakta att ta in Natural Cycles innan utredningen är stängd. Om någon på ett annat apotek har uttryckt något negativt till er så kommer det inte från att de själva sålt produkten, utan från något de hört från annat håll”, skriver Natural Cycles medgrundare Elina Berglund i ett mejl.

Läs mer: Natural Cycles får certifikat och storsatsar 

Även Kronans Apotek har valt att invänta myndighetens utredning.

”Vi har valt att inte ta in produkten efter att den anmälts av flera kvinnor som blivit gravida. Den utreds på Läkemedelsverket för närvarande. Vi avvaktar vad de kommer fram till”, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek.

Apoteket AB håller fast vid sitt beslut att sälja Natural Cycles paket med termometer och prenumeration. Nyligen har de även gått ut med en riktad mejlkampanj om preventivmedlet.

Apoteket AB:s mejlkampanj om Natural Cycles som gick ut till medlemmar i maj.
Apoteket AB:s mejlkampanj om Natural Cycles som gick ut till medlemmar i maj.

”Produkten har genomgått vår kvalitetskontroll och vi avvaktar Läkemedelsverkets utredning innan vi vidtar eventuella åtgärder. Vi har kunder som vill undvika till exempel p-piller och har tagit in Natural Cycles som ett alternativ till andra preventivmedel. Vi är noga med information om produkten”, säger Magnus Frisk, presskontakt på Apoteket AB.

Om myndigheten skulle komma fram till att brister finns kan det bli aktuellt med åtgärder, till exempel krav om att korrigera bruksanvisningen. Om myndigheten kommer fram till att p-appen har allvarliga brister kan den till och med förbjudas på den svenska marknaden.

Men Läkemedelsverket har inte bedömt att läget är så allvarligt att man tvingats agera direkt. I stället väntas man bli klara med utredningen i september, säger Mats Artursson, som håller i utredningen på myndigheten.

Lyssna på Startup Stories: Elina Berglund om den hårda kritiken: ”Det blev riktigt jobbigt” 

I Di Digitals podd Startup Stories berättar hon även om resan från partikelfysiker vid Cern till byggandet av världens första digitala preventivmedel.
I Di Digitals podd Startup Stories berättar hon även om resan från partikelfysiker vid Cern till byggandet av världens första digitala preventivmedel.

Innehåll från FintechFactoryAnnons

Gör ditt företag mer lönsamt 2022: Outsourca

Blir 2022 året som ditt bolag ska vinna mark och bli mer lönsamt? I så fall så bör outsourcing vara en del av er strategi för ditt företag. Här listar FintechFactory några av de främsta skälen till att outsourcing kan gynna just ditt företag!

Oavsett om du har en startup, ett mindre eller medelstort företag som befinner sig i en tillväxtfas, eller om du redan är en större aktör på marknaden – outsourcing av kundtjänst kommer med flera fördelar som kan gynna just ditt bolag.

Här är fem anledningar till varför outsourcing av kundtjänst är lönsamt för dig som har ett fintech-bolag:

1. Outsourcing låter dig fokusera på kärnverksamheten

När du outsourcar en eller flera av ditt företags processer tillåts du lägga din fokus på kärnverksamheten. Genom att låta ett kvalificerat outsourcingbolag sköta din kundtjänst, marknadsföring eller social media content, kan du lägga din tid och energi på exempelvis produkt- och affärsutveckling.

2. Du kan spara stora pengar på outsourcing

Outsourcing av kundtjänst är väldigt kostnadseffektivt samtidigt som kvaliteten är hög. Etablerade outsourcingbolag som FintechFactory garanterar ett fast timpris som är samma oavsett om du vill ha kundtjänst på vardagar, helger eller högtider. Det tillkommer inga startavgifter eller extra avgifter i form av OB-tillägg eller liknande.

Detta innebär att du kan täcka upp din kundtjänst under dygnets alla timmar om det behövs. Detta har stor betydelse, särskilt vid perioder av hög belastning.

3. Sälj på flera marknader – täck upp med språkresurser för samtliga

Finns din verksamhet även utanför Sverige eller kommer ni att expandera utomlands? För dig som verkar inom Norden kan ni genom outsourcing få kostnadseffektiv kundtjänst på svenska, danska, norska och finska. Kanske finns ni redan i Europa eller USA? Kundtjänst på bland annat engelska, tyska, och franska stärker ert varumärke på respektive marknad och ger er fördelar över konkurrenterna. FintechFactory har idag kundtjänst på 15 olika språk och hjälper företag med sin kundservice över hela Europa, USA och Asien.

4. Outsourcing låter dig skala upp verksamheten snabbt och enkelt

Under säsongstoppar kan det vara svårt att snabbt skjuta till extra resurser, och att förlita sig på traditionella bemanningsföretag kan vara både dyrt och oberäkneligt. Med ett kvalificerat outsourcingbolag får du en lösning som är kostnadseffektiv och enkel att implementera. Du får snabbt kvalificerad personal på plats som jobbar dedikerat för dig.

5. Nå ut till fler kunder med influencer marketing

FintechFactory tillhandahåller inte bara tjänster inom outsourcing av kundtjänst. Med över 5 års erfarenhet av influencer marketing erbjuder vi även en välbeprövad och kraftfull metod för att nå ut till nya kunder.

6. Bonus: När det är svårt att få tag i utvecklare så finns våra tillgängliga

Vi har förstått, då vi jobbat med kunder inom fintech, att det finns ett skriande behov av utvecklare inom olika områden. Vi har därför satsat på att knyta till oss utvecklare för att tillgodose alla dessa olika ändamål.

Kontakta FintechFactory för mer information om att outsourca kundtjänst, influencer marketing och utvecklare. Välkommen att höra av dig till info@fintechfactory.se eller besök http://www.fintechfactory.se/

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med FintechFactory och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?