2015 lanserades betalbolaget Avarda som ett nytt varumärke under börsnoterade TF Bank TFBANK -2,01% Dagens utveckling , tydligt inriktat mot betallösningar för e-handlare.
Erbjudandet bygger på tre delar: Dels en traditionell checkout-lösning, dels en marknadsföringsplattform som gör att handlaren kan kommunicera med kunderna och dels en tilläggstjänst som ska minska e-handlarnas returer.
”Vi ger kunderna en ökad kontroll över kundresans design. Vår lösning är dessutom anpassningsbar. Många konkurrenter har en väldigt generisk produkt, trots att det är väldigt stor skillnad på att köpa en hårvårdsprodukt och ett bildäck på nätet”, säger Avardas vd Mikael Johansson.
Bland kunderna finns nu Bubbleroom, Folkhemmet och Boozt – varav den senare plockats från konkurrenten Klarna. Det rimmar väl med målet om att utmana den svenska betalningsjätten, något man sagt att man vill göra sedan starten.
”Vi tar kunder från Klarna men vi ser även att vårt erbjudande är annorlunda. Vi ser att det är kunder som väljer oss eftersom de vill anpassa kundresan mer för sin målgrupp”, säger Mikael Johansson och fortsätter:
”Vi vill fortsätta växa och dessutom göra det snabbare än marknaden. Det innefattar att ta affärer från konkurrenterna.”
Mikael Johansson beskriver det som att Avarda fram till och med 2019 fokuserat på att sammanställa tekniken och det grundläggande erbjudandet. Nu har man med full kraft klivit in i en tillväxtfas där antalet affärer blir fler liksom volymerna. Det märks även av i nyckeltalen.
Mellan 2020 och 2021 växer intäkterna från 183,6 till 253,6 miljoner kronor, en ökning motsvarande över 38 procent. Det operativa resultatet ökar från 39,8 Mkr till 56,2 Mkr. Samtidigt ökar även kreditförlusterna till 38,5 miljoner kronor.
”Vi har en aggressiv tillväxtplan och fortsätter växa kraftigt.”
Framöver ligger fokus på att vässa bolagets erbjudanden inom en rad olika områden, liksom att öka affärernas volym.
I dagsläget arbetar strax över 70 personer på Avarda. Bolaget finns i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen och till viss del i Polen.
”Vi har en större balansräkning än Qliro. Collector Bank och Svea Bank särredovisar inte sina siffror fullt ut så där är det svårt att jämföra storlek. Jag tror att vi är några spelare bakom Klarna som är ungefär lika stora. Vi är en av dem. Vi har hela tiden haft som målsättning att ta en andra position på den nordiska marknaden. Nu handlar det om att visa det ännu tydligare.”