Annons

Utmanaren växer med 40 procent: ”Vi tar kunder från Klarna”

Avarda har sedan starten profilerat sig som en Klarna-utmanare. Under 2021 ökade intäkterna med 38 procent – och allt fler e-handlare ansluter sig till betallösningen. 

”Vi har hela tiden haft som målsättning att ta en andra position på den nordiska marknaden. Nu handlar det om att visa det ännu tydligare”, säger vd:n Mikael Johansson. 

Mikael Johansson, vd på Avarda.
Mikael Johansson, vd på Avarda.

2015 lanserades betalbolaget Avarda som ett nytt varumärke under börsnoterade TF Bank TFBANK -2,01% Dagens utveckling , tydligt inriktat mot betallösningar för e-handlare.

Erbjudandet bygger på tre delar: Dels en traditionell checkout-lösning, dels en marknadsföringsplattform som gör att handlaren kan kommunicera med kunderna och dels en tilläggstjänst som ska minska e-handlarnas returer. 

”Vi ger kunderna en ökad kontroll över kundresans design. Vår lösning är dessutom anpassningsbar. Många konkurrenter har en väldigt generisk produkt, trots att det är väldigt stor skillnad på att köpa en hårvårdsprodukt och ett bildäck på nätet”, säger Avardas vd Mikael Johansson.

Bland kunderna finns nu Bubbleroom, Folkhemmet och Boozt – varav den senare plockats från konkurrenten Klarna. Det rimmar väl med målet om att utmana den svenska betalningsjätten, något man sagt att man vill göra sedan starten. 

”Vi tar kunder från Klarna men vi ser även att vårt erbjudande är annorlunda. Vi ser att det är kunder som väljer oss eftersom de vill anpassa kundresan mer för sin målgrupp”, säger Mikael Johansson och fortsätter: 

”Vi vill fortsätta växa och dessutom göra det snabbare än marknaden. Det innefattar att ta affärer från konkurrenterna.”

Mikael Johansson beskriver det som att Avarda fram till och med 2019 fokuserat på att sammanställa tekniken och det grundläggande erbjudandet. Nu har man med full kraft klivit in i en tillväxtfas där antalet affärer blir fler liksom volymerna. Det märks även av i nyckeltalen. 

Mellan 2020 och 2021 växer intäkterna från 183,6 till 253,6 miljoner kronor, en ökning motsvarande över 38 procent. Det operativa resultatet ökar från 39,8 Mkr till 56,2 Mkr. Samtidigt ökar även kreditförlusterna till 38,5 miljoner kronor. 

”Vi har en aggressiv tillväxtplan och fortsätter växa kraftigt.”  

Framöver ligger fokus på att vässa bolagets erbjudanden inom en rad olika områden, liksom att öka affärernas volym.

I dagsläget arbetar strax över 70 personer på Avarda. Bolaget finns i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen och till viss del i Polen. 

”Vi har en större balansräkning än Qliro. Collector Bank och Svea Bank särredovisar inte sina siffror fullt ut så där är det svårt att jämföra storlek. Jag tror att vi är några spelare bakom Klarna som är ungefär lika stora. Vi är en av dem. Vi har hela tiden haft som målsättning att ta en andra position på den nordiska marknaden. Nu handlar det om att visa det ännu tydligare.”  

Läs mer: Bankutmanaren utökar miljardrundan med 750 Mkr 

Innehåll från ExopenAnnons

Bli datadriven och effektiv med nästa generations FP&A-verktyg

Med över 20 års erfarenhet av Finansiell Planering och Analys (FP&A) har Exopen samlat all sin kunskap samt de senaste trenderna på marknaden och byggt nästa generations FP&A-verktyg. 

En molnbaserad plattform med färdiga systemintegrationer där användaren får allt för verksamhetsstyrning i ett lättanvänt verktyg som effektiviserar budget- och prognosprocessen.

– 3:e generationens FP&A-verktyg använder den senaste teknologin för att erbjuda heltäckande funktionalitet på ett användarvänligt sätt som gör organisationen mer datadriven och effektiv, säger Fredrik Landberg, CEO på Exopen 

I en snabb och föränderlig värld behöver ekonomichefer kunna vara snabbfotade samtidigt som de behöver kunna hantera stora datamängder. Det behöver gå snabbt att ta fram rapporter och insiktsfulla analyser för åtgärd, samt ha förmågan att lägga en ny prognos på ett par timmar när läget plötsligt ändras. Det är här behovet av att effektivisera den finansiella planeringen och analyser kommer in i bilden – vilket nu blivit en konkurrensfördel. 

– Nya generationens verktyg har modern funktionalitet så som scenariohantering, top-down simuleringar, avancerad analys, drivare i flera dimensioner och arbetsflöden som ger stora möjligheter för samarbete för hela organisationen. Dessa verktyg är tillgängliga med snabb och effektiv onboarding och med minimal insats från din organisation, säger Fredrik och fortsätter: 

– Med användarvänlig design kan man enkelt justera sin process och arbetssätt utan dyr konsultation – äkta self-service. 

Första, andra och tredje generationens FP&A-verktyg

Fredrik menar att skillnaden mellan de olika generationerna är väldigt tydlig. 

– Den första generationen FP&A-verktyg var revolutionerade när de först kom, men krävde en extremt stor investering med flera månaders implementation, dyr förvaltning som dessutom också krävde mycket hög teknisk kunskap från användarna, säger han och fortsätter:

– Den andra generationen går att implementera i molnet, men är ej molnbaserade (ej Cloud Native) och kräver ett relativt komplicerat implementationsprojekt. Dessa system kräver liksom första generationens system, hög teknisk kunskap eller dyra konsulter för att modifiera och förvalta lösningen, ofta med begränsad flexibilitet och funktionalitet. Dessutom har de ofta inte öppna interface och kräver därför många konsulttimmar för att få kompatibla med analysverktyg som tex Power BI. 

Den tredje generationen FP&A-verktyg är med användarvänliga gränssnitt och flexibel funktionalitet tillgänglig för företag att arbeta mer effektivt och datadrivet. Fördelen är att dessa verktyg inte kostar i närheten lika mycket samtidigt som de erbjuder öppna interface mot analysverktyg tex Power BI för en komplett Business Intelligence lösning. 

Många drar sig för att byta budgetverktyg 

Fredrik upplever att företag kan dra sig för att byta system då en vanlig missuppfattning är att onboardingprocessen och implementationen av ett nytt system tar lång tid och kraft från organisationen, vilket inte stämmer med tredje generationens verktyg. 

– Vi har lyckats få avancerad funktionalitet tillgänglig på ett användarvänligt sätt och lätt att implementera. Du får ett planeringsverktyg som effektiviserar och skapar en datadriven organisation, avslutar Fredrik. 

Läs mer om Exopen här!  

Mer från Exopen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exopen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera