1515

Utmanarbolaget vill damma av byggbranschen

Byggbranschen är en av de sista branscherna som ännu inte digitaliserats. Ett bolag som vill ändra på det är Fieldly, som på torsdagen deltar i finalen av Di Digital Startup Tour .

 

Fieldlys grundare, Daniel Krusenstråhle, vd, och Sven Paulin, marknadschef.
Fieldlys grundare, Daniel Krusenstråhle, vd, och Sven Paulin, marknadschef.Bild:Fredrik Norrlid

Bolaget drog igång våren 2014. Den ena medgrundaren, Daniel Krusenstråhle, hade vänner som drev byggbolag. Alla hade samma problem: administrationen och pappersarbetet fick dem att slita sitt hår.

”Att samla in löne- och fakturaunderlag tog väldigt mycket tid. Det kunde ta månader innan ett byggbolag fick betalt, en anledning till att flera byggbolag går i konkurs”, säger Sven Paulin, marknadschef och medgrundare av Fieldly.

Läs mer: Fieldy prisades på Startup Tour i Malmö

Efter att Daniel Krusenstråhle hade jobbat med Fieldly ett par månader insåg han att han behövde någon som var duktig på sälj och marknadsföring. Via en gemensam vän på en inkubator träffade han Sven Paulin, som direkt hoppade på tåget.

”Vi började utveckla bolaget och tjänsten. Kort därefter vann vi två pitchtävlingar vilket gjorde att vi kunde ta in kapital från LU Innovation System, Lunds universitets investeringsbolag”, säger Sven Paulin.

Efter utvecklingsarbete kunde de lansera sin tjänst vintern 2015.

”Vi såg direkt att vi hade löst ett riktigt problem. Kunder ville betala och feedbacken var riktigt positiv”, säger Sven Paulin.

Läs mer: Här är Stockholmsbolagen som tävlar i Startup Tour

Det gjorde att de kunde ta in nytt kapital. I juli 2015 rapporterade Di Digital att Fieldly tagit in 5,3 miljoner kronor från affärsängeln Lars Dahlén.

Sven Paulin berättar att bolaget numera växer med 20 procent varje månad och att de har 7 000 användare.

”Vårt fokus har legat på Sverige, men vi har betalande kunder i fem olika länder. Nu håller vi på att förbereda oss för en mer organiserad expansion i Europa”, säger Sven Paulin.

Enligt honom står byggbranschen inför ett enormt digitalt paradigmskifte.

”Våra kundundersökningar visar att vi halverar administrationstiden för våra kunder. Hantverkare som använder tjänsten spara en timme per dag. Det finns enorma besparingar för bolag att göra”, säger Sven Paulin.


Innehåll från JetshopAnnons

Composable Commerce är svaret på en kundresa i förändring

Den globala e-handeln utvecklas i extrem fart. Medan det öppnar för spännande möjligheter innebär det också en komplex utmaning för många e-handelsaktörer, inte minst eftersom kundens väg genom kundresan tenderar att förändras minst lika fort.

– Det gäller att ständigt vara redo att ställa om för att möta sina kunder på bästa sätt, vare sig det är via sociala medier eller via live-shopping, som exempel på viktiga orderkanaler, säger Rikard Andersson, kommersiell chef Jetshop.

Med nära två decenniers erfarenhet från e-handeln och dess skiftande premisser har SaaS-leverantören Jetshop samlat på sig en mängd värdefulla insikter kring hur branschen utvecklas. Rikard berättar att en viktig lärdom har varit att de som vill ligga i täten vad gäller konkurrenskraft behöver vara genuint nyfikna, våga testa och sedan ta datadrivna beslut.

– Det innebär i högsta grad att våga prova nya system och att ge sin organisation rätt verktyg för att hålla en hög takt. Ett sådant experimentellt tankesätt kräver dock rätt ramverk och flexibla lösningar för att slå väl ut. Då kan man inte fortfarande arbeta utifrån ett one-stop-shop-koncept genom klumpiga legacysystem, konstaterar han. Dessa monoliter saknar den flexibilitet och snabbrörlighet som krävs för att genomföra de förändringar som är nödvändiga för att fortsätta utveckla sin affär i en ständigt föränderligt klimat.

API-baserad arkitektur

Rikard rekommenderar istället att arbeta utifrån en flexibel, API-baserad arkitektur och att satsa på så kallad Composable Commerce. Med detta koncept är aktörer och varumärken inte längre bundna till monolitiska applikationssviter, utan kan arbeta flexibelt och byta ut de delar som inte uppfyller kraven. Detta kan gälla exempelvis funktionalitet kring personalisering, prisoptimering eller kampanj- och lojalitetshantering.

– Composable Commerce handlar om att ge varumärken och återförsäljare flexibiliteten och verktygen för att smidigt utöka sin handelslösning, verksamhet och tillväxt baserat på affärskrav och strategi. Att man kan komponera sin lösning efter just de system som bäst löser många affärskritiska utmaningar och skapar de bästa kundupplevelserna.

Framtidssäkrar verksamheten

Genom att anamma dessa flexibla, fristående moduler i en helhetsstruktur via API:er kan e-handlare implementera sin egen digitala handelsteknologistack och därmed definiera exakt hur frontend-upplevelsen ser ut och hur verksamheten fungerar på backend.

Således lägger verksamheten grunden för den snabbrörlighet som krävs för att man ska kunna leverera innovativa upplevelser i snabbhet och skala och skilja sig i en allt hårdare konkurrens.

– Detta är ett oerhört effektivt sätt att framtidssäkra sin verksamhet. Moderna lösningar består av kraftfulla applikationer som kommunicerar med varandra genom välformulerade API:er. Det gäller därför att bygga sin lösning på en teknisk bas som möjliggör flexibilitet och att man utökar funktionaliteten genom att byta ut enskilda komponenter istället för hela lösningar. Detta är anledningen till att vi byggt Jetshop Commerce som en API- och molnbaserad SaaS-plattform för e-handlare, som alltid körs på senaste versionen med senaste tekniken.

Jetshop Commerce är en helt headless och API-driven lösning, vilket öppnar upp för att skapa design och funktionalitet som är helt anpassade efter kundens behov och önskemål. Tack vare ett vidsträckt ekosystem av partners ger Jetshop därmed sina kunder möjlighet att välja de lösningar som passar bäst i just deras e-handel, lite som att bygga Lego.

– Vi är Nordens största SaaS-företag inom digital handel och det är en position vi har nått genom att vara lyhörda för e-handlarna och deras behov. Det tänker vi fortsätta med; vi vill spela en aktiv roll vad gäller att hjälpa våra kunder att utveckla sina onlineaffärer och nå sina mål, avslutar Rikard.

Läs mer om Jetshops lösningar för e-handel här 

Lär mer om Composable Commerce 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Jetshop och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?