Mynt startades 2018 med tanken att bygga en datadriven tjänst för att ge småföretag bättre finansiella tjänster. EU:s andra betaltjänstdirektiv PSD2 var då på väg att öppna upp bankmarknaden och göra kreditbedömningar enklare, snabbare och mer träffsäkra.
I slutet av 2020 lanserade bolaget ett smart företagskort, vilket Di Digital rapporterat. Lösningen, som lockat tusentals svenska småföretag, ersätter helt privata utlägg, då varje anställd får ett eget företagskort med individuell köpgräns - kostnadsfritt. När köp görs skickas kvittona rätt in i bokföringen.
”Vi konkurerar med Pleo och de traditionella företagskoren som Eurocard. Men vi har en kostnadsfri lösning, så det går att spara pengar genom att använda oss, och till skillnad från Pleo är vår lösning kreditbaserad, så man måste inte toppa upp i förväg. Sedan har vi väldigt bra automation mot bokföringssystem, vilket innebär att användarna miniminerar den tid man lägger på administration”, säger bolagets vd och medgrundare Baltsar Sahlin.
Nu tar bolaget in 150 miljoner kronor i en nyemission som leds av tillväxtfonden CNI Nordic.
”Vi är otroligt imponerade av vad Mynt har åstadkommit på så kort tid. Allt från produkten till den starka tillväxten vi ser - orkestrerat av ett relativt litet men oerhört effektivt och kompetent team. Vi ser verkligen fram emot att stötta och vidareutveckla Mynt tillsammans med Baltsar och hans team, säger Erik Ejerhed, partner på CNI Nordic.
Andra nya investerare är Evolution Gamings medgrundare Fredrik Österberg och fastighetsprofilen Rutger Arnhult. Även riskkapitalbolaget Luminar Ventures, som är en befintlig investerare, är med och satsar.
Värderingen är inte offentlig. Men enligt uppgift till Di Digital är den mer än en halv miljard. Detta för ett bolag som omsatte kring 16 Mkr 2021, med en förlust på 9 Mkr.
Hur går det i år?
”Våra transaktionsvolymer växte med 20-50 procent under årets första månader. Jag vill inte ge någon prognos, men kan säga att omsättningen kommer öka, liksom förlusterna”, säger vd Baltsar Sahlin.
Hur länge räcker de 150 Mkr?
”De ska räcka för att ta oss till lönsamhet. Men vi får se. Det kan finnas scenario där vi fortsätter gasa med mer kapital”, säger vd Baltsar Sahlin.
Hur ska ni utveckla tjänsten?
”Vi har en bra tjänst för smarta företagskort och utläggshantering som fungerar bra för företag med 5-100 medarbetare. Bland kunderna finns många techbolag som Mindler och Sana labs, men även många inom alla möjliga branscher. Vi vill utveckla produkten inom företagsbetalningar, bli ännu bättre på att underlätta administrationen, och göra smarta analystjänster baserade på bolagens utgifter.”
Vilka länder ska ni lansera i?
”Det blir flera nya marknader de närmaste åren. Fokus ligger på närliggande länder som Norge, Finland och Nederländerna. Vår produkt funkar bäst på tekniskt mogna marknader.”
Ni tecknade ett partneravtal med affärssystembolaget Fortnox nyligen. Hur viktigt är det för er framtid?
”Fortnox har en mycket stor kundbas, över 400.000 företag i Sverige, och vår ambition är att vid årsskiftet erbjuda dem ett Fortnox-kort som är byggd på vår tjänst. Det kan skapa ett stort värde för dem och ge oss ett stort antal nya kunder.”
Mynt är inte ensamma om att utmana framgångssagan Pleo på marknaden för smarta företagskort. Pleo har gjort en fantastisk resa och värderades i december till nära 43 miljarder kronor i samband med en kapitalrunda som Di Digital rapporterade om.
En annan utmanare är finsk-svenska Zevoy som för en månad sedan tog in 150 Mkr i riskkapital även de, vilket Di Digital rapporterat. Zevoys uttalade mål var då att utmana Pleo, rulla ut tjänsten i åtta länder på några månader och på sikt bli en bank.