1515
Annons

Utmanar Pleo med 150 miljoner på fickan

Mynt, som utmanar Pleo med smarta företagskort med automatisk bokföring, tar in 150 miljoner kronor i riskkapital från bland andra fastighetsmiljardären Rutger Arnhult och Evolution-grundaren Fredrik Österberg.
”Vi ska förbättra produkten, lansera vårt samarbete med Fortnox och satsa internationellt”, säger bolagets vd och medgrundare Baltsar Sahlin.

Mynts vd och medgrundare Baltsar Sahlin, samt medgrundaren Johan Obermayer, operativ chef (till höger).
Mynts vd och medgrundare Baltsar Sahlin, samt medgrundaren Johan Obermayer, operativ chef (till höger).

Mynt startades 2018 med tanken att bygga en datadriven tjänst för att ge småföretag bättre finansiella tjänster. EU:s andra betaltjänstdirektiv PSD2 var då på väg att öppna upp bankmarknaden och göra kreditbedömningar enklare, snabbare och mer träffsäkra. 

I slutet av 2020 lanserade bolaget ett smart företagskort, vilket Di Digital rapporterat. Lösningen, som lockat tusentals svenska småföretag, ersätter helt privata utlägg, då varje anställd får ett eget företagskort med individuell köpgräns - kostnadsfritt. När köp görs skickas kvittona rätt in i bokföringen. 

”Vi konkurerar med Pleo och de traditionella företagskoren som Eurocard. Men vi har en kostnadsfri lösning, så det går att spara pengar genom att använda oss, och till skillnad från Pleo är vår lösning kreditbaserad, så man måste inte toppa upp i förväg. Sedan har vi väldigt bra automation mot bokföringssystem, vilket innebär att användarna miniminerar den tid man lägger på administration”, säger bolagets vd och medgrundare Baltsar Sahlin.

Nu tar bolaget in 150 miljoner kronor i en nyemission som leds av tillväxtfonden CNI Nordic.

”Vi är otroligt imponerade av vad Mynt har åstadkommit på så kort tid. Allt från produkten till den starka tillväxten vi ser - orkestrerat av ett relativt litet men oerhört effektivt och kompetent team. Vi ser verkligen fram emot att stötta och vidareutveckla Mynt tillsammans med Baltsar och hans team, säger Erik Ejerhed, partner på CNI Nordic.

Andra nya investerare är Evolution Gamings medgrundare Fredrik Österberg och fastighetsprofilen Rutger Arnhult. Även riskkapitalbolaget Luminar Ventures, som är en befintlig investerare, är med och satsar.

Värderingen är inte offentlig. Men enligt uppgift till Di Digital är den mer än en halv miljard. Detta för ett bolag som omsatte kring 16 Mkr 2021, med en förlust på 9 Mkr.

Hur går det i år?

”Våra transaktionsvolymer växte med 20-50 procent under årets första månader. Jag vill inte ge någon prognos, men kan säga att omsättningen kommer öka, liksom förlusterna”, säger vd Baltsar Sahlin.

Hur länge räcker de 150 Mkr?

”De ska räcka för att ta oss till lönsamhet. Men vi får se. Det kan finnas scenario där vi fortsätter gasa med mer kapital”, säger vd Baltsar Sahlin.

Hur ska ni utveckla tjänsten?

”Vi har en bra tjänst för smarta företagskort och utläggshantering som fungerar bra för företag med 5-100 medarbetare. Bland kunderna finns många techbolag som Mindler och Sana labs, men även många inom alla möjliga branscher. Vi vill utveckla produkten inom företagsbetalningar, bli ännu bättre på att underlätta administrationen, och göra smarta analystjänster baserade på bolagens utgifter.”

Vilka länder ska ni lansera i?

”Det blir flera nya marknader de närmaste åren. Fokus ligger på närliggande länder som Norge, Finland och Nederländerna. Vår produkt funkar bäst på tekniskt mogna marknader.”

Ni tecknade ett partneravtal med affärssystembolaget Fortnox nyligen. Hur viktigt är det för er framtid?

”Fortnox har en mycket stor kundbas, över 400.000 företag i Sverige, och vår ambition är att vid årsskiftet erbjuda dem ett Fortnox-kort som är byggd på vår tjänst. Det kan skapa ett stort värde för dem och ge oss ett stort antal nya kunder.”

Mynt är inte ensamma om att utmana framgångssagan Pleo på marknaden för smarta företagskort. Pleo har gjort en fantastisk resa och värderades i december till nära 43 miljarder kronor i samband med en kapitalrunda som Di Digital rapporterade om. 

En annan utmanare är finsk-svenska Zevoy som för en månad sedan tog in 150 Mkr i riskkapital även de, vilket Di Digital rapporterat. Zevoys uttalade mål var då att utmana Pleo, rulla ut tjänsten i åtta länder på några månader och på sikt bli en bank. 


Innehåll från WintAnnons

Framtidens företagare har all administration ”under ett tak”

Människor har alltid letat efter sätt att spara tid i vardagen. Som en effekt av detta uppstod under början av 1900-talet uttrycket One stop shop – ett ställe för allt. Och nu har det som länge varit ett fenomen i fysiska butiker tagit steget in i den digitala världen. Allt fler digitala tjänster erbjuder nämligen ”allt i ett gränssnitt”.

Det är inte svårt att förstå att konceptet One stop shop blev en hit när det lanserades för snart 100 år sedan. Istället för att gå till en butik för att köpa mjölk, en annan för att köpa kött och en tredje för att handla bröd kunde man nu köpa allt under samma tak, vilket hade många positiva effekter på människors vardag.

Nu ser vi att den utveckling som skedde med fysiska butiker för 100 år sedan har förflyttats till digitala arenor. Idag sitter många företagare i flera olika system för att hantera sin vardag. Ett verktyg för bokföring, ett annat för fakturor, en egen app för tidrapportering och mailkommunikation med sin redovisningskonsult. Att hoppa mellan olika gränssnitt och system tar mycket mer tid än vad de flesta är villiga att lägga. Lösningen: digitala one stop shops för företagare. 

Den automatiska bokföringstjänsten Wint är en av de aktörer som nu tagit sitt erbjudande ytterligare ett steg längre genom att bland annat introducera tidrapportering som en del av sin helhetstjänst.

 – Wint har länge haft som mål att göra livet för Sveriges företagare till en behaglig upplevelse. Det innebär att vi tar begreppet One stop shop på stort allvar. Hos oss ska du kunna lösa allt på samma plattform och i samma gränssnitt. Att vi sköter bokföringen är en självklarhet. Likaså att våra kunder fakturerar och hanterar sina kvitton i Wint, berättar Nathalie Björnman, projektledare på Wint. 

– Wint sköter även kundernas betalningar och samlar all kommunikation mellan oss och våra kunder direkt i gränssnittet, för att de ska slippa hoppa mellan olika system. Nu tar vi vårt erbjudande för företagaren ytterligare ett steg och lanserar tidrapportering som är helt integrerad i tjänsten, berättar Nathalie Björnman.

Läs också: Så fungerar Wints helhetstjänst 

Tidrapportering som synkar med bolagets ekonomi

I de flesta större bolag är tidrapportering en del av vardagen, men även för mindre bolag finns många fördelar med att hålla koll på den arbetade tiden. Att inte veta exakt hur mycket tid du lägger i ett projekt är ofta en nackdel. Dels vet du inte riktigt hur mycket tid du lägger, men inte heller hur väl dina offerter och fakturor stämmer med verkligheten. Att jobba för mycket för alldeles för lite lön för mödan är vare sig kul eller bra.

– Det finns bara fördelar med att tidrapportera överlag. Men vi har givetvis tagit det ett steg längre, säger Nathalie Björnman. I Wint får du tidrapporteringen helt integrerad. Det betyder att din tidrapport synkar med fakturering, bokföring, avvikelser och löneunderlag. Dessutom får du rapporter och realtidskoll som ger er möjlighet till uppföljning på projektnivå och bättre underlag till strategiska beslut på företagsnivå. Det här One stop shop på riktigt, konstaterar hon.

Läs också: Så fungerar Wints integrerade tidrapportering 

One stop shop under utveckling

Men att integrera tidrapportering i tjänsten är bara ett steg på vägen för Wint. Inom kort kommer man också erbjuda möjlighet att automatiskt skicka obetalda kundfakturor till inkasso direkt från gränssnittet och flera nya samarbeten och funktioner är under utveckling. Men är det så enkelt att allt kan lösas på samma plattform?

– Idag ser vi att flera konkurrerar om att vara den enda tjänsten för företagaren, en plats där du med samma log-in kan sköta allt från bokföring till uppföljning. Problemet för företagaren är att alla funktioner ofta finns i olika moduler och tillägg och du måste plocka ihop ditt eget paket utefter dina behov, vilket ofta blir en ganska kostsam historia, berättar Nathalie Björnman.

– Målet med Wint är att du som företagare ska kunna lösa alla dina ekonomiska ärenden – och i förlängningen all administration – på samma plats och till en fast månadskostnad. En One stop shop för företagare helt enkelt, avslutar Nathalie Björnman.

Läs mer om hur Wint kan förenkla din vardag och ge dig mer till annat. 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?