1515

Utmanar de gamla fondförvaltarna – Industrifonden blir delägare

Saas-bolaget Liminas mjukvara för kapitalförvaltare lockar nytt kapital. Nu ska bolaget öka på takten – men att slå sig in i fondförvaltningsbranschen är tufft.

”Branschen som sådan är dominerad av etablerade aktörer, varav många är från 80-talet”, berättar bolagets operativa chef och medgrundare Kristoffer Fürst. 

Liminas operativa chef och medgrundare Kristoffer Fürst och Industrifondens investerings- och hållbarhetschef Anna Ljungdahl.
Liminas operativa chef och medgrundare Kristoffer Fürst och Industrifondens investerings- och hållbarhetschef Anna Ljungdahl.Foto:Adam Klingeteg/Margareta Bloom Sandebaeck

Fintechbolaget Limina utvecklar en mjukvara avsedd för fondförvaltningsbranschen, närmare bestämt medelstora kapitalförvaltare. Bland verktygen som erbjuds genom den molnintegrerade investeringslösningen återfinns arbetsflöden för orderhantering, portföljanalys i realtid och kontroller av regelefterlevnad. Bolaget tillhör saas-sektorn, som består av bolag vilka erbjuder mjukvara som tillhandahålls via molnet på prenumerationsbasis.

Limina redovisade en omsättning på 4,5 Mkr och en förlust på 10 Mkr för räkenskapsåret 2020. Året innan låg motsvarande siffror på 1,4 Mkr i omsättning och 9,2 Mkr i förlust.

Nu plockar bolaget in 26 miljoner kronor i en kapitalrunda som leds av Industrifonden – en investerare som grundades av staten på 1970-talet för att främja tillväxten av industriella och innovativa bolag.

Kristoffer Fürst, Liminas operativa chef och medgrundare, är mycket stolt över att ha fått med sig Industrifonden på tåget. Han menar att investeraren har mycket höga krav på höjden i teknologin och att satsningen är ett kvitto på att Liminas är på väg i rätt riktning. 

Förutom Industrifonden bidrar tidigare ägare som Almi Invest, Vidici Ventures, STOAF Scitech och Justin Wheatley, grundare av teknikbolaget Statpro. Kapitaltillskottet ska plöjas ned i en fortsatt expansion av verksamheten. 

”Tanken är att tillskottet ska gå till utökad satsning ute i Europa, där vi redan är närvarande. Vi har i dagsläget kunder i Norden och Storbritannien. Det blir en kombination av att vidareutveckla produkten, stärka serviceorganisationen och bygga ut säljorganisationen”, säger Kristoffer Fürst.

”Vi ser ett väldigt stort intresse för produkten. Det är också anledningen till att vi har det momentum vi har, och som Industrifonden har identifierat. Det är en kombination av starkt intresse från branschen och väldigt positiv feedback från våra kunder.”

Att som ny aktör slå sig in i fondförvaltningsbranschen har inte varit enkelt, berättar medgrundaren.

”Branschen som sådan är dominerad av etablerade aktörer, varav många är från 80-talet och har ett ganska starkt grepp om marknaden. De vill gärna att nuvarande köpkriterier förblir som de är. Nu fokuserar vi på att komma ut på bred front och förtydliga för kunderna att det finns alternativ.”

Kristoffer Fürst fortsätter:

”Det är en hel del pengar i den här rundan, men i relation till krigskassorna som våra konkurrenter har så är det en ganska blygsam summa.”

Anna Ljungdahl, investerings- och hållbarhetschef på Industrifonden, kommenterar investeringen i ett pressmeddelande:

”Vi är mycket glada över att kunna leda Liminas Serie A-runda och stödja företaget i ett avgörande tillväxtstadium. I vår bedömning av Limina var vi särskilt imponerade av tekniken, som helt klart har en enorm potential att förändra en marknad som domineras av äldre system, och av ledningens styrka.”

 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?