1515
Annons

Utmanar de gamla fondförvaltarna – Industrifonden blir delägare

Saas-bolaget Liminas mjukvara för kapitalförvaltare lockar nytt kapital. Nu ska bolaget öka på takten – men att slå sig in i fondförvaltningsbranschen är tufft.

”Branschen som sådan är dominerad av etablerade aktörer, varav många är från 80-talet”, berättar bolagets operativa chef och medgrundare Kristoffer Fürst. 

Liminas operativa chef och medgrundare Kristoffer Fürst och Industrifondens investerings- och hållbarhetschef Anna Ljungdahl.
Liminas operativa chef och medgrundare Kristoffer Fürst och Industrifondens investerings- och hållbarhetschef Anna Ljungdahl.Foto:Adam Klingeteg/Margareta Bloom Sandebaeck

Fintechbolaget Limina utvecklar en mjukvara avsedd för fondförvaltningsbranschen, närmare bestämt medelstora kapitalförvaltare. Bland verktygen som erbjuds genom den molnintegrerade investeringslösningen återfinns arbetsflöden för orderhantering, portföljanalys i realtid och kontroller av regelefterlevnad. Bolaget tillhör saas-sektorn, som består av bolag vilka erbjuder mjukvara som tillhandahålls via molnet på prenumerationsbasis.

Limina redovisade en omsättning på 4,5 Mkr och en förlust på 10 Mkr för räkenskapsåret 2020. Året innan låg motsvarande siffror på 1,4 Mkr i omsättning och 9,2 Mkr i förlust.

Nu plockar bolaget in 26 miljoner kronor i en kapitalrunda som leds av Industrifonden – en investerare som grundades av staten på 1970-talet för att främja tillväxten av industriella och innovativa bolag.

Kristoffer Fürst, Liminas operativa chef och medgrundare, är mycket stolt över att ha fått med sig Industrifonden på tåget. Han menar att investeraren har mycket höga krav på höjden i teknologin och att satsningen är ett kvitto på att Liminas är på väg i rätt riktning. 

Förutom Industrifonden bidrar tidigare ägare som Almi Invest, Vidici Ventures, STOAF Scitech och Justin Wheatley, grundare av teknikbolaget Statpro. Kapitaltillskottet ska plöjas ned i en fortsatt expansion av verksamheten. 

”Tanken är att tillskottet ska gå till utökad satsning ute i Europa, där vi redan är närvarande. Vi har i dagsläget kunder i Norden och Storbritannien. Det blir en kombination av att vidareutveckla produkten, stärka serviceorganisationen och bygga ut säljorganisationen”, säger Kristoffer Fürst.

”Vi ser ett väldigt stort intresse för produkten. Det är också anledningen till att vi har det momentum vi har, och som Industrifonden har identifierat. Det är en kombination av starkt intresse från branschen och väldigt positiv feedback från våra kunder.”

Att som ny aktör slå sig in i fondförvaltningsbranschen har inte varit enkelt, berättar medgrundaren.

”Branschen som sådan är dominerad av etablerade aktörer, varav många är från 80-talet och har ett ganska starkt grepp om marknaden. De vill gärna att nuvarande köpkriterier förblir som de är. Nu fokuserar vi på att komma ut på bred front och förtydliga för kunderna att det finns alternativ.”

Kristoffer Fürst fortsätter:

”Det är en hel del pengar i den här rundan, men i relation till krigskassorna som våra konkurrenter har så är det en ganska blygsam summa.”

Anna Ljungdahl, investerings- och hållbarhetschef på Industrifonden, kommenterar investeringen i ett pressmeddelande:

”Vi är mycket glada över att kunna leda Liminas Serie A-runda och stödja företaget i ett avgörande tillväxtstadium. I vår bedömning av Limina var vi särskilt imponerade av tekniken, som helt klart har en enorm potential att förändra en marknad som domineras av äldre system, och av ledningens styrka.”

De vill minska personalbristen i vården – backas av ishockeyspelare

Startupen Vivium vill motverka personalbristen i vården med hjälp av en plattform som drar ner på det administrativa arbetet. Nu tar bolaget in färska miljoner, bland annat från två NHL-spelare. ”Vi vill vara en av de självklara aktörerna när det kommer till schemaläggning för vården för Europa och USA”, säger vd:n Peter Westerholm. 

Viviums grundare. Från vänster: Philip Gustavsson, Peter Westerholm och Andreas Jakubowicz.
Viviums grundare. Från vänster: Philip Gustavsson, Peter Westerholm och Andreas Jakubowicz.

Startupbolaget Vivium vill effektivisera tiden det tar att rekrytera ny personal till den underbemannade vårdsektorn med hjälp av automatisering. 

”Om vi vinner tid i det administrativa arbetet kan vi få tid över som istället kan läggas på patienterna”, säger vd:n och medgrundaren Peter Westerholm som tror att personalbristen delvis beror på ineffektiva rekryteringsmetoder. 

Han är förvånad över att så stora delar av det administrativa arbetet fortfarande sker manuellt.

”Vi märkte att det fanns väldigt mycket som kunde förbättras och att det saknades digitala verktyg,” säger vd:n som själv kommer från vårdbemanningsbranschen. 

På Viviums digitala plattform kombineras schemaläggning och resurshantering för timanställda och bemanningspersonal. Tjänsten kan integreras både i privat- och offentlig sektor.  

”Vi är unika för att vi tagit grepp om helheten. Det finns aktörer som bara sköter schemaläggning, sen finns det de som endast tillhandahåller vikarier. Vi däremot, kombinerar alla delar.” 

Vivium har inte haft någon omsättning sedan starten 2020. Men efter det första halvåret 2022 är bolaget uppe i 400.000 kronor. 

Sedan januari är cirka 300 medarbetare vid Danderyds sjukhus uppkopplade till Vivium. Peter Westerholm menar att sjukhuset tack vare plattformen kunnat göra tidsbesparingar på upp till 75 procent. 

”Vårdpersonalen upplever minskad stress och betydligt enklare hantering av schemaläggning som en effekt av Vivium”, säger han. 

I höst lanserar företaget sin tjänst hos ytterligare en aktör som driver sex olika vårdmottagningar. 

”Målsättningen är att fyrdubbla omsättningen under andra delen av året”, säger Peter Westerholm.

I maj stängde Vivium en runda på nio miljoner kronor med befintliga ägare som investeraren Hidden Dreams, fastighetsentreprenören Fredrik Holmström och serieentreprenören Saeid Esmaeilzadeh. 

Nya till Vivium är bland annat NHL-spelarna Oliver Kylington från Calgary Flames och Patrik Nemeth från New York Rangers, som är vänner till en av grundarna. 

Med pengarna tänker de fortsätta satsa på utvecklingen av plattformen samt på att få ut den hos fler kunder. Tanken är att anställa fler till bolaget som i dagsläget består av fyra heltidsanställda på huvudkontoret, varav tre är grundarna själva, plus 10-15 utvecklare.

Peter Westerholm menar att tjänsten så småningom kan komma att utvecklas för områden utanför vårdsektorn.

”Vivium kan appliceras på alla företag med timvikarier. Vi började i den här vertikalen eftersom grundarteamet kommer ifrån vårdbemanningsbranschen.”

Framöver är planen att expandera. Inom fem år vill Vivium ha tagit klivet utanför den svenska marknaden. 

”Vi vill vara en av de självklara aktörerna när det kommer till schemaläggning för vården för Europa och USA.” 

Läs mer: Studenternas vårdplattform tar in miljoner från Dropbox-grundare 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera