1515

Utdelningar på tiotals miljoner: Så går det för influencerbolagen

Svenska influencers drar in miljonbelopp på sina bolag. Reklam, musik och techbolag ligger bakom de ökade intäkterna.

Från vänster: Kenza, Jockiboi, Therése Lindgren och Zara Larsson.
Från vänster: Kenza, Jockiboi, Therése Lindgren och Zara Larsson.

De drar hundratusentals följare på sociala medier och miljontals tittare på Youtube. Sverige har de senaste åren sett flera så kalade influencers ta sig fram i mediebruset och bli kändisar via egna kanaler i sociala medier. 

Flera av dem har även lämnat de nya plattformarna för att ta sig in i traditionella medier genom att släppa egen musik, skriva böcker och programleda och medverka i olika tv-sammanhang.

Det innebär också en hel del inkomster där flera influencers blivit miljonärer. Di Digital har granskat hur lukrativt det gångna året varit för några av de mest välkända svenska sociala medie-kändisarna.

Joakim "Jockiboi" Lundell och Jonna Lundell

Joakim "Jockiboi" Lundell och Jonna Lundell
Joakim "Jockiboi" Lundell och Jonna LundellFoto:Claudio Bresciani/TT

Jocke och Jonna, 32 respektive 24 år, har mottagit flera branschpriser, däribland på galan Guldtuben, för sin kanal på Youtube där paret har hundratusentals följare. Dessutom har Joakim släppt böcker och musik.

Tillsammans har paret bolaget Jocke & Jonna AB som skapar videor, sysslar med musikproduktion och säljer annonser. Bolaget bildades 2016 och omsatte från och med juli och året ut 2,4 miljoner kronor. Resultatet landade på 1,4 Mkr med en vinst på 1,1 Mkr. Sammanlagt tog Joakim Lundell ut 163 00 kronor från bolaget.

Förra året ökade man takten rejält och omsatte då 8,7 Mkr med en vinst på nästan 2,7 Mkr. Det innebar en utdelning på 300 000 kronor samtidigt som bolaget hade lönekostnader på 2,8 Mkr på fyra personer. 

Margaux Dietz

Foto:Christine Olsson/TT

Bloggerskan Margaux Dietz, 27, har haft ett innehållsrikt år med en egen Youtubeshow där hon frågade ut samtliga partiledare inför valet i september. Hon har drygt 187 000 följare på Youtube och bloggar även för Elle. Hon fick priset Årets influencer på Ellegalan 2018.

Genom bolaget Margaux Dietz AB tog hon 2016, samma år som bolaget startades, ut blygsamma 59 000 kronor. Bolaget bedriver försäljning av reklam och marknadsföring. Eventverksamhet och konsulttjänster ingår också. 

2017 tog affärerna fart och omsättningen ökade till 2,5 Mkr med ett positivt resultat på nästan 1,6 Mkr. Margauz Dietz tog ut en lön på 367 000 kronor och cashade även ut  169 000 kronor i form av utdelningar. Sett till att hennes popularitet och kändisskap ökat under 2018 lär det se ännu bättre ut när det här året ska summeras.

Bianca Ingrosso

Foto:Jessica Gow/TT

Bianca Ingrosso, 23, slog igenom på bred front i år med sitt hyllade sommarprat i Sommar i P1. Programmet var det mest lyssnade i poddformat. 

Bianca Ingrosso startade sitt bolag 2016 och genom betalda blogginlägg på sociala medier med sponsorer och reklam omsatte hon 6,7 Mkr under förra året. Resultatet landade på 4,4, Mkr och sammanlagt tog Bianca Ingrosso ut 580 000 kronor i utdelning, dessutom hade bolaget ett ganska fett lönekonto på 1,8 Mkr. 

Zara Larsson

Foto:Per Wahlberg/TT

20-åriga musikstjärnan Zara Larsson fortsätter att leverera hits och turnerar frekvent världen över. Hon har skördat priser inom musikindustrin, vilket också gett effekt i plånboken.

Zara Larsson bedriver tillsammans med sin familj bolaget Haza AB, med säte i Örebro. Dessutom äger Haza AB ett dotterbolag i England, ZL Touring Limited. 

Under 2016 omsatte Zara Larsson 11,8 Mkr och hade en vinst på 5,8 Mkr. Lön betalades ut till två anställda på 1,2 Mkr och Zara Larsson kunde ta en utdelning på 438 000 kronor efter årets slut. 

Förra året blev det en ordentlig ökning till 25,3 Mkr i omsättning med ett resultat som slutade på 13,6 Mkr och en vinst på 6,7 Mkr. Löner på 4,2 Mkr delades ut till två anställda, utdelningen minskade något till 399 000 kronor.

Alexandra "Kissie" Nilsson

Alexandra "Kissie" Nilsson.
Alexandra "Kissie" Nilsson.Foto:Jessica Gow/TT

Bloggerskan Alexandra "Kissie" Nilsson, 27, har via det egna bolaget Alexandra Media Sweden AB dragit in en hel del pengar på bloggandet. Bolaget bedriver enligt beskrivningen hos Bolagsverket verksamhet inom "redaktionella inlägg på internet". 

I början av året uppmärksammades Alexandra Nilsson då hon dömdes för smygreklam i sociala medier. 

Läs mer: Alexandra "Kissie" Nilsson döms för smygreklam

Under 2016 omsatte bolaget 1,3 Mkr och presenterade ett resultat på 591 000 kronor. Alexandra Nilsson tog då ut 163 000 kronor i utdelning ur bolaget och en lön på drygt 500 000 kronor när året var till ända. 

Under förra året minskade omsättningen till dryga miljonen, men lönen för Alexandra "Kissie" Nilsson ökade till 746 000 kronor. Dock blev det ingen utdelning. 

Samir Badran

Samir Badran.
Samir Badran.Foto:Stina Stjernkvist/TT

Tv-profilen Samir Badran, 28, slog igenom när han 2013 och  2014 deltog i tv-produktionen Paradise Hotel i TV3. 

2014 släppte han tillsammans med modebloggaren och influencern Viktor Frisk sin första singel. Året därpå var duon med i Melodifestivalen med låten "Groupie" och året efter med låten "Bada nakna". 

Melodifestivalen till trots har affärerna inte gjort att Samir Badran kunnat tälja guld från musikkarriären. 2016 omsatte hans bolag Samir Badran AB 3,7 Mkr med ett resultat på 2,6 Mkr och Samir Badran tog då ut 340 000 kronor. 

Förra året var det desto lugnare och bolaget tappade omsättning till 2 Mkr och ett resultat på 678 000 kronor. Trots tappet tog Samir Badran ut 215 000 kronor och löner betalades ut på sammanlagt 716 000 kronor. 

Therése Lindgren

Videobloggaren Therése Lindgren.
Videobloggaren Therése Lindgren.Foto:Henrik Montgomery/TT

Bloggerskan Therése Lindgren, 31, startade sin Youtube-kanal 2013 och har i dag 721 000 följare. Hon bloggar ofta om mode och skönhet. Hon har flera år utsetts till årets Youtuber och prisats för sina insatser som influencer.

Genom sin stora följarskara har hon blivit en kändis som dessutom startat verksamhet inom detaljhandel av smink, kläder och accessoarer. 

2016 omsatte hennes bolag, Therése Lindgren AB, 9,6 Mkr med ett resultat på 8,4 Mkr. Det gjorde att Therése Lindgren tog ut hela 5,5 Mkr när året var över. 

Förra året mer än dubblade Therése Lindgren sin omsättning till drygt 19,5 Mkr, även resultatet mer än dubblerades till 17,4 Mkr och det innebar en fin utdelning på 13 Mkr rakt ner i plånboken för Therése Lindgren.

Kenza Zouiten

Foto:JESSICA GOW / TT, Jessica Gow

27-åriga bloggerskan och modeentreprenören Kenza Zouiten har genom åren fått flera utmärkelser för sitt bloggande om just mode.

Genom bolaget Kenza Zouitex AB har hon tjänat en hel del pengar på sitt bloggande. Under 2015/2016 omsatte hon 5 Mkr och landade i ett resultat på 3,2 Mkr. Därmed kunde Kenza Zouiten ta ut en utdelning på 600 000 kronor. 

Året därpå sjönk omsättningen till 4,6 Mkr, även resultatet sjönk till 2,4 Mkr. Trots det tog Kenza Zouiten ut 580 000 kronor i utdelning och en lön på 1,5 Mkr under året. 

2013 var hon med och grundade klädesmärket Ivyrevel, som seglat upp på modemarknaden med fin tillväxt. Lönsamheten däremot har sett sådär ut. 2016 omsatte bolaget 20 Mkr med ett minusresultat på 13,5 Mkr. 

2017 gick Zalando in med 20 Mkr i en investering och bolaget mer än dubblade omsättningen till 45,5 Mkr, resultatet såg också bättre ut på minus 2,6 Mkr. Men bolaget har skulder på hela 27,9 Mkr.

Isabella Löwengrip

Foto:Jesper Frisk

Isabella, "Blondinbella", Löwengrip är endast 27 år men har trots det gått från modebloggerska till affärsdrottning. Hon har flera egna bolag och har även investerat i techbolag med miljonomsättningar. 

Läs mer: De är tech-Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40 

Genom kosmetika- och skönhetsbolaget Löwengrip Beauty AB, som grundades 2013, har Isabella Löwengrip fått igång en rejäl affärsverksamhet. Under 2016 omsatte bolaget 35,3  Mkr och resultatet hamnade på 3,7 Mkr. Därmed kunde Isabella Löwengrip ta ut 2 Mkr till egen ficka efter årets slut. 

Bolaget ökade under förra året omsättningen till 47,3 Mkr, men med sämre marginaler i och med att resultatet slutade på 640 000 kronor. Det innebar att det inte blev någon utdelning för grundaren. 

Genom sitt andra bolag, ISPI Holding AB, kunde Isabella Löwengrip tillsammans med kollegan Pingis Hadenius under 2016 ta ut strax över 2 Mkr. Förra året omsatte bolaget endast 930 000 kronor, men en utdelning på 3 Mkr togs ut från bolaget. 

Isabella Löwengrip driver även incubatorbolaget Nordic Tech House som förra året omsatte 1,5 Mkr och investbolaget Löwengrip Invest AB. Det sistnämnda hade under förra året en omsättning på 7,1 Mkr och ett resultat på 4,1 Mkr. Isabella Löwengrip passade också på att ta ut 525 000 kronor under förra året. 


Innehåll från PageroAnnons

Deras lösning tar företagskommunikation till 20-talet – nu går Göteborgsbolaget Pagero till börsen

Bengt Nilsson, vd på Pagero.
Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Att köpa och sälja som företag innebär alltför för ofta fortfarande pappersarbete där prislistor, ordrar, betalningsinstruktioner och inte minst fakturor hanteras manuellt och väldigt lite av dokumentens data kommer till praktisk användning. Det vill Göteborgsbolaget Pagero ändra på med sin plattform för affärskommunikation.

– Det handlar om att göra kommunikation mellan företag lika enkel som den är mellan personer, säger Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Som en av grundarna och vd i 20 år för affärssystembolaget IFS har Bengt Nilsson på nära håll sett hur digitaliseringen krupit allt längre in i företagen. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Sedan tio år är han vd för Pagero som har som mål att bli en ledare på en stor och växande global marknad för digitalisering av affärskommunikation. I stora delar av världen kommunicerar företag år 2021 fortfarande med vanlig post och fax, enligt Nilsson. 

– Kanske använder man e-post som digitalt alternativ, men det krävs fortfarande manuellt arbete för att lägga in informationen i bolagets olika system. Detta vill vi ändra på. Det ska vara lika enkelt som att ringa någon med mobilen, säger han. 

Svensk erfarenhet ger försprång

Pagero har idag kunder i över 140 länder och att vara ett svenskt bolag har sina fördelar, menar Nilsson. Den digitala mognaden i Sverige är bland den högsta i världen. Så när myndigheter nu i ett stort antal länder världen över inför lagkrav på digital hantering av olika sorters dokument ger erfarenheten som Pagero har samlat på sig på hemmamarknaden ett försprång. 

– Det gör att vi kommer kunna bli en av de marknadsledande aktörerna, säger Bengt Nilsson. 

Kopplar samman över 12 miljoner företag

Pageros nätverk är skapat för att låta köpares och säljares affärssystem utbyta meddelanden så att köp- och säljprocesserna kan digitaliseras och effektiviseras. Genom att koppla sitt affärssystem till plattformen når man idag över 12 miljoner företag världen över. 

Utöver nätverket erbjuder Pagero även en rad applikationer och tjänster för att automatisera processer och utnyttja värdet av korrekta och tillförlitliga data. Och behoven kan skilja sig något mellan branscher. 

– Inom sjukvården behövs system för automatisering i syfte att effektivisera och öka patientsäkerheten medan exempelvis tillverkningsindustrin kan behöva verktyg för att säkerställa spårbarhet i leverantörskedjan, transparens och compliance, säger Bengt Nilsson.

För statlig verksamhet finns andra incitament, exempelvis att minska momsgapet som på många håll är högt delvis på grund av låg digital mognad och därav låg kontroll – ett problem många länder försöker lösa genom just digitalisering av affärsdokument.

Drivkrafter är många, men oavsett bransch pekar de i samma riktning.

– På lång sikt ser vi det som en självklarhet att kommunikation mellan företag kommer vara 100 procent digital och automatisk – i realtid, säger Nilsson.

Listning på Nasdaq First North Growth Market

För att ta nästa steg på tillväxtresan och i den internationella expansionen förbereder nu Pagero en nyemission och listning på Nasdaq First North Growth Market. För mer information, se pagero.se 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?