1515

Utbildning för drönarpiloter kan vara verklighet nästa år

Pilot har länge varit ett yrke med hög status. Men hur är det för drönarpiloter? Det kan vi snart få veta efter att tre högskolor i Skåne ansökt om att starta en utbildning för drönarpiloter. 

Nästa år kan Malmö ha Sveriges första utbildning av drönarpiloter.
Nästa år kan Malmö ha Sveriges första utbildning av drönarpiloter.Foto:TT

”Det är ungefär som att ta körkort”, säger Claes Magnusson, rektor vid Yrkeshögskolan i Malmö.

Häromdagen lämnade de tillsammans med Folkuniversitetet och Trafikflyghögskolan in en ansökan om att få starta utbildningen ”Kommersiell Drönarpilot”. Enligt Claes Magnusson kom idén till utbildningen efter att de börjat få allt fler förfrågningar från företag och myndigheter. Alla med olika infallsvinklar men med samma slutsats: Det behövs någon typ av drönarutbildning i Sverige.

”Medieindustrin har varit på mig och sagt att de behöver hitta en lösning. Det är mycket lagar och regler som man måste ha koll på för att hantera drönare rätt och riktigt. Sen jobbar vi med området mobil handel i Helsingborg och därifrån finns ett intresse för hur ehandeln kan använda drönare. Dessutom har flygsektorn hört av sig till trafikflyghögskolan som ju utbildar vanliga piloter i dag”, säger Claes Magnusson.

Om allt går vägen med ansökan om att starta utbildningen kommer det gå att söka i vår med kursstart hösten 2016.

"Man måste ha gymnasieexamen i botten och vara godkänd i matematik 2, fysik 1 och engelska 5 för att vara behörig att söka. Sen måste man klara ett anpassat flygpsykolgiskt test, samma som vid en vanlig pilotutbildning", säger Ulrika Gleisner, verksamhetschef på Folkuniversitetet.

Ett drygt år med 12 veckors praktik är tiden det ska ta att genomgå utbildningen. Det finns i dag fyra nivåer av licenser från Transportstyrelsen för drönarpiloter. Den första nivån ger rätt att köra drönare som väger max 1,5 kg inom synhåll medan nivå fyra ger rätt att köra större drönare utom synhåll.

”I dagsläget är det bara militären som får köra den högsta kategorin. Men man diskuterar det här på EU-nivå och om privatpersoner får köra utom synhåll så öppnar det naturligtvis stora möjligheter. Vi försöker ta höjd för det med den här utbildningen så att de ska kunna köra utom synhåll om det tillåts”, säger Ulrika Gleisner.

Claes Magnusson ser också möjliga synergier mellan Malmö Yrkeshögskolas apputbildning och drönarutbildningen.

”Man använder i princip samma teknik för apputveckling som för att programmera drönare. Studenterna kan till exempel lära sig att programmera förutbestämda slingor som drönare ska köra”, säger han och tillägger:

 ”Det som också är spännande är att om vi nu lär oss om drönare så blir det ett kortare steg när det kommer förarlösa bilar.”


Innehåll från SeavusAnnons

8 tips för en smidig migration till Atlassian Cloud

Många känner redan till det faktum att Atlassian slutade att sälja sina lokala licenser från och med februari 2021. Om ni använder några Atlassian-verktyg med hosting så innebär det alltså att ni kan behöva byta till molnet snart. Oavsett storleken på er organisation så kan migrationsprocessen till Atlassian Cloud verka komplicerad och till och med läskig i vissa fall. Med rätt strategi, planering och utvärdering kan dock migrationen till molnet bli stressfri och utan driftstörningar. 

Som en auktoriserad Atlassian Enterprise Gold Solution-partner har Seavus certifierade ingenjörer kunskap och insikter om vad ni måste tänka på och förbereda för innan ni påbörjar migrationsprocessen, samt hur ni drar nytta av den.

Här kommer några av de bästa tipsen från Seavus experter, och ni bör vara uppmärksamma på dem när ni migrerar till Atlassian Cloud:

1.  Kolla upp juridiska problem med datalagring

Det första ni måste göra är att kolla upp eventuella juridiska problem som kan uppstå i samband med koppling till datalagring i Atlassian Cloud. Det är väldigt viktigt att tackla och lösa alla dessa problem innan ni börjar planera migrationsprocessen. Detta gör att ni kan vara säkra på att ni faktiskt kan byta till molnet innan ni påbörjar de förberedande aktiviteterna.

2. Informera användare om den kommande migrationen

Eftersom Atlassians verktyg oftast används på daglig basis är det av yttersta vikt att man informerar alla användare om den kommande migrationen och förbereder dem på de associerade förändringarna. Ni måste informera alla intressenter och användare att en migration till molnet planeras och vad de kan vänta sig av processen. Det ger dem tid att vänja sig vid tanken och förbereda sig på de kommande förändringarna. Vidare kommer detta även förbereda dem på UAT-delen.

3. Utvärdera er Atlassian-produkts tillgänglighet i molnet

Det är rekommenderat att öronmärka lite tid åt att utvärdera alla appar ni använder ovanpå Atlassian-produkterna och kontrollera deras tillgänglighet i molnet. Om något tillägg inte är tillgängligt så måste ni kolla upp och planera andra alternativ.

4. Bestäm användarautentisering 

När det kommer till autentisering av användare så måste ni slå fast önskad användarautentisering för molnet. Om SSO (single-sign-on) behövs måste molnsidan ställas in för det.

5. Planera användarmigration

En av sakerna ni måste vara uppmärksamma på är att bestämma hur ni ska migrera användare samt bekräfta migrationsvägen för användarna.

6. Välj rätt migrationsmetod

Ni måste se till att välja rätt migrationsmetod baserat på produkterna ni migrerar och huruvida ni redan har något på molnsidan.

7. Glöm inte att köra en testmigration

När ni migrerar till molnet är det viktigt att köra minst en testmigration efter vilken ett UAT genomförs.

8. Följ alla ändringar

Att migrera till molnet är en process, och därför är det fördelaktigt att ha en plats där man följer all relevant information. Vidare ska ni ta fram en steg för steg-bok för er test- och produktionsmigration.

Som ni redan vet är planering nyckeln till framgång vid migration till molnet. Om ni vill lära er mer om hur man gör denna process smidig, kostnadseffektiv och mindre tidskrävande så ska ni ansluta er till oss vid Atlassian Clould-workshop: Hur man förbereder en framgångsrik molnmigration 

 

Mer från Seavus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Seavus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?