Bakgrunden till hoten ligger i att USA:s regering oroar sig över att Tiktok delar användardata med den kinesiska regeringen.
Påtryckningar på Washington finns från båda sidorna av den politiska sfären. Biträdande justitieminister Lisa Monaco och andra höga amerikanska tjänstemän har upprepade gånger pekat på Kinas problematiska nationella säkerhetslagstiftning – som tvingar företag att överlämna användardata vid förfrågan från staten.
I en intervju säger hon att deras underrättelsetjänst har varit mycket tydlig med att Kina använder data på ett sätt som ”inte är förenlig med USA:s världsbild”.
I ett försök att tillmötesgå de amerikanska myndigheterna har Tiktok tagit fram ett avtal med databasföretaget Oracle, kallat Project Texas, där data från Tiktoks amerikanska användare ska lagras i USA.
Men det är inte tillräckligt anser Washington, som nu enligt flera medier ger ett ultimatum – sälj av den kinesiska delen, annars förbjuds appen i USA.
Under onsdagen uppgav Tiktok att en tvångsförsäljning av den kinesiska delen inte skulle förändra de upplevda säkerhetsproblemen.
”Om national säkerhet är målet så kommer inte en avyttring lösa något. Ett ägarbyte skulle inte införa några nya begränsningar av dataflöden eller åtkomst”, säger en talesperson från bolaget.
Nästa möjlighet för Tiktok blir den 23 mars när dess vd Shou Chew ska vittna inför representanthuset.
Högt uppsatta inom bolaget har tidigare uppgett att 60 procent av aktierna i Tiktoks moderbolag Bytedance ägs av globala investerare, däribland riskkapitalbolag som KKR och Sequoia.
Grundarna till det Pekingbaserade bolaget äger 20 procent av aktierna men erhåller större rösträttigheter. Resterande 20 procent ägs av anställda.
Men vägen till en tvångsförsäljning till USA kan vara riktigt snårig för Washington. När Trump-regeringen hade samma mål under 2020 vann Tiktok den rättsliga kampen. Bolaget argumenterade att hotet mot ett förbud i USA bröt lagen ”The Berman amendments” som kort och gott hindrar Joe Biden från att genomföra förbudet.
För att undvika samma misstag har amerikanska lagstiftare förberett nya lagar som ska ge Joe Biden befogenhet att genomföra förbudet av Tiktok.
Om ingen av parterna kan nå fram till en lösning ser det kinesiska bolaget en uppdelning mellan Tiktok och Bytedance som en sista utväg. Enligt Bloomberg News utesluter Tiktok inte heller möjligheten för en separat börsnotering av appen.
I samband med nyheterna rusar sociala medie-bolaget Snap cirka 6 procent vid amerikansk börsöppning.