Annons

USA vill tvinga fram försäljning av Tiktok – kan förbjuda appen

Konflikten mellan USA och Tiktok går till nästa nivå när Washington kräver att de kinesiska grundarna säljer sina andelar i appen. Om inte så kommer den att förbjudas av Biden-regeringen.  

”En försäljning skulle inte ta itu med den upplevda säkerhetsrisken”, menar Tiktok. Den amerikanska konkurrenten Snap avancerade 6 procent under torsdagens inledande handel.

Biden-regeringen drar åt snaran för Tiktok.
Biden-regeringen drar åt snaran för Tiktok.

Bakgrunden till hoten ligger i att USA:s regering oroar sig över att Tiktok delar användardata med den kinesiska regeringen. 

Påtryckningar på Washington finns från båda sidorna av den politiska sfären. Biträdande justitieminister Lisa Monaco och andra höga amerikanska tjänstemän har upprepade gånger pekat på Kinas problematiska nationella säkerhetslagstiftning – som tvingar företag att överlämna användardata vid förfrågan från staten. 

I en intervju säger hon att deras underrättelsetjänst har varit mycket tydlig med att Kina använder data på ett sätt som ”inte är förenlig med USA:s världsbild”. 

I ett försök att tillmötesgå de amerikanska myndigheterna har Tiktok tagit fram ett avtal med databasföretaget Oracle, kallat Project Texas, där data från Tiktoks amerikanska användare ska lagras i USA. 

Men det är inte tillräckligt anser Washington, som nu enligt flera medier ger ett ultimatum – sälj av den kinesiska delen, annars förbjuds appen i USA. 

Under onsdagen uppgav Tiktok att en tvångsförsäljning av den kinesiska delen inte skulle förändra de upplevda säkerhetsproblemen. 

”Om national säkerhet är målet så kommer inte en avyttring lösa något. Ett ägarbyte skulle inte införa några nya begränsningar av dataflöden eller åtkomst”, säger en talesperson från bolaget. 

Nästa möjlighet för Tiktok blir den 23 mars när dess vd Shou Chew ska vittna inför representanthuset.

Högt uppsatta inom bolaget har tidigare uppgett att 60 procent av aktierna i Tiktoks moderbolag Bytedance ägs av globala investerare, däribland riskkapitalbolag som KKR och Sequoia. 

Grundarna till det Pekingbaserade bolaget äger 20 procent av aktierna men erhåller större rösträttigheter. Resterande 20 procent ägs av anställda. 

Men vägen till en tvångsförsäljning till USA kan vara riktigt snårig för Washington. När Trump-regeringen hade samma mål under 2020 vann Tiktok den rättsliga kampen. Bolaget argumenterade att hotet mot ett förbud i USA bröt lagen ”The Berman amendments” som kort och gott hindrar Joe Biden från att genomföra förbudet.

För att undvika samma misstag har amerikanska lagstiftare förberett nya lagar som ska ge Joe Biden befogenhet att genomföra förbudet av Tiktok. 

Om ingen av parterna kan nå fram till en lösning ser det kinesiska bolaget en uppdelning mellan Tiktok och Bytedance som en sista utväg. Enligt Bloomberg News utesluter Tiktok inte heller möjligheten för en separat börsnotering av appen. 

I samband med nyheterna rusar sociala medie-bolaget Snap cirka 6 procent vid amerikansk börsöppning. 

Innehåll från QNAPAnnons

Vikten av support över tid – investera smart i IT-utrustning av sällanköpsnatur

Produkter med utgången support som havererar. De flesta IT-avdelningar har någon gång varit där, trots att de arbetar aktivt med att byta ut produkter innan tillverkaren slutar stödja produkten. Problematiken är stor inom konsumentprodukter, där bland annat EU under hösten 2022 tvingat tillverkare av mobiltelefoner att tillhandahålla uppdateringar för operativsystem i tre år från lansering, och säkerhetsuppdateringar i fem år.

Argumentet från EU är enkelt att förstå. Hårdvaran i en modern mobiltelefon kommer inte vara utdaterad efter tre år, varför det inte ska vara tillåtet att överge en fullt fungerande modell för att kunna sälja en nyare. Parallellen till världen med IT-utrustning för företag är också lätt att dra – företag bygger in sig i ett ekorrhjul där fullt fungerande produkter kasseras efter så lite som ett par år till förmån för nya när supportavtal går ut.

När det kommer till utrustning bakom kulisserna i ett företag är det däremot ofta svårare att rättfärdiga uppgraderingar vartannat år. Enheter som exempelvis nätverkslagring (NAS) må ha prislappar som skalar från motsvarande en modern mobiltelefon till en sportbil beroende på användningsområde, men gemensamt för enheterna är att de hanterar det moderna företagets ovärderliga data. Att kunna förlänga support-, garanti- och servicecyklerna bortom de normala två–tre åren till fem år representerar en dubblering i den tid investeringen tillåts skapa värde.

Det är precis så QNAP arbetar med både hård- och mjukvara. Tack vare ett tätt samarbete med leverantörer av processorer och annan hårdvara väljs ett antal enheter årligen ut för att klara av bruk dygnet runt i minst fem år. Den senaste modellen med long-term availability, garanterad tillgänglighet över tid är TS-1655. Förutom att vara extra rejält dimensionerad gällande kylning garanteras enheten mjukvaruuppdateringar i över fem års tid, i ett program som inte är helt olikt Linux-distributionen Ubuntus LTS-utgåvor.

Enheter med garanterad support över fem år är heller inte förbehållna företagsenheter. I QNAP:s sortiment finns enklare hemenheter såväl som rackmonterad nätverkslagring i enterprise-klass som ingår i programmet. QNAP TS-1655 är trots sina 16 lagringsplatser prissatt som två–tre moderna mobiltelefoner, och stödjer dessutom kritiska virtualiseringslösningar för företagsbruk likt VMWare, Microsoft Hyper-V, Citrix Xenserver och Veeam Ready.

Fem år är dock lång tid, speciellt för en IT-avdelning. Även om hårdvaran, i TS-1655:s fall en åttakärnig Intel Atom C5125-processor, kommer räcka till i flera år krävs skalbarhet inför framtiden. Därför ser QNAP till att enheten stödjer upp till 128 GB DDR4-minne och inte mindre än tre stycken PCI Express 3.0 x4-portar för att kunna möta framtidens utmaningar. Ditt företag kanske inte har användning för AI-stödd analys av bildmaterial som lagras på enheterna idag – men om behovet uppstår om några år krävs inte en helt ny enhet, utan endast ett expansionskort.

Detsamma gäller snabbare nätverkskort eller om bolaget mot förmodan växer ur antalet lagringsplatser. Det är enkelt att sätta expansionsplatserna i arbete med exempelvis ytterligare två M.2-enheter för fler SSD-enheter eller nätverkskort med stöd för 25 Gbps. Dessutom garanteras mjukvaruuppdateringar och tillgänglighet av hårdvara vid serviceärenden under hela femårsperioden – vilket minskar huvudbry för IT-avdelningen.

Mer från QNAP

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med QNAP och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera