1515

Urb-its tidigare vd ”nyttjade bolagets kontokort”

Börsfloppen Urb-its tidigare vd Mats Forsberg beviljas inte ansvarsfrihet av bolagets revisor. Enligt Urb-it har han bland annat bott privat i en bostad där bolaget stod som hyresgäst.

Mats Forsberg (tv), Urb-its tidigare vd, och storägaren Lage Jonason.
Mats Forsberg (tv), Urb-its tidigare vd, och storägaren Lage Jonason.Foto:Amanda Lindgren

First North-listade Urb-it, som levererar e-handlade produkter från butik till konsumenter genom så kallade urbers, har fått en oren revisionsberättelse där revisorn avstyrker att den vd som avgick den 16 maj 2017, Mats Forsberg, beviljas ansvarsfrihet för räkenskapsåret. Det framgår av ett pressmeddelande.

"Vid förvaltningsrevisionen har framkommit att bolagets tidigare verkställande direktör, Mats Forsberg, under räkenskapsåret 2017 har belastat bolaget med kostnader av privat karaktär", skriver revisorn, och fortsätter:

"Som framgår av förvaltningsberättelsen har Mats Forsberg disponerat en privatbostad där bolaget har stått som hyresgäst samt att Mats Forsberg i inte oväsentlig omfattning nyttjat bolagets kontokort för inköp vars rörelserelevans inte har kunnat styrkas med godtagbara underlag. Mats Forsbergs agerande har också medfört betydande kostnader för internt och externt utredningsarbete."

Enligt revisorns bedömning kan Mats Forsberg, som sedan februari är ersatt som vd av Urb-its tidigare produktchef Kevin Kviblad efter att huvudägare Lage Jonason under en tid var tillförordnad vd, vara ersättningsskyldig enligt aktiebolagslagen.

Urb-it har genom styrelsen ingått en förlikning med Mats Forsberg i en arbetsrättslig tvist, men en sådan förlikning behöver enligt revisorn inte innebära att bolaget är förhindrat att rikta krav mot honom.

I sin kvartalsrapport redovisar bolaget en nettoomsättning för det första kvartalet 2018 på 473.000 kronor (113.000), och en rörelseförlust på 20,2 miljoner kronor (-21,2).

Urb-it ägs till 41 procent av Lage Jonason och har ett marknadsvärde på 31 miljoner kronor.

(Direkt/Di Digital)


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?