Annons

Urb-its storägare halverar värderingen inför börsnoteringen

Storägarna bakom budappen Urb-it sänker värderingen inför börsnoteringen. Bolaget värderas nu till 188 miljoner kronor.

Urb-its ordförande Lage Jonason och vd Mats Forsberg. Foto: Amanda Lindgren
Urb-its ordförande Lage Jonason och vd Mats Forsberg. Foto: Amanda LindgrenFoto:Amanda Lindgren

Di Digital kunde nyligen avslöja att startupbolaget Urb-it skakats av en serie chefsavhopp inför sin planerade börsnotering. Bland annat hade finanschefen, teknikchefen och marknadschefen lämnat bolaget som även lider av stora förluster och låg tillväxt.

Läs mer: Chefsflykt inför Urb-its börsnotering 

Bakom Urb-it står Citymails grundare Bror-Anders Månsson och dess förre vd Mats Forsberg, numera vd på Urb-it. Bolaget har även lockat till sig riskkapital från en rad finansprofiler som Erik Penser, Erik Mitteregger, Carl Palmstierna och Lage Jonason, som är ordförande för Urb-it.

Nu rapporterar nyhetssajten Breakit att bolagets storägare sänker värderingen på Urb-it inför noteringen. Detta sker i samband med en konvertering av ett lån från flera storägare med Lage Jonasson i spetsen. Eftersom företaget behöver få in mer pengar i kassan konverteras 18 miljoner av de 46 miljoner Lage Jonason lånat ut till aktier, heter det.

I ett mejl till Breakit bekräftar Lage Jonason detaljerna som i praktiken sänker bolagets värde med 56 procent, från 425 miljoner kronor till 188 miljoner kronor. Samma aktievärdering ska att användas vid noteringen, uppger Lage Jonasson. 

Sedan starten har Urb-it tagit in cirka 100 miljoner kronor i riskkapital, lanserat tjänsten i Stockholm, samt påbörjat utrullningen i London och Paris.

I början av mars uppgav ordförande Lage Jonason för Dagens Industri att Urb-it skulle börsnoteras redan innan sommaren.

”Urb-it har kommit mycket långt fram i sin teknikutveckling – nu är det dags att använda sig av börsen som finansieringskälla”, sa han då.

Enligt källor till Di Digital har ambitionen varit att ta in cirka 75 miljoner kronor i samband med en nyemission inför börsnoteringen. 

Urb-it har dock stora utmaningar inför noteringen. Intäkterna är exempelvis små: mindre än 5 miljoner kronor i fjol, enligt uppgift till Di Digital. Tillväxten uppges dessutom vara närmast obefintlig på huvudmarknaden i Stockholm. Detta samtidigt som man har ett 50-tal avlönade medarbetare och ett flertal konsulter på kontoret.

Urb-its plattform låter butiker erbjuda snabb och personlig leverans av sina varor med hjälp av frilansande ”Urbers” som tar emot beställningar genom en app i telefonen och levererar dem direkt till kund inom en timme.

I Stockholm erbjuder Urb-it leverenser från ett 60-tak butiker via appen. Som exempel kan nämnas elektronikkedjorna Media Markt och Siba, klädbutikerna J Lindeberg och A Day's March samt nischbutiker som Ballongverkstan. 


Mer om Urb-its problem i förra veckans Digitalpodden:

Foto:

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

Innehåll från WintAnnons

Milersättning, kostförmåner och traktamente 2023 – allt du behöver veta

Nytt år, nya möjligheter. I alla fall om vi pratar om milersättning, kostförmån och traktamente. Inför 2023 har det nämligen skett en hel del efterlängtade uppdateringar vad gäller reglerna kring detta. Den automatiserade bokföringstjänsten Wint delar med sig av allt du behöver veta om detta under 2023.

De oproportionerligt låga nivåerna för milersättning och traktamente har länge varit en het potatis, i takt med att bränsle- och matpriserna gått upp. Men nu har det äntligen hänt saker på den fronten. Den automatiserade bokföringstjänsten Wint sammanfattar de nya reglerna och berättar vad du som företagare behöver veta.

Mer klirr i kassan 

Kör du din privata bil i tjänsten? Då kan det vara trevligt att veta att milersättningen, som är till för att täcka en del av utgifterna för drivmedel, slitage och service, har fått sig en efterlängtad ökning. Sedan 2008 har milersättningen legat på 18,50 kr/mil. Och visst kan det kännas lite konstigt att den skattefria milersättningen inte justerats på så pass många år. Speciellt när kostnaderna för både tjänstebil och drivmedel ökat markant. Men nu är det alltså dags att slänga ut det gamla och ta in det nya. 

Sedan den 1 januari 2023 är den skattefria milersättningen 25 kr/mil, oavsett drivmedel. Detta gäller alltså för dig som använder din privata bil för tjänsteresor. För dig med förmånsbil landar milersättningen på 12 kr/mil med undantag för elbilar som blir 9,50 kr/mil. 

Läs också: Förmånsbil – allt du behöver veta 

Dyrare att bli bjuden på lunch  

Är du en sådan arbetsgivare som ibland får feeling och vill bjuda dina anställda på en riktig braklunch? Då är det värt att veta att kostförmånen för 2023 har förändrats. 

Du har säkert koll på att att en kostförmån uppstår när du som arbetsgivare bjuder dina anställda på någon form av måltid i samband med tjänsteresa. I och med att den anställde sparat pengar genom att bli bjuden räknas det som en skattepliktig kostförmån. Och som med alla andra förmåner ska den anställde betala en förmånsskatt.

När det gäller kostförmån sker beskattningen i sin tur utifrån ett schablonbelopp. Och det är detta belopp som har blivit en aning högre vilket innebär att vid en bjudlunch behöver det anställde betala lite mer i skatt. 

Årets schablonvärden är följande: 

Fri frukost 55 kr

Fri lunch eller middag 110 kr

Kost för en heldag 275 kr

Tanken är att summan ska motsvara vad en genomsnittlig lunch exempelvis kostar om din anställde skulle käka den på restaurang. Dessutom blir det enklare för dig som arbetsgivare att hålla koll. Det kan lätt bli rörigt med alla siffror om du måste veta vad varje enskild lunch har kostat. 

Läs de senaste artiklarna om företagande och entreprenörskap hos Wint. 

Traktamente ökar med nästan 10 % 

Händer det att du ibland är ute på tjänsteresa eller kanske tillfälligt jobbar på annan ort? Då gör du rätt i att uppdatera dig om de viktigaste reglerna gällande traktamente för 2023. 

Traktamentet finns till som en form av bidrag till dig för att täcka dina levnadskostnader när du är ute på tjänsteresa. Och med det nya året har det högsta skattefria traktamentesbeloppet ökat från 240 kr till 260 kr. Detta gäller traktamente för heldagar. För halvdagar reduceras traktamentet till hälften, precis som tidigare. 

Prisbasbeloppet för traktamente justeras efter den prisutveckling som råder. Med ökade räntor, drivmedel och priser i allmänhet följer även prisbasbeloppet för traktamente samma utveckling. Och tur är väl det. Tänk dock på att maxbeloppet, det vill säga 260 kr, gäller för arbete på en och samma ort i högst tre månader. 

Det är mycket att tänka på som egenföretagare, och det är lätt att villa bort sig bland all information. För Wints kunder däremot, är den vilsenheten ett minne blott. Wint sköter allt från den löpande bokföringen som betalningar till momsdeklarationer eller betalning av fakturor. På Wint finns dessutom en massa kompetenta ekonomer som är redo att steppa in när du behöver rådgivning. Allt för att du ska känna dig trygg i ditt företagande. 

Så fungerar Wints helhetstjänst 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera