1515

Urb-its storägare: ”Kvartalsrapporten är inget jag vill kommentera”

Det börsnoterade budbolaget Urb-it omsatte 473 000 kronor under årets första kvartal. Rörelseförlusten var 46 gånger högre än så: 20,2 miljoner kronor. Aktien faller skarpt under förmiddagen.

Urb-its styrelseledamot och huvudägare Lage Jonason.
Urb-its styrelseledamot och huvudägare Lage Jonason.Foto:AMANDA LINDGREN, Amanda Lindgren (Di)

Urb-it, budbolaget som servar e-handeln med frilansande "urbers", fortsätter att kämpa med låg omsättning och stora förluster. Utvecklingen går visserligen i rätt riktning, men den går mycket långsamt.

Under årets första kvartal uppgick omsättningen till 473 000 kronor. Det är i linje med kvartalet dessförinnan, men högre än de 113 000 kronor som bolaget omsatte under första kvartalet i fjol.

Rörelseresultat uppgick till -20,2 miljoner kronor, vilket är en miljon lägre än samma period i fjol.

Förlusten före före skatt uppgick till 18,7 Mkr, vilket kan jämföras med en förlust på 22 Mkr under samma period i fjol. Resultatet per aktie landade på -0,94 kronor.

”Kvartalsrapporten är inget jag vill kommentera. Detta är ett maratonlopp. Jag är nöjd med vår nya ledning, våra kostnadsminskningar och det fantastiska gensvar vi får för våra nya lösningar i retailsektorn”, säger Lage Jonason, storägare och ledamot i Urb-its styrelse.

Urb-it listades på First North den 7 juli i fjol till teckningskursen 15 kronor per aktie. Aktien stängde igår, torsdag, på 1,55 kronor, ett kursfall på 90 procent jämfört med teckningskursen. Klockan 10:20 hade Urb-its aktie backat med ytterligare 10 procent till 1,4 kronor. Följ Urb-its aktiekurs här.

Kvartalsrapporten når marknaden samma dag som nyheten att Urb-its tidigare vd Mats Forsberg inte beviljas ansvarsfrihet av bolagets revisor. Enligt Urb-it har han bland annat bott privat i en bostad där bolaget stod som hyresgäst.

Läs mer: Urb-its tidigare vd ”nyttjade bolagets kontokort”

Urb-it rapporterar att strategin och affärsplanen för 2018 färdigställdes under första kvartalet och att detta i korthet innebär en ny marknadsposition för Urb-it, en förnyad prismodell, en ny snabbrörlig, global organisation samt en förenklad teknisk plattform och omprioriterad produktutveckling.

Den 14 februari utsåg Urb-its styrelse den tidigare produktchefen Kevin Kviblad till ny vd efter inhoppet från bolagets storägare Lage Jonason. Efter en bolagsstämma den 17 april har bolaget säkrat sin emission, som är säkerställd genom teckningsförbindelser och garantier. Den ska tillföra bolaget 59,6 Mkr före emissionskostnader. Efter dessa, samt kvittning av gamla fordringar mot aktier och återbetalning av lån, tillförs bolaget cirka 20 miljoner kronor, enligt pressmeddelandet.

Läs mer: Urb-it ber ägarna om 60 miljoner – aktien rasar 

”Vi ska hamna på en mycket låg kostnadsmassa från och med juni månad. Vi räknar med att pengarna ska räcka till breakeven. Mer information kommer i prospektet för nyemissionen inom några dagar”, säger storägaren Lage Jonason.

Urb-it rapporterar även att samarbetet med Postnord vidareutvecklades ytterligare, där Bolaget framöver kommer att erbjuda leverans av konsumenters varor från Postnords samtliga 34 utlämningsställen i Stockholm.

Bolaget startades för fyra år sedan av Citymails grundare Bror-Anders Månsson och dess förre vd Mats Forsberg. Urb-it har tagit in riskkapital från en rad finansprofiler som Erik Penser, Erik Mitteregger, Carl Palmstierna och Lage Jonason.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?