1515

Urb-its storägare: ”Kvartalsrapporten är inget jag vill kommentera”

Det börsnoterade budbolaget Urb-it omsatte 473 000 kronor under årets första kvartal. Rörelseförlusten var 46 gånger högre än så: 20,2 miljoner kronor. Aktien faller skarpt under förmiddagen.

Urb-its styrelseledamot och huvudägare Lage Jonason.
Urb-its styrelseledamot och huvudägare Lage Jonason.Foto:AMANDA LINDGREN, Amanda Lindgren (Di)

Urb-it, budbolaget som servar e-handeln med frilansande "urbers", fortsätter att kämpa med låg omsättning och stora förluster. Utvecklingen går visserligen i rätt riktning, men den går mycket långsamt.

Under årets första kvartal uppgick omsättningen till 473 000 kronor. Det är i linje med kvartalet dessförinnan, men högre än de 113 000 kronor som bolaget omsatte under första kvartalet i fjol.

Rörelseresultat uppgick till -20,2 miljoner kronor, vilket är en miljon lägre än samma period i fjol.

Förlusten före före skatt uppgick till 18,7 Mkr, vilket kan jämföras med en förlust på 22 Mkr under samma period i fjol. Resultatet per aktie landade på -0,94 kronor.

”Kvartalsrapporten är inget jag vill kommentera. Detta är ett maratonlopp. Jag är nöjd med vår nya ledning, våra kostnadsminskningar och det fantastiska gensvar vi får för våra nya lösningar i retailsektorn”, säger Lage Jonason, storägare och ledamot i Urb-its styrelse.

Urb-it listades på First North den 7 juli i fjol till teckningskursen 15 kronor per aktie. Aktien stängde igår, torsdag, på 1,55 kronor, ett kursfall på 90 procent jämfört med teckningskursen. Klockan 10:20 hade Urb-its aktie backat med ytterligare 10 procent till 1,4 kronor. Följ Urb-its aktiekurs här.

Kvartalsrapporten når marknaden samma dag som nyheten att Urb-its tidigare vd Mats Forsberg inte beviljas ansvarsfrihet av bolagets revisor. Enligt Urb-it har han bland annat bott privat i en bostad där bolaget stod som hyresgäst.

Läs mer: Urb-its tidigare vd ”nyttjade bolagets kontokort”

Urb-it rapporterar att strategin och affärsplanen för 2018 färdigställdes under första kvartalet och att detta i korthet innebär en ny marknadsposition för Urb-it, en förnyad prismodell, en ny snabbrörlig, global organisation samt en förenklad teknisk plattform och omprioriterad produktutveckling.

Den 14 februari utsåg Urb-its styrelse den tidigare produktchefen Kevin Kviblad till ny vd efter inhoppet från bolagets storägare Lage Jonason. Efter en bolagsstämma den 17 april har bolaget säkrat sin emission, som är säkerställd genom teckningsförbindelser och garantier. Den ska tillföra bolaget 59,6 Mkr före emissionskostnader. Efter dessa, samt kvittning av gamla fordringar mot aktier och återbetalning av lån, tillförs bolaget cirka 20 miljoner kronor, enligt pressmeddelandet.

Läs mer: Urb-it ber ägarna om 60 miljoner – aktien rasar 

”Vi ska hamna på en mycket låg kostnadsmassa från och med juni månad. Vi räknar med att pengarna ska räcka till breakeven. Mer information kommer i prospektet för nyemissionen inom några dagar”, säger storägaren Lage Jonason.

Urb-it rapporterar även att samarbetet med Postnord vidareutvecklades ytterligare, där Bolaget framöver kommer att erbjuda leverans av konsumenters varor från Postnords samtliga 34 utlämningsställen i Stockholm.

Bolaget startades för fyra år sedan av Citymails grundare Bror-Anders Månsson och dess förre vd Mats Forsberg. Urb-it har tagit in riskkapital från en rad finansprofiler som Erik Penser, Erik Mitteregger, Carl Palmstierna och Lage Jonason.


Innehåll från CBC Investment GroupAnnons

Private Equity-bolaget som hjälper små entreprenörer att växa internationellt

Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group
Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group

CBC Investment Group har de senaste åren haft många framgångsrika investeringar som noterats för handel på Stockholmsbörsen, och fler är planerade. Men även om drömmen om att bli ett börsbolag växer hos många entreprenörer börjar relationen med CBC långt före dess. Flertalet entreprenörer kommer till CBC när ambitionen att växa behöver kapital och rådgivning. 

– För små talangfyllda företag med stor tillväxtpotential är kapital och kompetens många gånger avgörande för att ta nästa steg i utvecklingen. Här fyller vi en viktig roll på private equity-marknaden, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group.

Private equity-bolaget CBC Investment Group startade 2009 mitt under den pågående finanskrisen. Bankerna gick på knäna, nystartade små och medelstora företag fick plötsligt se sina krediter och kreditlöften förvandlas till krav på snabb återbetalning. Seriösa och talangfulla entreprenörer riskerade att kassera sina värdefulla idéer helt i onödan. För att möta behovet av stöd och kapital till entreprenörer startade Niklas Palmlöf CBC Investment Group.

– Det finns inget mer tillfredställande än att se entreprenörer växa, och då tänker jag både på deras företag och de som personer. Att följa en affärsidé med potential att växa till något enormt värdeskapande ger alla som är med på resan en rejäl kick. Nya företag startas hela tiden, vårt jobb är att välja ut de som vi tror kan växa stort och konkurrera på en internationell nivå.

Växa tillsammans med entreprenörer

CBC:s affärsidé är att växa tillsammans med entreprenörer som behöver kapital och strukturell kompetens. Innan beslut om en ny investering kan tas genomgår entreprenören en rigorös urvalsprocess som bland annat omfattar att granska affärsidé, ledning, marknad och potential. Inget lämnas åt slumpen.

– Även om urvalsprocessen är omfattande tar vi ibland beslut snabbt. Det är när vi märker att allt linjerar, från entreprenörens och ledningens kompetens och drivkraft till potentialen att växa affären och att marknadsutsikterna ser mycket goda ut. Våra investeringar ska väsentligt överstiga traditionella placeringars värdeutveckling under placeringstiden.

CBC har varit med att skapa hållbara värden i miljardklassen om man ser till börsvärdet av investeringarna. Hittills har flera investeringar introducerats för handel på börsen, de senaste är Pharmiva och Duearity och till hösten planerar ytterligare ett bolag att introduceras.

– Vi söker entreprenörer som vill växa mycket och har världsambitioner, som har en idé, teknologi eller ett patent med global potential. Alltså inte bara de som inte vill skapa en bra affär. Att börsintroduceras måste inte vara målet med resan, även om det ofta blir så, det viktigaste är att kunna realisera unika affärsidéer i stor skala vilket också kan leda till någon form av exit. 

Linjera med FN:s globala mål

Det är långt från alla företag som CBC tittar på, första filtret är att affären ska linjera med FN:s globala mål för en hållbar framtid och att verksamheten ska skapa värden som gynnar människan.

– Vi har även medfinansiärer eller medinvesterare i flera bolag, det kan vara Europeiska investeringsbanken, Almi Invest, olika affärsänglar eller nordiska venture capital-bolag. Vi har även skapat en exklusiv möjlighet för privata investerare att placera med oss, investeringar som annars är förbehållet VC bolag, stora riskkapitalbolag och andra större private equity-aktörer.

– Vi identifierar och investerar med egna medel i onoterade nordiska företag som befinner sig i en tydlig tillväxtfas. När vi sedan har skaffat oss en djupare insikt om företagets potential erbjuder vi även ett exklusivt nätverk möjligheten att bli delägare i samma företag. Detta är värdeskapande möjligheter för både entreprenören och CBC. Vi söker aktivt nya entreprenörer att hjälpa på deras tillväxtresa, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group. 

Entreprenörer som söker kapital för att växa

CBC söker främst unga, entreprenörsdrivna och innovativa företag med global inriktning som primärt är baserade i Norden och som har en affärsmodell som tydligt inbegriper ny teknik eller nya tjänstekoncept för maximerad konkurrenskraft. CBC investerar bland annat i unika, högteknologiska företag verksamma inom Cleantech, Fintech, Edtech, datasäkerhet, VAR/AR, Digital Health, Life Science med mera. CBC har dessutom en solid medlemsbas som ständigt söker nya investeringsmöjligheter. 

Kontakta CBC om ni har en bra idé och behöver kapital för att växa 

Läs mer om CBC Investment Group här 

Mer från CBC Investment Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CBC Investment Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?