1515

Urb-it betalar it-konsulter med aktier

Leveranstjänsten Urb-it gick närmare 30 miljoner kronor back under 2015. För att betala för inhyrda it-tjänster ger bolaget nu ut aktier värda 7 miljoner kronor.

Mats Forsberg, vd och medgrundare av Urb-it.
Mats Forsberg, vd och medgrundare av Urb-it.Foto:Jack Mikrut

Urb-it, som levererar e-handelsvaror till kunden inom en timme, har hittills tagit in cirka 80 Mkr i kapital. Bolaget har det senaste året haft stora planer på utlandsexpansion men har dragits med förseningar. Di Digital har tidigare rapporterat om att Urb-it har lanserats i Paris och bearbetar nu marknaden i London.

De storslagna planerna har varit kostsamma, enligt årsredovisningen för 2015. Under fjolåret hade Urb-it en nettoomsättning på närmare 113 000 kronor men gjorde en förlust på över 29 Mkr.

”Vi följer den planen som vi har lagt. Vi investerar väldigt mycket i den här plattformen och för att göra oss redo för internationell etablering. Det är först nu i maj–juni som vi börjar marknadsföra tjänsten mot konsumenten”, säger bolagets vd Mats Forsberg.

Läs även: Urb-it lanserar i Paris och bygger i London

Urb-it gjorde i mars en nyemission på 7 Mkr, enligt handlingar hos Bolagsverket. Betalningen för aktierna kom inte i form av en pengatransaktion, utan i form av tjänster som it-konsultbolaget Bearingpoint Sweden har stått för. Bearingpoint fick med andra ord betalt i aktier för de två fakturor som bolaget har ställt till Urb-it för utfört arbete.

”De har hjälpt oss mycket med tekniskt utveckling och marknadsanalys. En del av det samarbetet har varit en kvittning.  Jag tycker det är oerhört positivt att göra det på det här sättet. När man startar upp något i början är det fantastiskt att kunna ta in den typen av resurser som annars är få förunnat”, säger Mats Forsberg.

Läs mer: Uber utmanar Urb-it - erbjuder budtjänst i handeln

Mats Forsberg uppger att Urb-it gör löpande nyemissioner. I januari registrerades en nyemission på drygt 13 Mkr hos Bolagsverket. Efter sommaren har Urb-it planer på att ta in ytterligare 50–100 Mkr för att satsa på sin expansion. Samtidigt är Mats Forsberg inte orolig för att han tappar ägarandelar i bolaget.

”Som entreprenör får man en lite mindre andel vid varje emission. Men jag är glad för att vi har kunnat hålla det höga tempot och vi har en samsyn bland de storägarna för att styra verksamheten åt det håll jag vill”, säger Mats Forsberg.

Bakom Urb-it, som startats av Citymails grundare Bror-Anders Månsson och dess förre vd Mats Forsberg, står en rad namnkunniga finansiärer. Finansmännen Erik Penser,  Erik Mitteregger och Carl Palmstierna med flera investerade sammanlagt 30 Mkr i Urb-it i samband med premiären för drygt ett år sedan.

På den svenska marknaden har Urb-it nu följt i Mat.se:s fotspår och lanserar nu leveranstjänst till Volvo-bilar. Samarbetet med Volvo betyder att Urb-it nu kan leverera varor köpta på nätet till sina kunders bilar samma dag eller inom en timme.

Läs även: Mat.se och Volvo i samarbete – leveranser direkt till bakluckan


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?