1515

Urb-it ber ägarna om 60 miljoner – aktien rasar

Budbolaget Urb-it rapporterar en omsättning på drygt en halv miljon för det senaste kvartalet. Bolaget fortsätter att blöda pengar och ber nu ägarna att skjuta till ytterligare 60 miljoner kronor. Aktien rasade på beskedet.

Urb-its vd och storägare Lage Jonason.
Urb-its vd och storägare Lage Jonason.Foto:Amanda Lindgren

Startupbolaget Urb-it har sedan 2014 fungerat som ett slags Uber för bud inom den fysiska handeln och har bland annat haft samarbeten med kedjor som Cervera, Adlibris, Coop och J.Lindeberg. Trots de stora samarbetena och lanseringar i London och Paris har bolaget ännu inte sett sin omsättning dra iväg. 

För helåret 2017 uppgick Urb-its omsättning till 0,96 miljoner kronor, vilket är en rejäl ökning från 2016 då omsättningen låg på 260 000 kronor.

Det sista kvartalet i fjol var bolagets bästa hittills med en omsättning på drygt 530 000 kronor. Däremot är kostnaderna mycket högre. För kvartalet låg rörelseförlusten på drygt 44 Mkr och för helåret 2017 på 118 Mkr.

Läs även: Urb-it ökar omsättningen – till 0,2 miljoner kronor 

En anledning till att förlusterna har rusat är fjolårets affärsplan.

Urb-it frångick vid årsskiftet sin marknadsplatsfokuserade affärsplan eftersom den inte ”resulterade i åsyftade framgångar”, skriver bolaget i sin rapport.

Den nya strategin ”fokuserar på att Urb-it ska vara det naturliga valet för ett personligt överlämnande”.

En fördel med den nya affärsplanen uppges vara att en mindre organisation, och därmed lägre kostnader krävs.

"För att kunna genomföra den nya affärsplanen behövs dock kapital", konstaterar bolaget, vars bokslutsrapport publicerades strax efter att ett pressmeddelande om en nyemission publicerades.

Läs även: Urb-it utser ny vd – produktchefen tar över

Urb-it föreslår en företrädesemission på 59,6 Mkr, med teckningskursen 1,00 kronor per aktie. De ägare som inte deltar i emissionen väntar en utspädning på 75 procent. 

När Urb-it listades på First North i juli 2017, gjordes dettill en kurs på 15 kronor. Sedan dess har aktien handlats till nästan halverad nivå. 

När nyheten om nyemissionen och rapporten nådde marknaden reagerade den negativt. Klockan 14:45 på onsdagen hade bolagets kurs rasat 40 procent till 4:50 kronor. Följ kursen här.

Huvudägaren Lage Jonason, ägare till 40,7 procent av bolaget, avser att teckna sin pro rata-andel vilket motsvarar 24 Mkr, varav upp till 20 Mkr kan komma att betalas genom kvittning av fordringar.

Teckningsperioden är 26 april till 11 maj.

(Direkt/ Di Digital)


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?