1515
Annons

Uppsving för ny gratisapp – kostade över 20 miljoner att bygga: ”Wikipedia för mental hälsa”

Oron kring coronapandemin har gett rusning till nätpsykologer. Men även andra appar för mental hälsa ser ett uppsving. ”Många tjänster lindrar symtom men inte grundproblemen”, säger Erik Fernholm, vd för den svenska ideella självhjälpsappen 29k.

Erik Fernholm är vd på 29k.
Erik Fernholm är vd på 29k.Foto:Press.

De omvälvande förändringarna i samhället på grund av den pågående coronapandemin gör att många människor mår sämre mentalt, vilket Di Digital tidigare rapporterat om.

Enligt data från det amerikanska marknadsanalysbolaget Sensor Tower ökade den globala nedladdningen av appar med fokus mental hälsa stort under våren.

Toppar gör meditationsappen Calm och som har fördubblat antalet nedladdningar till 2 miljoner per månad, jämfört i början av året. Calm är gratis att ladda ned, men har tilläggsköp inne i appen. Den genererade enligt Sensor Tower intäkter på omkring 4 miljoner dollar, motsvarande 37 miljoner kronor i maj.

”Det finns kraftfulla verktyg som funkar för 95 procent av problemen. Men affärsmodellen för många tillverkare är en abonnemangstjänst så där kan det finnas en konflikt”, säger Erik Fernholm, vd för den svenska ideella självhjälpsappen 29k.

29k vill istället vända fokus – och är därför en icke-vinstdrivande stiftelse som finansieras via filantroper och partnerskap. Affärsmodellen hos andra tjänster inom självhjälp går ofta ut på att kunderna ska komma tillbaka. Därför förändrar de sällan människors liv på en djupare nivå, enligt Erik Fernholm. Meditationsappar och liknande lugnar oftast människor endast för stunden. 

Namnet på 29k kommer från att vi i snitt lever 29 000 dagar. 

Projektet initierades av Klana-miljardären Niklas Adalberths stiftelse Norrsken samt finansmannen Tomas Björkmans stiftelse Ekskäret redan 2017. Totalt gjorde 29k förluster på sammanlagt 15,7 miljoner kronor under de två brutna räkenskapsåren 2017/2018 och 2018/2019, och tog samtidigt in aktieägartillskott på sammanlagt 21,2 Mkr.

Appen lanserades i februari i år – strax innan coronaoron slog till ordentligt i Sverige – och har sedan dess laddats ned 40 000 gånger. Utöver de forskare som är knutna till 29k arbetar i dag ett 30-tal personer på bolaget.

”Vi ser en ökande psykisk ohälsa, oro för framtiden, ensamhet och att relationerna blir hårt ansatta.”

Läs mer: Rusning till psykologer på nätet: ”Mycket oro över ekonomi”

Innehållet byggs av nätverk av forskare från bland annat Karolinska institutet och Harvard. Till hjälp finns även profiler som influeraren Rachel Bråthén, som även kallas för ”Yoga Girl”. 

”Vi kan även skicka tillbaka data till forskarna som kan se hur pass bra effekt deras verktyg och program får”, säger Erik Fernholm.

I 29k väljer man först en kurs, till exempel ”värderingar”, och genomför sedan lektioner i appen. Efter den första lektionen är det dags för veckovisa gruppsamtal med andra deltagare som går samma kurs.

”Målbilden för 29k är ett Wikipedia för mental hälsa som tillgängliggör de mest effektiva verktygen för mental hälsa. Förändring kräver en hel del arbete – du måste nöta och träna och öva över tid”, säger Erik Fernholm.

Enligt Erik Fernholm behöver du som konsument hitta tre komponenter för att få effekt:

– Metod matchat till ditt behov som stödjer sig på evidens från forskning.

– Nöta och träna över tid. 

– Mänsklig kontakt – att bli sedd och hörd av andra.

”Det vi har byggt är ett helt nytt sätt att använda psykologi som använder de här tre områdena”, säger Erik Fernholm.

Genom de återkommande gruppsamtalen via video tränar deltagarna tillsammans på ett verktyg per vecka. En oväntad effekt är att det bygger starka relationer inom grupperna.

”Man gör jobbet för sig själv, men upptäcker samtidigt att man bidrar till andra. En nyckel för gruppsamtalen är att man inte får avbryta varandra utan att aktivt lyssna. En annan är att inte ge råd eller försöka fixa varandras problem. När vi känner oss sedda så växer vi – tips och råd hjälper i regel inte.”

Innehåll från SEBAnnons

Systrarna som vill skapa framtidens lantbruk

Bättre hygien för djuren skapar minskade utsläpp av ammoniak, lägre användning av antibiotika, bättre lönsamhet och bättre arbetsmiljö för lantbrukaren.

Moving Floor är innovationen som bidrar till att skapa framtidens lantbruk.

– Hela vår idé handlar om hållbarhet, säger Peg Söderberg, vd för Moving floor.

Systrarna Peg Söderberg och Katja Lindvall är uppväxta på en gård på Gotland, där man producerade smågrisar.

– Moving floor började som en idé hos pappa, det var ett utvecklingsprojekt som löpte parallellt med det dagliga arbetet i många år, säger Peg Söderberg.

Idag är djurproduktionen nedlagd och systrarnas fokus ligger sedan tio år på Moving Floor som är en patenterad modul till djurstallar som gör automatiskt rent hos djuren. Den första produkten som tillverkades var för kalvar och finns i dag ute på mer än 100 gårdar, i Skandinavien, norra Europa, Kanada och Kina.

Moving Floor har nu tilldelats Transformation-priset i SEB:s The Next Awards. I motiveringen konstateras att lantbruket och animalieproduktionen står för stor klimatpåverkan i form av gasutsläpp och övergödning. ”Med Moving Floors lösning kan man spara vatten och minska behovet av antibiotika. Dessutom minskas kväveutsläpp i både luft och mark”, framhåller juryn vidare.

– Varje golvmodul har en matta som roterar med programmerade intervall och skrapas ren från gödsel. Resultatet blir att detta förs bort från djurets närmiljö inom två timmar efter att det lämnat djuret, vilket minskar andelen ammoniakutsläpp med upp till 85 procent.

– Den största ammoniakavgången ses annars fyra timmar efter att gödseln har lämnat djuret, säger Peg Söderberg.

Genom att hygienen hos djuren drastiskt förbättras skapas även många andra positiva följdeffekter. Djuren håller sig friskare, vilket är viktigt även för lantbrukarens lönsamhet.

”Vill komma till rätta med grundproblemet”

Peg Söderberg säger att lantbrukssektorn globalt sett står för 70 procent av antibiotikaanvändningen i världen.

– Antibiotika används globalt mycket i preventivt syfte för att hålla djuren friska och kompensera för undermålig hygien. Vi vill i stället komma till rätta med grundproblemet.

I Sverige används ingen antibiotika i preventivt syfte.

– Men det gynnar alla att djuren har en renare närmiljö.

Som vinnare av Transformations-kategorin får Moving Floor ta plats i SEB:s Sustainability Business Program, ett unikt utformat utbildningsprogram där de kommer ges de bästa möjliga förutsättningarna för att nå ett framgångsrikt hållbarhetsarbete.

– Hela vår produkt är ju sprungen ur hållbarhet. Det är jätteviktigt för oss att göra så gott vi kan i alla led. Vi ser väldigt positivt att få delta i det här programmet. Det kommer hjälpa oss att bli ännu vassare! säger Katja Lindvall.

Moving Floor är nu i slutfasen av en kapitalanskaffning, och systrarna ser fram emot att ta företaget till nästa fas.

– Nu kan vi starta tillväxtresan. Det ska bli fantastiskt roligt.

Är du intresserad av att delta? Här kan du ansöka till The Next Awards 2023. 

 

Mer från SEB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEB och ej en artikel av Dagens industri

”Airbnb för husbilar” går samman med svensk konkurrent

Det schweiziska bolaget Mycamper ville slå sig in på campingmarknaden i fjol, med sin tjänst som låter kunder hyra ut husbilar och husvagnar till varandra. Nu investerar de i stället i sin svenska branschkollega Housecar – för att växa i Norden.

Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.
Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.Foto:Press.

Under 2020 lanserade det schweiziska bolaget Mycamper sin tjänst i Sverige. Deras plattform är ett sorts ”Airbnb för husbilar och husvagnar”, där privatpersoner kan hyra ut campingfordon till varandra. Affärsmodellen består av att bolagen tar runt 20 procent av uthyrningskostnaden i avgift. 

Men det har funnits flera lokala aktörer på marknaden, som fick ett uppsving i fjol när många svenskar valde att fira sin semester på hemmaplan i spåren av coronapandemin. 

Nu investerar Mycamper i sin svenskgrundade branschkollega Housecar.

”Vi är imponerade över deras snabba tillväxt. Strategiskt är det en stor fördel för oss att investera i ett grundarteam som kan den nordiska marknaden. Tillsammans är vi övertygade om att vi på ett effektivt sätt kommer att kunna skala”, säger Michele Matt vd för Mycamper, i en kommentar.

Läs mer: ”Airbnb för husvagnar” rullar ut – vill lifta med svemester-trenden

Affären är värd runt 5 miljoner kronor, vilket innebär att Mycamper blir delägare i Housecar tillsammans med grundarna.

Målsättningen är nu att tillsammans bygga den största delningstjänsten för fritidsfordon i Norden. Det kommer ske under svenska Housecars varumärke, dit det schweiziska bolaget flyttar alla sina tillgångar.

Redan före coronapandemin var Sverige dock det land i Europa med flest campingfordon per capita. Det finns i dag 100 000 husbilar och 290 000 husvagnar i landet.

”2021 har börjat fantastiskt. Vi är nära att nå förra årets bokningar redan nu”, säger Rickard Magnusson, vd och medgrundare på Housecar.

De tre andra grundarna bakom bolaget är Nicolas Cohen, Farshad Tajik och Anders Lisspers. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera