Annons

Uppstickarens mål: Krossa Hemnets dominans

Bostadsportalen Boneo, som sedan tidigare rider på trenden att annonsera bostäder till kommande försäljning, satsar på att matcha köpare med säljare. Med hjälp av en ny annonstjänst räknar bolaget med att vända till vinst inom kort. 

Boneo ska bli ett bra alternativ till Hemnet, enligt bolagets vd Fredrik Engdahl.
Boneo ska bli ett bra alternativ till Hemnet, enligt bolagets vd Fredrik Engdahl.Foto:Cornelia Jönsson/Press

Boneo grundades 2019 av sju mäklarbolag som ville utmana landets ledande bostadssajt Hemnet HEM -2,35% Dagens utveckling . Mäklarbranschen har återkommande riktat kritik mot Hemnet för att bedriva monopol på annonsering av bostäder och för att ständigt höja sina priser. 

”Vi är en aktör som finns för att motverka främst Hemnets dominans och målet är att etablera Boneo som ett bra alternativ”, säger vd:n Fredrik Engdahl.

Boneo har i dag 150 anslutna mäklarfirmor som kan annonsera bostäder på hemsidan. Bolaget avslutade 2022 med en omsättning på 30 Mkr.

Vad som enligt bolagets vd skiljer Boneo från övriga aktörer i branschen är hur de arbetar med att matcha köpare och säljare. Det innebär att kontaktuppgifter till spekulanter som gått på en visning sparas i ett register. Därefter kan de kontaktas i samband med försäljning av en liknande bostad i samma område. I dag består registret av omkring 500.000 personer.

”Till skillnad från Booli och Hemnet, där säljaren lägger upp en annons och hoppas att besökarna är intresserade, letar vi aktivt upp de vi vet är intresserade och marknadsför bostaden mot dem.”

Något som blivit alltmer populärt är att lägga ut sin bostad till ”kommande försäljning”. På Boneo och andra sajter blev det en stark trend under pandemin, i och med att man som säljare slipper moment som fotografering, homestyling och visningar. Bostäderna, som aldrig annonserades som ”till salu”, såldes ändå omgående i och med den starka bostadsmarknaden.

”För köparna kan det vara ett sätt att köpa en bostad lite underhand, innan det är visningar och konkurrens med andra budgivare.”

Trots en betydligt svalare marknad ser Fredrik Engdahl att trenden håller i sig. Annonseringen är kostnadsfri och innebär att, de i dagsläget mer nervösa, säljarna kan känna av marknaden och undvika skambud om bostaden ligger ute till försäljning under en längre tid. 

I början av året kommer Boneo lansera en ny tjänst i form av annonspaket. Likt upplägget på fler andra sajter innebär det att man som säljare, till en extra kostnad, kan påverka hur mycket ens bostad ska marknadsföras på hemsidan. I och med det har bolaget, som 2022 gjorde en förlust på 4,8 Mkr, förhoppningar om att börja gå med vinst inom kort. 

”Vi räknar med att vara lönsamma på månadsbasis i mars det här året, för att sedan vara kassaflödespositiva på helårsbasis och även göra ett plusresultat.” 

Nu för de dialog med investerare för att ta in minst 10 Mkr i externt kapital, i syfte att utöka sin marknadsföring och sitt produktteam.

”Vi vill ha in en strategisk investerare som ser ett värde kring samarbete, och där vi kan hitta synergier mellan deras och vår affär”, fortsätter han. 

Mäklarbolagen som grundat och äger Boneo är Bjurfors, ERA, Husman Hagberg, Länsförsäkringar fastighetsförmedling, Mäklarhuset, Mäklarringen och Skandiamäklarna. För att kunna konkurrera med redan etablerade bostadsportaler har ambitionen sedan start varit att bredda Boneos ägargrupp med fler mäklarfirmor. Nu planerar de att ta in ett tiotal nya ägare. 

”Det är förhoppningsvis under kvartal ett som vi tar in de nya ägarna, för att löpande ansluta fler ägarbolag”, säger Fredrik Engdahl.

Innehåll från QNAPAnnons

Vikten av support över tid – investera smart i IT-utrustning av sällanköpsnatur

Produkter med utgången support som havererar. De flesta IT-avdelningar har någon gång varit där, trots att de arbetar aktivt med att byta ut produkter innan tillverkaren slutar stödja produkten. Problematiken är stor inom konsumentprodukter, där bland annat EU under hösten 2022 tvingat tillverkare av mobiltelefoner att tillhandahålla uppdateringar för operativsystem i tre år från lansering, och säkerhetsuppdateringar i fem år.

Argumentet från EU är enkelt att förstå. Hårdvaran i en modern mobiltelefon kommer inte vara utdaterad efter tre år, varför det inte ska vara tillåtet att överge en fullt fungerande modell för att kunna sälja en nyare. Parallellen till världen med IT-utrustning för företag är också lätt att dra – företag bygger in sig i ett ekorrhjul där fullt fungerande produkter kasseras efter så lite som ett par år till förmån för nya när supportavtal går ut.

När det kommer till utrustning bakom kulisserna i ett företag är det däremot ofta svårare att rättfärdiga uppgraderingar vartannat år. Enheter som exempelvis nätverkslagring (NAS) må ha prislappar som skalar från motsvarande en modern mobiltelefon till en sportbil beroende på användningsområde, men gemensamt för enheterna är att de hanterar det moderna företagets ovärderliga data. Att kunna förlänga support-, garanti- och servicecyklerna bortom de normala två–tre åren till fem år representerar en dubblering i den tid investeringen tillåts skapa värde.

Det är precis så QNAP arbetar med både hård- och mjukvara. Tack vare ett tätt samarbete med leverantörer av processorer och annan hårdvara väljs ett antal enheter årligen ut för att klara av bruk dygnet runt i minst fem år. Den senaste modellen med long-term availability, garanterad tillgänglighet över tid är TS-1655. Förutom att vara extra rejält dimensionerad gällande kylning garanteras enheten mjukvaruuppdateringar i över fem års tid, i ett program som inte är helt olikt Linux-distributionen Ubuntus LTS-utgåvor.

Enheter med garanterad support över fem år är heller inte förbehållna företagsenheter. I QNAP:s sortiment finns enklare hemenheter såväl som rackmonterad nätverkslagring i enterprise-klass som ingår i programmet. QNAP TS-1655 är trots sina 16 lagringsplatser prissatt som två–tre moderna mobiltelefoner, och stödjer dessutom kritiska virtualiseringslösningar för företagsbruk likt VMWare, Microsoft Hyper-V, Citrix Xenserver och Veeam Ready.

Fem år är dock lång tid, speciellt för en IT-avdelning. Även om hårdvaran, i TS-1655:s fall en åttakärnig Intel Atom C5125-processor, kommer räcka till i flera år krävs skalbarhet inför framtiden. Därför ser QNAP till att enheten stödjer upp till 128 GB DDR4-minne och inte mindre än tre stycken PCI Express 3.0 x4-portar för att kunna möta framtidens utmaningar. Ditt företag kanske inte har användning för AI-stödd analys av bildmaterial som lagras på enheterna idag – men om behovet uppstår om några år krävs inte en helt ny enhet, utan endast ett expansionskort.

Detsamma gäller snabbare nätverkskort eller om bolaget mot förmodan växer ur antalet lagringsplatser. Det är enkelt att sätta expansionsplatserna i arbete med exempelvis ytterligare två M.2-enheter för fler SSD-enheter eller nätverkskort med stöd för 25 Gbps. Dessutom garanteras mjukvaruuppdateringar och tillgänglighet av hårdvara vid serviceärenden under hela femårsperioden – vilket minskar huvudbry för IT-avdelningen.

Mer från QNAP

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med QNAP och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera