1515

Uppstickaren tar upp kampen med Foodora – ska leverera livsmedel inom 10 minuter

Hemleveransbolaget Vembla utmanar Foodora med så kallade ”dark stores”, små livsmedelslager som ska förse stadsbor med förnödenheter. 

Vembla levererar mat- och apoteksvaror.
Vembla levererar mat- och apoteksvaror.
Sunil Dutts Vembla satsar på snabba hemleveranser av livsmedel.
Sunil Dutts Vembla satsar på snabba hemleveranser av livsmedel.

Vembla erbjuder sedan tidigare hemleverans från matbutiker och apotek inom några timmar, men med den nya satsningen ska leverans kunna ske inom tio minuter. Den första butiken öppnar i augusti i Stockholms innerstad, och innan året är slut tillkommer 2–3 butiker. Under 2022 räknar Vembla med att ha runt 15 stycken.

Projektet finansieras genom en finansieringsrunda på 13 miljoner kronor där riskkapitalbolagen Cats.vc och Spring Capital samt en grupp privata investerare ingår. Med på rundan är även bland andra Leonid Dovladbegyan, vd för den ryska matkedjan Perekrestok.

Enligt Cats.vc har bolaget potential att nå en tillväxt på 80 procent per kapital, och investerarna tror att Vembla kommer bli en enhörning, alltså ett bolag som värderas över 1 miljard dollar, inom tre år. 

Bolaget grundades 2019 av Sunil Dutt, som är vd, samt Dino Todorovic och Sebastian Malmberg. Enligt den senaste årsredovisningen från 2019 omsatte bolaget drygt 670 000 kronor och hade en ett reslutat på minus 400 000 kronor. 

”Vår bryggrunda blev övertecknad väldigt snabbt och det är glädjande att se profiler med så starka och relevanta kompetenser intresserade av Vemblas potential. Jag är säker på att vi med deras hjälp kommer att få ännu snabbare skjuts in på den globala scenen inom kort, kommenterar Sunil Dutt.

Jätten Foodora lanserade sin första ”dark store” i Stockholm under hösten 2020 och har nu 10 stycken varav fyra i Stockholm.  Resterande finns i Linköping, Norrköping, Uppsala, Malmö, Lund och Göteborg. 

 


Innehåll från BlueBarricadeAnnons

Digitalt ID blir globalt teknologiskt genombrott för blockchain- och AI-bolaget BlueBarricade

Mikael Bramstedt och BlueBarricade är redo för miljardexpansion i och
med skapande av PurpletokenID.
Mikael Bramstedt och BlueBarricade är redo för miljardexpansion i och med skapande av PurpletokenID.

Med hjälp av BlueBarricade-teknologi, samutvecklad med IBM globalt, utvecklas en banbrytande digital identifieringshandling. 

Med tokenisering skapas en unik identitet, PurpleTokenID. Ett globalt ”Bank-ID” om man så vill, men med skillnaden att det används i en digital e-wallet inom många olika områden, såsom banktransaktioner, varor, tjänster, logistikkedjor, företagsprocesser och digitala tillgångar för hela världens befolkning. 

Nu är IT-arkitekten, entreprenören och innovatören Mikael Bramstedt redo för miljardexpansion med sitt svenska Fintech-team. 

Samtidigt har moderskeppet BlueBarricade Blockchain & AI Technology AB i en pågående nyemission emitterat 487 000 aktier á 20,50 EUR styck.

Mikael Bramstedt har tidigare brutit ny mark med bland annat den populära Swish-appen, grundandet av Netgiro som såldes till Digital River Inc. (NASDAQ:DRIV), samt lanserat en banblockchainprodukt på IBM-plattform som i dokumenterade testresultat klarat upp till blixtsnabba 1400 transaktioner per sekund. Han har över 35 års erfarenhet av banksystem och kreditkortsbolag i stordatorer i samarbete med IBM. 

Redo för miljardexpansion med svenskt Fintech-team

Den nya bolagsskapelsen har kapacitet att bli nästa miljardbolag, då marknaden är oändlig för PurpleTokenID med tillhörande e-wallet. Innovationen bygger på befintlig infrastruktur i IBM Mainframe som redan idag används av 95 procent av världens banker, finansinstitut och kreditkortsutgivare. PurpleTokenID kombinerar BlueBarricades blockchainprodukt 1400TPS med IBM:s globala säkerhetssystem. PurpleTokenID kommer att vara tillgänglig globalt via Fortune 500/500 då den säljs och implementeras av HCL Technologies och IBM på redan befintliga IBM-kunder. 

PurpleTokenID – ”global Swish” för alla i världen

Till skillnad från system för företagsidentiteter kan PurpleTokenID också appliceras på privatpersoner för att spåra banktransaktioner, stödja alla logistikkedjor och följa alla industriprocesser samt både skapa och skydda digitala tillgångar, med full transparens och spårbarhet samt automatiserad clearing och settlement.

– PurpleTokenID i form av identifiering och e-wallet används bland annat för att skapa en global version av Swish till jordens fattigaste som inte ens har tillgång till normala bankkonton. Vi vill med vår teknik, tillsammans med HCL och IBM, sätta ett footprint på den globala marknaden för humanitär och socialt rättvis teknik för alla, samtidigt som vi bygger framtidens säkerhets- och identifieringssystem för alla banker med deras redan tagna investering i bagaget, säger Mikael Bramstedt.   

BlueBarricade – världens snabbaste blockchain

Den kapacitet och teknologi som krävs för att skapa ett modernt IT-system för identifiering, spårning och avstämning som lever upp till lagar och regler finns nu tillgänglig i och med BlueBarricades blockchain-produkt 1400TPS. Analysföretaget Gartner har uppskattat det totala marknadsvärdet för blockchain till 3,1 triljoner dollar vid utgången av år 2030.

– Inom företagsvärlden finns direkt affärskritiska processer som kräver hög transaktionshastighet och central lagring i speciella säkerhetszoner. När vi använder oss av central stordatorkapacitet på 1400 blockchaintransaktioner per sekund, eller 120 miljoner transaktioner per dygn, ändras premisserna och gör blockchain tillgänglig för exempelvis bank och finans eller tillverkande industri, säger Mikael Bramstedt.

Läs mer om BlueBarricade här  

 

Mer från BlueBarricade

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BlueBarricade och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?